štvrtok 29. októbra 2020

Imaginárny priateľ (Recenzia)


Autor:
 
Stephen Chbosky

Originálny názov: Imaginary Friend
Vydavateľstvo: Ikar 2020
Séria: -
Diel:  -
Počet strán: 680
Žáner:  mystery horror
Moje hodnotenie knihy: 1*/5*
Moje hodnotenie obálky: 3*/5*


Anotácia:
Na šesť dní sa pod ním zľahla zem. Potom sa vynoril uprostred noci...
Slobodná matka Kate Reesová uteká z násilného vzťahu, aby si zachránila život. So synom Christopherom zakotvia v malom mestečku v Pensylvánii, ďaleko od všetkého. Spočiatku sa Mill Grove javí ako dokonalý úkryt. Jedného dňa však sedemročný Christopher zmizne. Šesť dní ho nik nevie nájsť. Napokon vyjde uprostred noci z lesa na okraji mesta bez viditeľných poranení. Tvrdí, že mu nik neublížil, no nie je schopný opísať, čo sa mu prihodilo. Spomenie len akéhosi dobrého pána, ktorý ho vyviedol na cestu a vzápätí utiekol. Christopher odvtedy počuje hlasy, trpí ukrutnými bolesťami hlavy a je posadnutý úlohou, akú môže splniť len on ? postaviť v lese do Vianoc domček na strome, inak jeho mama a všetci v meste už nikdy nebudú ako predtým.

***

Imaginárny priateľ je zvláštna kniha s kopou rozporuplných hodnotení. Pre niekoho najlepšia kniha roka, iní ju ledva dočítali. Krásna ukážka toho, že najlepšie je vždy si urobiť vlastný názor, pretože nikdy dopredu nemôžete s určitosťou vedieť, čo vám sadne a čo nie. Okrem toho má kniha lákavú a tajomnú anotáciu, nálepku mystery horror a veľmi zaujímavého autora. Kombinácia, ktorá ma presvedčila, že Imaginárny priateľ ma nesmie minúť. 

Kniha ponúka nielen príbeh Christophera a jeho matky, ale spoznávame tu celkom obšírne aj mnohé iné osudy obyvateľov nevýznamného a zapadnutého amerického mestečka. Ako to už býva, každý má svoje problémy, ktoré sú zväčša skryté pred okolitým svetom, ale my postupne všetky odhaľujeme a čakáme na celkové prepojenie. 

Príbeh je zo začiatku naozaj dobre vyskladaný. Postupne autor navodzuje temnú a tajomnú atmosféru, zahmlieva informácie a navodzuje napätie a zvedavosť. Spočiatku vôbec netušíte, o čo pôjde a je dosť možné, že budete mať aj mierne zimomriavky alebo minimálne stiesnený a ustráchaný pocit. V mestečku sa dejú zvláštne veci, v ľuďoch začína narastať agresivita, Christopherova matka netuší, čo sa deje s jej synom, ktorý je stále záhadnejší a chorľavejší. 

Prvých 200 - 300 strán knihy som si naozaj užívala. Príbeh mi pripomínal môj milovaný seriál Stranger Things. Niekde v strede však nastal zlom, kedy sa dej prestal posúvať a mala som pocit, že už je stále o tom istom. Odkryla sa hlavná myšlienka a začal sa boj dobra proti zlu. A bojovalo sa stále dokola ďalších viac ako 300 strán...

Dosť ma prekvapilo, ako sa kniha nakoniec vyvinula. Celým ťahačom príbehu bola kresťanská myšlienka neba a pekla a v príbehu bolo množstvo podobenstiev z kresťanského náboženstva. Rozoberala sa viera a trest za hriech, nabádanie diabla na zlé skutky, prvý hriech Adama a Evy. V žánri ako je mystery horror som túto tematiku v takomto rozsahu naozaj nečakala a musím priznať, že ak by som to vedela vopred, neviem, či by som sa pre knihu rozhodla.

Po dočítaní knihy už úplne rozumiem rozporuplným hodnoteniam. Chápem, že kniha nesadne každému, ale zároveň rozumiem, že pre niekoho môže byť maximálne strhujúca a zaujímavá. Ja budem určite naďalej sledovať ohlasy na ňu, pretože som zvedavá na každý ďalší názor. Myslím si, že mňa by si príbeh viac získal vo filmovej podobe než v tejto knižnej. Viem si predstaviť, že by z neho bol taký úspešný seriál, ako už spomínaný Stranger Things, aj napriek tomu, že by mal s ním množstvo podobných znakov.




Knihu si môžete kúpiť tu
Evie

2 komentáre:

  1. Já si myslím, že umět dobře zakomponovat náboženství do hororu, ten žánr vždy ještě o něco pozvedne, jenomže otázku je, zda to opravdu nějaký autor zvládne "dobře". Zatím z toho němám z tvého hodnocení ten pocit a asi bych tedy po knížce úplně nesáhla.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si myslím, že sú to osobné preferencie. Ja toto v knihách naozaj neobľubujem, preto som s tým mala asi až taký problém. Kto to rád má, alebo mu to vôbec nevadí, verím, že knihu si užije a bude sa mu páčiť.

      Odstrániť