štvrtok 3. októbra 2013

Predstav svoju knižnicu (25)

Každý týždeň vám predstavím niekoľko kníh z mojej knižnice. Začnem od kníh na písmeno A, až sa postupne prepracujem po písmeno Z. Cieľom je poskytnúť tipy na dobré čítanie a takisto pripomenúť aj staršie knihy, na ktoré sa už mohlo zabudnúť, ale ktoré určite stoja za prečítanie.
Dnes sú to knihy na písmeno O #1.

***

1) Oliver Twist
Anotácia:
Slavný příběh chlapce, kterému po narození umírá matka a dostává se do obecního sirotčince. odtud jeho cesty vedou do učení k hrobníkovi Soverberymu, který se ho ujme. Oliver však uteče do Londýna a přidá se ke skupině kapesních zlodějů. Při pokusu o vyloupení domu je postřelen, ujímá se ho však paní Maylieová, která zde bydlí. Oliverovi se dostane vzdělání a vyroste z něj navzdory těžkému osudu slušný člověk.
Môj názor:
Klasika, ktorú som ešte nečítala, v blízkej dobe sa na ňu ani nechystám, ale raz si ju určite prečítať chcem. 




2) Opátstvo Northanger
Anotácia:
Módne kúpeľné mestečko Bath pred dvesto rokmi: sem si chodili anglickí otcovia liečiť v horúcich prameňoch kĺby trápené dnou a spolu s manželkami uvádzať dcéry do spoločnosti s cieľom upútať záujem vyhliadnutých ženíchov. Hrdinky príbehu, úprimná, naivná mladučká Catherine a jej prefíkaná priateľka Isabella, si toto svoje poslanie spestrujú čítaním v tých časoch veľmi obľúbených hororových gotických románov a ich rekvizity vidia na každom kroku. Takáto situácia dáva Jane Austen výbornú príležitosť rozohrať svoj typický zmysel pre humor a ironický vtip.
Môj názor:
Ďalšia klasika, ale na rozdiel od Olivera Twista som Northangerské opátstvo prečítala. Myslím, že to bola moja prvá austenka a veľmi sa mi páčila. Aj film natočený podľa knihy bol dobrý, ale kniha  bola podľa mňa lepšia. Plánujem si v blízkej dobe dočítať všetky knihy od JA, poprípade aj re-readingy už prečítaných.

3) Ohnivá
Anotácia:
Prequel (pozn.druhá kniha odohrávajúca sa časovo ešte pred prvou) ku Výnimočnej sa odohráva naprieč horami smerom na východ siedmych kráľovstiev, v skalnatej, vojnou zničenej krajine nazývanej Dells. Žijú tam nádherné stvorenia nazývané príšery. Príšery majú podobu normálnych zvierat: horských levov, vážiek, rýb, koňov, ale ich srsť alebo perie sú väčšinou nádherne sfarbené - tyrkysové, trblietavo bronzové, perleťovo zelené - a ich mysle majú moc kontrolovať mysle ľudí. 17- ročná Fire (Oheň) je posledná príšera s ľudskou podobou v Dells. Krásne príšerná telom aj mysľou, s ľudskou schopnosťou odhadnúť čo je správne a čo nie, je nenávidená a vzbudzuje nedôveru takmer u každého. Táto kniha je jej príbehom. Rozmýšľate, prečo sa kniha označuje ako prequel? Ohnivá sa odohráva 30-niečo rokov pred Výnimočnou a má s ňou jednu spoločnú postavu - malého chlapca s dvojfarebnými očami, ktorý pochádza z nikto-nevie-odkiaľ a má zvláštnu schopnosť, ktorú čitatelia Výnimočnej budú považovať za povedomú a znepokojujúcu.
Môj názor:
Druhá kniha zo série Sedem kráľovstiev. Knihu mám už dlhšiu dobu, už som ju aj čítala a som z nej absolútne nadšená. Keďže mám doma všetky tri knihy, ktoré zatiaľ vyšli a z toho som Iskrivú ešte nečítala, plánujem si celú sériu prečítať do konca tohto roka - jeden mesiac, jedna kniha.

4) Odstíny života
Anotácia:
Alexandrina Avitalová se za života nijak nelišila od vrstevníků. Když je v den svých devatenáctých narozenin chladnokrevně zavražděna, nikdo nemůže tušit, že smrt se stane začátkem její nové cesty. Tři roky poté, co byla pohřbena a oplakána rodinou a přáteli, se probouzí znovu k „životu“. Je uvedena do světa magie a ďábelských stvoření. Alex musí zapomenout na svůj předchozí život, aby mohla zaujmout pozici neohrožené bojovnice se silami temnot. Podle dávného Proroctví je právě ona jedinou vyvolenou, Spasitelkou, která má rozhodnout odvěkou bitvu mezi dobrem a zlem…
Môj názor:
Odstíny života som ešte nečítala, ale celkom sa na ne teším, pretože to môže byť zaujímavá a pútavá kniha. Avšak recenzie som čítala aj negatívne, tak neviem. Musím knihu prečítať, aby som si vytvorila svoj názor.

5) Ochrankyňa
Anotácia:
Kto som? Som niekto, kto nad vami bdie, kto vás chráni, som váš anjel strážny. Keby nebolo takých, ako som ja, nebolo by mladým ženám
pomoci. Ale nebojte sa, som tu a zostanem pri vás dovtedy, kým sa tí, ktorí vám ubližujú, budú pohybovať medzi vami. Len pred krátkym časom ju v Amerike poznali pod falošným menom Kate. Teraz prichádza na Slovensko s novou identitou študentky gymnázia Kristíny. Čo ju sem priviedlo? Jedna z mnohých vízií, ktorými sa celý život riadi. Ide vždy tam, kam ju nasmerujú, hoci i na druhý koniec sveta. Prečo? Aby splnila poslanie, ktoré už po tisíce rokov plnia členky jej rasy. Pretože ona je Praes, Ochrankyňa, a jej úlohou je chrániť ľudí pred Hauriami. Ibaže Kity netuší, že spnenie ďalšieho poslania nie je to jediné, čo ju na Slovensku čaká. Jej srdce sa bude musieť podrobiť neľahkej skúške, keď sa zamiluje do Patrika, príťažlivého študenta psychológie, ktorý prišiel nevedno odkiaľ. Situáciu komplikujú aj ďalší muži, ktorých minulosť je takisto nejasná. Jeden z nich je práve ten, ktorého hľadá, aby ho zastavila skôr, kým niekoho pripraví o život. Ale ktorý?
Môj názor:
Moja prvá kniha od Naty Sabovej (aj kúpená, aj prečítaná), ktorá ma veľmi milo prekvapila. Hlavne v tom, že aj slovenskí autori dokážu vymyslieť niečo nové a originálne a ešte to aj pútavo napísať. Rozhodne si plánujem prečítať aj ďalšie knihy od tejto autorky. 

Ellie

2 komentáre:

  1. Určite si od Naty prečítaj aj ďalšie knihy, oplatí sa :) Je to moja najobľúbenejšia slovenská autorka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Doma mám zatiaľ len Zuzaninu skrytú tvár, tak dúfam, že si na ňu nájdem čas už čoskoro a že bude taká dobrá ako Ochrankyňa. :)

      Odstrániť