pondelok 24. februára 2020

Zlaté nebo (Recenzia)

Autor: Laura Woods
Originálny názov: A Sky Painted Gold
Vydavateľstvo: CooBoo 2020
Séria: -
Diel:  -
Počet strán: 328
Žáner:  YA, romantika
Moje hodnotenie obálky: 5/5


Anotácia:
Sedemnásťročná Lou je očarená tajomnou krásou opusteného panského sídla Cardew House. To miesto ju lákalo natoľko, že sa začala vkrádať do sadu a nakoniec aj do domu. Tajne tam chodila čítať knihy z obrovskej knižnice. Jej návštevy však ukončil návrat majiteľov. Predtým tiché miesto ožilo a premenilo sa na dejisko nikdy sa nekončiacich večierkov a plesov.

Lou sa s majiteľmi spriatelila a začala si plnými dúškami užívať život spoločenskej smotánky. Takmer zabudla na vlastné korene a prepadla ľahkomyseľnosti. Čoskoro však zistila, že rodina Cardewovcov má svoje tajomstvá a pod trblietavým pozlátkom sa ukrýva prázdno a temnota...

***

Čo sa týka Zlatého neba, v prvom rade musím veľmi povrchne skonštatovať, že ak by bol obsah akýkoľvek, túto knihu sa oplatí vlastniť už len kvôli tej nádhernej obálke. :) Naozaj som nečakala, že bude naživo vyzerať tak pekne. Zlatá farba sa krásne vyníma na tmavomodrom podklade a už samotná obálka a prevedenie knihy láka k okamžitému začítaniu sa. 

Neviem ako vo Vás, ale vo mne kniha a jej anotácia evokovala smutný, melancholický, ba až depresívny príbeh a do čítania som išla s tým, že tieto pocity sa zrejme ľahko prenesú aj do mojej aktuálnej nálady. Preto som začala čítať s miernymi obavami, ale o to väčšie bolo moje prekvapenie, keď som sa pri knihe usmievala a s radosťou spomínala na časy, kedy som aj ja bola vo veku hlavnej hrdinky. 

Treba podotknúť, že ide naozaj o YA knihu, ktorá je určená pre naozaj mladých čitateľov. Viem si predstaviť, ako dočítajú Annu zo zeleného domu a potom sa hltavo a s veľkým záujmom ponoria do Zlatého neba. Taktiež z knihy cítiť, že ide o mladú autorku a Zlaté nebo je jej prvotinou. Nevypísaný a jednoduchý štýl však pri tomto žánri nie je na škodu a v prípade, že chcete niečo nenáročné, milé a trochu romantické, s týmto výberom nemôžete urobiť krok vedľa.

Nachádzame sa v roku 1929 na malej farme v Cornwalle, kde sa sedemnásťročná Lou lúči so svojou sestrou Alice, ktorá sa vydáva za svoju detskú lásku. Lou sa tak začne cítiť opustená, so sestrou sa odcudzí, a tak začne hľadať rozptýlenie inde. Sleduje panské sídlo, do ktorého sa vrátili jeho mladí majitelia a usporadúvajú v ňom jeden večierok za druhým. Raz večer ju prichytia, a tak sa začne vyvíjať nezvyčajný vzťah medzi obyčajnou, chudobnou Lou a bohatou smotánkou na čele s Robertom a jeho sestrou Caitlin. 

Dej je zasadený do zaujímavej doby, medzi zaujímavých ľudí a na zaujímavé miesto. Nekonečným večierkom plných jazzu, nádherných šiat a nespútanej zábavy neprepadla len Lou, ale určite si podmania aj Vás. Zo začiatku možno trochu povrchný príbeh, so stratenou hlavnou hrdinkou, ktorá si ešte len hľadá miesto v tomto svete, vyústi postupne do poučného a romantického príbehu s koncom, aký by si pre ňu želali asi všetci čitatelia. :)

Sedemnásť je komplikovaný vek. Dievčatá sa cítia dospelo, ale pri tom ich čaká ešte veľa chýb, z ktorých sa majú poučiť a veľa sklamaní, z ktorých majú načerpať ponaučenie a novú silu, kým si nájdu svoju cestu, ktorou chcú ísť. Lou takých chýb spravila veľa, ale nakoniec si svoju cestu našla. Samozrejme, jej pri tom pomohla rodina, ktorá v knihe pokojne mohla dostať viac priestoru, potenciál zabaviť a zaujať určite mala. 

Zo začiatku plytký, pre mňa trochu nezáživný príbeh si ma nakoniec dokázal získať svojou jednoduchosťou a dokonalým, rozprávkovým koncom. Presne niečo také si človek potrebuje z času na čas prečítať. Jednoducho len tak pre radosť. A aby sme ešte stále verili aj v šťastné a nekomplikované konce.

Moje hodnotenie:


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Evie  



2 komentáre:

  1. Minule som knihu obzerala v kníhkupectve, má krásnu obálku výzorovo aj “na dotyk” som si ju trošku ohmatkala. Dejovo vyzerala zaujímavo a som rada, že sa ti páčila :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Obálka je jednoducho nádherná. Som prekvapená, že si ju tam dokázala odložiť a neskončila hneď v tvojom nákupnom košíku :D

      Odstrániť