utorok 1. októbra 2013

Mesto popola (Recenzia)

Autor: Cassandra Clare
Originálny názov: City of Ashes
Vydavateľstvo: Slovart 2013
Séria: The Mortal Instruments
Diel: 2/6
Počet strán: 408
Žáner: YA, fantasy
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:
Clary si želá, aby sa jej život vrátil do normálnych koľají. Ale čo je normálne, keď je Tieňolovkyňou vraždiacou démonov, jej mama leží v kóme vyvolanej čarami a zrazu všade naokolo vidí Dolnosveťanov, ako sú vlkolaci, upíri či víly? Keby nechala tento svet za sebou, mohla by sa venovať svojmu skutočnému priateľovi Simonovi. Tieňolovci sa jej však nechcú vzdať - hlavne nádherne neznesiteľný Jace. Aby Clary zachránila svoju mamu, musí sa spojiť s nebezpečným Tieňolovcom Valentinom, ktorý je pravdepodobne šialený, určite nebezpečný a navyše je to jej otec. 
V New Yorku sa však dejú zvláštne veci. Niekto vraždí deti Dolnosveťanov. Je aj za týmto Valentine? A ak áno, o čo mu vlastne ide? Keď zmizne aj druhý z Nástrojov smrteľníkov - Meč smrteľníkov - prichádza desivá Inkvizítorka, aby si posvietila na Jacea. Ako ho má Clary zachrániť?

***

Mesto kostí sa mi páčilo. Po pozretí filmu som si Mesto kostí zamilovala. A Mesto popola milujem (a nenávidím) ešte viac. Ako nám to Cassandra môže robiť? Po jednotke som dúfala, že sa vybúrila na jednom konci, ale asi sa jej stále máli a preto si pre nás pripravila niečo ešte horšie. 


Prvá časť ma pohltila približne od polovice, ale druhá ma dostala hneď od začiatku a čím bližšie som bola koncu, tým viac som sa ho nevedela dočkať a zároveň som sa ho (po predošlých skúsenostiach) desila. Ja síce pevne verím, že všetko dobre dopadne, koniec koncov ako vždy, ale zatiaľ to má od dobrého ďaleko. 

Väčšina ľudí už asi prečítala celú sériu a ja som jedna z mála tých spomalenejších, ale ak niekto ešte nečítal Nástroje smrteľníkov, okamžite to treba zmeniť. Naozaj to stojí za to, už len kvôli Jaceovi. 

Čo ma veľmi potešilo, tak to bol fakt, že v knihe bolo neporovnateľne menej chýb ako v prvej časti. Vlastne som zaregistrovala tak jednu - dve, čo je obrovské plus a pokrok, keďže v jednotke som aj v jednej vete našla dve chyby. Dve chyby v celej knihe sa dajú prehliadnuť, ale keď sa len v jednej vete objavia hneď dve, začína to byť otravné. Tiež som mala pocit, že štýl, akým je napísaná / preložená (opäť neviem, do akej miery je to vina originálu a do akej prekladu), je mi bližší a viac ... súčasný. 

Od začiatku knihy sa stále niečo dialo a mňa to tak príjemne rozčuľovalo, ak viete, čo myslím. Na jednej strane ma vytáčali všetky zvraty, ale na druhej som bola maximálne šťastná, že to nie je nuda. No a ten koniec, to už ani nejdem komentovať. Ja dúfam, že Mesto skla mi konečne dopraje ten úžasný pocit zo skvelého konca (aj keď, séria ma ďalšie tri časti, čo trochu prekáža môjmu optimizmu). 

Priala by som si, aby som teraz pozrela do poličky a tam sa z ničoho nič objavilo Mesto skla, ale asi budem musieť predsa len počkať, až budú financie. (A, vlastne, kúpiť si celú sériu, keďže NANEŠŤASTIE knihy nie sú moje.) A takisto si veľmi, naozaj veľmi želám, aby sme čoskoro mohli ísť do kina na Mesto popola. Dúfam, že sa raz dočkáme. Predsa chceme viac Jacea. 

Takže, každý jeden, kto ešte nečítal TMI, pustite sa do toho. Stojí to za to!

Za  mňa veľmi jednoznačné hodnotenie: 
Ellie

2 komentáre:

  1. "Od začiatku knihy sa stále niečo dialo a mňa to tak príjemne rozčuľovalo, ak viete, čo myslím. Na jednej strane ma vytáčali všetky zvraty, ale na druhej som bola maximálne šťastná, že to nie je nuda. " - Presne viem, čo myslíš :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento diel sa mi páčil zo všetkých troch najviac, bol úplne úžasný :)

    OdpovedaťOdstrániť