pondelok 21. októbra 2013

Serafína: Skrytá tvár (Recenzia)

Autor: Rachel Hartman
Originálny názov: Seraphina
Vydavateľstvo: Fragment 2013
Séria: Seraphina
Diel: 1/2
Počet strán: 356
Žáner: YA, fantasy, draci
Moje hodnotenie obálky: 2,5/5

Anotácia:
Ani štyri desaťročia udržiavaného mieru nepomohli ľuďom a drakom kráľovstva Gored k prehlbovaniu vzájomnej dôvery. Draci, schopní brať na seba ľudskú podobu, sa ako vyslanci zúčastňujú súdov a ako bytosti s neobyčajne prenikavým rozumom odovzdávajú svoju múdrosť univerzitám sťaby učenci a učitelia. Napriek tomu však pre nich ľudské emócie zostávajú záhadou a s blížiacim sa výročím vzájomnej dohody vzrastá napätie.
Serafína Dombeghová sa obáva oboch strán. Ako neobyčajne nadaná hudobníčka sa ocitne na kráľovskom dvore, nanešťastie práve vo chvíli, kedy je za veľmi podozrivých okolností zavraždený člen kráľovskej rodiny a podozrenie padne na drakov. Dochádza k vyšetrovaniu a Serafína, vtiahnutá doprostred, sa musí spojiť s kapitánom Kráľovninej gardy, ktorým je nebezpečne vnímavý princ Lucian Kiggs. Popri spoločnom odhaľovaní náznakov sprisahania s cieľom zničiť mier, sa Serafína snaží uchrániť svoje vlastné tajomstvo. Tajomstvo tak strašné, že jeho odhalenie by ju mohlo stáť život.

***

Bola som veľmi šťastná, keď mi prišla ponuka na Serafínu, pretože som predpokladala, že to bude super kniha so zaujímavým námetom. Hneď, keď mi prišla, pustila som sa do nej a absolútne to neľutujem.


Serafína je prvou časťou série, ktorá sa rozbehla veľmi sľubne a verím, že ďalšia časť bude ešte lepšia ako prvá. V Serafíne autorka vytvorila úžasný svet, ktorý je až neuveriteľne premyslený - vymyslela všetko od drakov, ktorí žijú spolu s ľuďmi v relatívnom prímerí, cez rôzne krajiny, odkiaľ postavy pochádzali, až po svätcov, ktorých uctievali. A bolo ich naozaj dosť.

Prvú vec, ktorú musím oceniť, je zoznam všetkých postáv, drakov, svätcov a neznámych pojmov na konci knihy. Bez tohto zoznamu by mi trvalo oveľa dlhšie zorientovať sa v knihe. Zo začiatku som veľmi často listovala dozadu a hľadala postavy, o ktorých som čítala, aby som si ich vedela správne zaradiť. Ale na množstvo postáv aj nové vymyslené pojmy som si rýchlo zvykla a neostávalo mi nič iné, len čítať ďalej a ďalej.

Všetky postavy som si obľúbila. Teda, všetky postavy boli vynikajúco prepracované a všetky sa mi páčili. Obľúbila som si len tie dobré. Serafína NAŠŤASTIE absolútne nebola urevaná a protivná hrdinka, čo mne vždy vyhovuje. Ďalej sa mi veľmi páčil, samozrejme, princ Lucian, ktorý by bol vynikajúcim kráľom celej krajiny.

Ďalšia vec, ktorú si vysoko cením je zápletka bez milostného trojuholníka. Raz za čas to môže byť zábavné, ale keď to je v každej knihe, začne to byť nudné a otravné. Tu je dôkaz, že dobrá kniha sa dá napísať aj bez toho. Dokonca aj bez stále opakovaných (poväčšine jednostranných) vyznaní lásky. Kniha môže byť o láske a pritom to nemusí pôsobiť umelo a prepchato.

Aby som to zhrnula, kniha sa mi veľmi páčila a vlastne som z nej bola celkom prekvapená. Očakávala som síce, že bude dobrá, ale nie, že bude dobrá až takto. Strašne sa teším na pokračovanie a dúfam, že vyjde čoskoro. Rozhodne ju odporúčam a siahnite po nej aj tí, ktorí drakov nemáte príliš v láske. Možno si ich nakoniec zamilujete, ako aj ja.

A ešte musím spomenúť obálku, ktorá ma trochu sklamala, hlavne po tom, čo som videla originál, ktorý sa vydaril oveľa viac. Na našej sa mi veľmi páči nápis, ale predsa len si stojím za tým, že mohli ponechať originálnu obálku, ktorá je veľmi vkusná.

Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

2 komentáre:

  1. Tak teď si tu knihu prostě musím přečíst! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Akurát mám rozčítané a tie pojmy sa mi mýlia, tak si radšej hneď prezriem zoznam 8D Zatiaľ je to zaujímavé, taký štýl písania, že ma každé slovo upúta 8) pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť