Stránky

sobota 6. novembra 2021

Hviezda, ktorá nikdy nezhasne (Recenzia)

Autor: Julien Dan

Originálny názov: Hviezda, ktorá nikdy nezhasne 
Vydavateľstvo: Motýľ
Séria: -
Diel:  -
Počet strán: 256
Žáner:  vojnový román
Moje hodnotenie knihy: 5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

„Stále si rovnako hrdá Slovenka? Žena žida? Aby si však nepovedala, že som sviňa, doprajem ti ešte niekoľko chvíľ s ním. Zbaľ si najnutnejšie veci, máš na to päť minút, a nastúp do toho auta. S celou famíliou! Sofort!“

Slovensko (február 1943) – Major von Lübeck, dôstojník nemeckej armády, spolu s ďalšími vojakmi prichádzajú do domu Anny a Samuela Dobiszových. Ich dvanásťročná dcéra Alžbetka sa hrá pred domom v kabátiku bez prišitej Dávidovej hviezdy. Tá sa jej deň predtým pri hre odtrhla. Zbytočné sú prosby Anny. Staršiu dcéru Kristínu nacisti odvlečú a maličká Alžbetka hrdinsky znáša trest za matkinu nezodpovednosť. Ďalšie ráno prídu major von Lübeck s vojakmi opäť, odvlečú Annu a Samuela, rozdelia ich a pošlú do koncentračného tábora. Alžbetka zostáva sama zranená a nevládna v dome, ktorý vojaci podpália.

Argentína (január 1964), Nemecko (október 1964) – Do Buenos Aires prilieta tmavovlasá Holanďanka Isabelle Doorová, ktorá navštívi istého pána Wagnera. Po Isabellinom odchode z vily pána Wagnera zaznie v jednej z izieb výstrel. Ďalšie Isabelline kroky vedú do ordinácie doktora Biringera, ktorý je lekárom v malom mestečku neďaleko Mníchova. Vypytuje sa ho na Annu Dobiszovú. Isabelle sa od lekára nič nedozvie a odíde. V pondelok ráno sestrička nájde doktora Biringera mŕtveho v jeho posteli. Čo spája týchto dvoch mužov, ktorí zomreli tesne po Isabellinej návšteve? Kto je tajomná Holanďanka? Aký je jej vzťah k Anne Dobiszovej?

Hviezda, ktorá nikdy nezhasne je strhujúci príbeh o osudoch rodiny poľského žida a goralky zo slovenskej strany Hornej Oravy.

***

Ako často hovorievam, vojnových príbehov nie je nikdy dosť, pretože stále zastávam názor, že o týchto hrôzach by sa malo hovoriť a nemalo by sa na ne zabúdať. Preto, keď sa mi naskytla príležitosť prečítať si tento príbeh, neváhala som ju využiť. Bola som veľmi zvedavá na slovenského autora Juliena Dana a jeho príbeh zo slovenského prostredia. Aj keď vojnových príbehov som čítala už naozaj veľa, zo Slovenska nebol (aspoň myslím) ani jeden. 

Už od prvých úvodných kapitol mi bolo jasné, že v rukách držím úžasný príbeh. Strhujúci a tajomný začiatok ma okamžite upútal a od príbehu sa nebolo možné odtrhnúť. Napriek tomu, že osud rodiny Dobiszovej bol ťažký a krutý, kniha sa vďaka autorovmu skvelému rozprávačskému štýlu čítala veľmi dobre. Vhodne zvolený jazyk dotváral autentickú atmosféru vtedajšej doby a príbeh bol o to uveriteľnejší. 

V knihe sa striedajú viaceré časové linky, ktoré sa vzájomne skvele prepletajú a dopĺňajú. Dozvedáme sa minulosť hlavných hrdinov Anny a Samuela a príbehy ich rodín z roku 1923. Ich ťažké roky počas vojny a nakoniec sa zoznamujeme s tajomnou Isabellou Doorovou v rokoch 1964-1965. Spoznávame ťažký život goralov a ich neochvejnú a zásadovú povahu. Sledujeme stále sa zhoršujúce podmienky pre židov a neľudské zaobchádzanie nielen s nimi, ale aj s ich rodinami. Autor krásne poukazuje na paradox vojny, kedy nacisti nenávideli a mučili židov len preto, že mali na sebe hviezdu. Ak by ju nemali a spoznali by ich lepšie, mohli by byť pokojne ich priateľmi, manželkami, milenkami. 

Hrdá goralka Anna si aj napriek nesúhlasu rodičov zobrala za muža židovského chlapca Samuela. Založili spolu rodinu a mali spolu štyri deti. Počas vojny im ich spoločné šťastie zničí major von Lübeck, ktorý manželov odváža do koncentračného tábora. Oddelia ich od detí, aj od seba navzájom. Každý z nich sa ocitá sám, nevedia, čo sa stalo s ich deťmi a Samuel tiež netuší o tajomstve jeho manželky, ktoré mu nestihla povedať. 

Anna sa vďaka svojej húževnatej goralskej povahe dokázala postaviť všetkým nástrahám vojny a vďaka svojej dobrosrdečnosti a múdrosti je veľmi inšpiratívnou a obdivuhodnou hlavnou postavou. Jej povaha a názory podnecujú čitateľa k mnohým úvahám a tak, ako išla príkladom svojej rodine, môže byť príkladom aj pre vás. Jej muž, síce tichý a skromný človek, nikdy nepoľavil zo svojich zásad a rodine bol oddaný až do konca. Krásny pár, ktorý sa napriek vojne a odlúčeniu nikdy neprestal milovať. 

S každou pribúdajúcou stránkou som bola čím ďalej, tým viac zvedavá na ich ďalšie osudy. Ako to s nimi a s ich deťmi dopadne a či sa to vlastne na konci dozviem. Musím priznať, že niektoré pasáže sa mi čítali ťažko a smútila som spolu s hlavnými hrdinami. Autor pri opise udalostí nezachádzal do podrobností, ale zároveň nič nezľahčoval. Vedel nájsť v texte vyváženosť, aby si čitateľ uvedomoval všetky hrôzy, ale zároveň aby ich nečítal s úplnou nechuťou alebo zhnusením. Aj pri tom najväčšom zle páchanom na ľuďoch sa vždy našlo niečo dobré, čo dalo nádej na lepšie zajtrajšky a chuť ďalej bojovať. Záver bol krásne napísaný a prepojil všetky časové linky do veľmi pekného a dojemného konca. 
 
Je pravda, že vojnových príbehov aktuálne vychádza mnoho a je ťažké sa rozhodnúť, ktorý si prečítate a ktorý preskočíte. Ak by ste si ale mali vybrať iba jeden, určite vám odporúčam práve tento. Ja som si ho zamilovala a rada sa k nemu budem vracať opakovane. Pre mňa je to jeden z najlepších príbehov z druhej svetovej vojny, aké som čítala. Obzvlášť ho odporúčam staršej generácii, ktorej bude bližší nielen jazykom, ale aj spôsobom vtedajšieho života. Možno vám pripomenie starých rodičov a ich spomienky na túto dobu. Škoda, že ja sa tých svojich už na tie ich nemôžem opýtať...


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu  Motýľ. 
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára