Stránky

piatok 5. novembra 2021

Môj prvý tanec (Recenzia)

Autor:
 Nicola Yoon
Originálny názov: Instructions for Dancing
Vydavateľstvo: CooBoo 2021
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 280
Žáner: YA, romantické
Moje hodnotenie knihy: 3*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:
Novinka od svetoznámej autorky, ktorej romantické príbehy poznáte z filmov.

Evie lásku navždy zatratila. Prečo teda vidí minulosť aj budúcnosť šťastných dvojíc okolo seba?
Evie už neverí v lásku a zbavuje sa všetkých obľúbených kníh. Načo by ich čítala? Veď každá láska sa končí katastrofou – presvedčili ju o tom aj jej vlastní rodičia. O to viac ju šokuje, keď sa jej pred očami premietne koniec každého vzťahu – stačí, aby sa pred ňou zamilovaní pobozkali. Evie sa snaží pochopiť, prečo sa jej to deje, a osud ju zavedie do tanečnej školy. V nespútanom rytme tanca spoznáva chalana menom X. A Evie tento spontánny umelec s romantickou dušou, ktorý sa neváha pustiť do každého dobrodružstva, stále viac očaruje. Oplatí sa nakoniec pre lásku riskovať?

***

Novinka od Nicoly Yoon sľubovala jednoduchý romantický príbeh - Evie prestala veriť na lásku a zrazu stretne chlapca, ktorý donúti Evie všetko prehodnotiť. To je v skratke to, čo som od tejto knihy očakávala - jednoduchý, naivný, romantický a možno trochu hlúpučký príbeh, ktorý bude ale výborne napísaný, keďže obe predchádzajúce autorkine knihy sa mi veľmi páčili (najmä Slnko je také hvězda). 

Evien príbeh začína tým, že po rozvode rodičov (po tom, ako jej otec podviedol mamu) sa rozhodne, že nič také ako pravá láska neexistuje. Zbavuje sa všetkých romantických kníh, ktoré predtým milovala a je nahnevaná na celý svet - obzvlášť na svoju sestru a mamu, ktoré sa tvária, akoby sa v ich živote nič nezmenilo. Keď sa však rozhodne venovať knihy do putovnej knižnice, stretne zvláštnu staršiu pani, ktorá jej na oplátku dá tanečnú príručku. Evie zrazu zistí, že pani jej asi venovala aj niečo naviac - schopnosť vidieť celú love-story každého páru, ktorý vidí bozkávať sa. Avšak pre Evie je to skôr prekliatie a čím ďalej, tým viac sa utvrdzuje v tom, že láska pre ňu nie je to pravé. Novonadobudnutá schopnosť Evie irituje, a preto sa rozhodne pátrať po záhadnej pani, ktorá by jej to celé mohla vysvetliť. Tak sa dostane do tanečného štúdia, kde sa spontánne zapíše do kurzu a nakoniec začne trénovať na súťaž s X, chlapcom, ktorého tam náhodou stretla... 

Nicola Yoon sa stala jednou z mojich obľúbených autoriek a po jej knihách siaham už automaticky. Jej štýl je naozaj veľmi dobrý, číta sa ľahko, ale dokáže v ňom predostrieť aj veľmi vážne témy, ako napr. rasizmus, smútok, psychické problémy, atď. Veľmi sa mi páči, že do YA romantiky prináša vždy aj niečo originálne a nedrží sa len zaužívanej šablóny. 

Tentokrát sa príbeh začal typickejšie pre tento žáner - hlavná hrdinka trpí rozvodom rodičov a významne to ovplyvňuje jej život. Musím sa priznať, že námet "ja ako skoro dospelé dieťa trpím rozvodom rodičov zo všetkých najviac a nikto ma nedokáže pochopiť"  nemám úplne v láske. Obzvlášť v prípade, keď sa obaja rodičia rozišli v podstate v dobrom a maximálne sa snažia, aby to deťom neublížilo. Väčšinou mi to pripadá, že celú situáciu zbytočne dramatizuje práve to dieťa a rovnako to bolo aj v tomto prípade. Samozrejme chápem, že pokiaľ celý život žijú deti v usporiadanej rodine a to sa zo dňa na deň zmení, je to určite šok a majú právo byť smutné a dotknuté. Ale pre už takmer dospelého človeka, ktorý by si už mohol uvedomovať, že jeho rodičia sú okrem iného aj ľudia s vlastnými problémami, mi príde taká dramatická reakcia naozaj zbytočne prehnaná.

Napriek tomu však musím oceniť, že Evie v priebehu knihy predsa len dospela a nebola nakoniec až taká otravná. Vo veľkej miere jej k tomu pomohol X, ktorý bol jej skvelým protikladom a spoločne vytvárali zábavnú a milú ústrednú dvojicu. Veľmi sa páčil vývoj vzťahov, hlavne s rodinou a kamarátmi, ktoré tiež veľmi ovplyvňovala Evie a jej ... ani neviem, ako to nazvať  - tvrdohlavosť alebo  egocentrickosť? Každopádne postupne sa spamätala a ku koncu som ju už ani nemala chuť preplieskať :D.

Celkovo môžem hodnotiť knihu pozitívne, prečítala som ju v podstate na jedno posedenie a musím povedať, že taký koniec som nečakala a bol naozaj dojemný. Nicola Yoon bude aj naďalej osvedčenou autorkou, aj keď musím povedať, že Môj prvý tanec nebude moja najobľúbenejšia kniha od nej. Ak máte chuť na niečo jednoduché, rýchle a horkosladké, určite je toto tá správna voľba. 

P.S.: Nezabudnite si prečítať aj venovanie a poďakovanie, ktoré mnoho vecí vysvetľuje, vrátane celej nálady knihy. :) 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára