nedeľa 5. januára 2014

Na Slovensku vyjde v januári:

Vydavateľstvo Ikar:
Beznádejná - Colleen Hoover (Beznádejná I.)
Sky začne chodiť do školy až krátko pred osemnástymi narodeninami, dovtedy ju doma vyučovala adoptívna matka Karen. Nikdy proti tomu neprotestovala - ak jej v živote niečo chýbalo, tak len televízia a internet. Chce však študovať na vysokej škole, je teda načase prísť medzi vrstovníkov.
Spolužiaci ju však prijímajú nepriateľsky. Okrem jedného čudáka, geja a mormóna. A okrem pekného chlapca Holdera, ktorý sa jej akosi pričasto pletie do života. Holder je beznádejný prípad a Sky vie, že by sa s ním nemala stretávať. Ale ako, keď spolu chodia do školy a on sa o ňu zaujíma až priveľmi? Čoskoro zisťuje, že Holder vôbec nie je taký, ako sa obávala, citové puto medzi nimi nezadržateľne mocnie, ale v intímnych chvíľach Sky podlieha panike...
Jedného dňa u Holdera náhodou natrafí na starú fotografiu, z ktorej pochopí, že sa s ním a s jeho sestrou poznali už ako deti. Práve Holder bol svedkom toho, ako Hope, dievčatko od susedov, neznáma žena uniesla zo záhrady ich domu. Kto je vlastne Sky a čo má spoločné s nešťastím malej Hope?
Dávno zabudnuté či vytesnené spomienky sa vracajú a Sky zúfalo dáva dohromady skladačku svojho života od zvláštneho správania adoptívnej matky až po desivé rodinné tajomstvo z detstva. Našťastie je tu Holder a šanca na návrat do normálneho života plného lásky a vášne.

Dvojčatá - Saskia Sarginson
Isolte a Viola sú dvojčatá. Ako deti sú nerozlučné, no v dospelosti sa od seba vzdialia. Z Isolte sa stane úspešná redaktorka módneho časopisu. Žije s priateľom fotografom vo svojom londýnskom byte. Viola sa utápa v zúfalstve a jej zdravie nebezpečne ohrozuje anorexia.
Ako sa odvíjal osud dvojčiat, kým sa dostali na také odlišné životné cesty? Vyrastali bez otca na samote v suffolských lesoch, bez vymožeností modernej civilizácie, ale aj bez jej obmedzení - slobodné, veselé, s bujnou fantáziou. Našli si tu kamarátov, dvojčatá Johna a Michaela, trochu divokých, nepredvídateľných chlapcov, s ktorými si dokonale porozumeli. Les so svojimi lákadlami i temnými záhadami a stará kamenná veža Martello sa stali miestom ich detských dobrodružstiev aj prvých nesmelých dotykov lásky. Lenže tragické udalosti jedného leta všetko od základu zmenia a obidve sestry sa s nimi vyrovnávajú celé roky. Tajomstvá minulosti sa k nim ustavične vracajú a hrozí, že tak ako poznačili ich detstvo, ovplyvnia aj ich budúcnosť.

Zlodejka kníh - Markus Zusak (2. vydanie)
Liesel Memingerová prichádza do nemeckého mestečka Molching, kde ju čakajú adoptívni rodičia. Postupne si zvyká na krik a výčitky novej mamy Rosy i na láskavosť nového ocka Hansa. Liesel si nachádza priateľov - aj toho najlepšieho, ktorý sa do nej zaľúbi. Zoznamuje sa so slovami, učí sa ich čítať i zapisovať. Počúva hudbu, ktorou jej ocko obveseľuje mestečko. A hoci by to od nej asi nik nečakal, kradne knihy.
Na všetko, čo vnímavá Liesel prežíva, však dopadá tieň Adolfa Hitlera, ktorý vládne Nemecku a nepochybne aj srdciam väčšiny jeho obyvateľov. Jej ocko nacistickému poblázneniu odolal a Liesel sa čoskoro naučí rozlišovať medzi svetom "tam vonku", kde treba na požiadanie hajlovať či vešať zástavy so svastikami, a svetom "vnútri", v dome, kde sa v pivnici ukrýva mladý židovský utečenec.
Blíži sa koniec vojny, život je čoraz ťažší a Smrť, rozprávač strhujúceho príbehu Liesel Memingerovej, má čoraz viac práce. Jeho pohľad sprevádza čitateľov od prvej stránky po poslednú a prifarbuje ju melanchóliou i čiernym humorom.

Šesť rokov - Harlan Coben
Ich život je samá lož. Pravda však môže zabíjať.
Pred šiestimi rokmi sa zúfalý Jake Fisher prizeral, ako si Natalie, jeho životná láska, berie iného muža. Šesť rokov skrýval svoje zlomené srdce a venoval sa kariére univerzitného profesora. Šesť rokov dodržiaval sľub, že manželov nechá na pokoji, a šesť rokov ho ťažili mučivé sny o Natalinom živote s Toddom.
Ale ani dlhých šesť rokov nedokázalo zmeniť jeho city. Keď Jake jedného dňa natrafí na Toddov nekrológ, vyberie sa na jeho pohreb - pravdaže, aby videl Natalie. Podarí sa mu zazrieť smútiacu vdovu, ale nie je to Natalie! Neznáma žena bola za Todda vydatá takmer dvadsať rokov. Toto odhalenie úplne zmení všetko, čo si Jake uchovával v pamäti ako vzácnu spomienku na krátke, ale nádherné obdobie vo svojom živote.
Jake neúnavne hľadá pravdu. Natalie už celé roky nikto nevidel, sestra zaryto mlčí, kňaz si nepamätá sobášny obrad, priatelia mu neveria a ctihodná univerzita sa nerada delí o svoje tajomstvá. Hľadanie ženy, ktorá mu zlomila srdce a klamala, ho čoskoro privedie do nebezpečných situácií. Zistí, že sa stal súčasťou starostlivo vykonštruovanej fikcie a v ohrození je nielen jeho život.

Hrana pokušenia - Eve Berlin (Hrana III.)
Mischa Kennonová je perfekcionistka - pri riadení svojho tetovacieho salóna, písaní erotických poviedok, udržiavaní dokonale nalakovaných nechtov či platinových vlasov, a najmä pri organizovaní vlastného života. Hoci je pekná a muži o ňu prejavujú záujem, má dosť dôvodov udržiavať si od nich odstup. Poučená osudom svojej matky sa nedala vlákať do vzťahov, ktoré sa napokon vždy končia slzami, a mužov využíva len ako hračky na rozptýlenie vo voľných chvíľach. Keď však na zásnubnom večierku svojej kamarátky Dylan a Aleca stretne zelenookého Íra a dominanta Connora Gallowaya, s hrôzou zistí, že mu nedokáže odolať, a podriaďuje sa jeho zvráteným chúťkam. Ešte horšie však je, že sa jej to zapáči a nechce sa toho vzdať...
Hrana pokušenia je tretím, záverečným dielom mimoriadne úspešnej BDSM trilógie, v ktorej Eve Berlinová nekompromisne rúca hranice zakázaného.

Vydavateľstvo CooBoo:
Šampión - Marie Lu (Legenda III.)
June a Day priniesli pre národ Republiky obrovské obete – obetovali veľa jeden pre druhého – a teraz sa ich krajina ocitla na pokraji zániku. June sa dostala do najvyšších politických kruhov ako Vodcova Principálka a Day prijal lukratívnu ponuku v armáde. Krátko pred podpisom mierovej zmluvy vypukne v Kolóniách nákaza a hrozí, že pohraničné mestá sa zasa ocitnú vo vojne. Ak chce June zachrániť životy tisícok ľudí, musí požiadať milovaného človeka o veľkú obeť.







Vydavateľstvo Motto:
Pád anjelov - Susan Ee (Penryn & the End of Days I.)
Už je to šesť mesiacov, čo anjeli apokalypsy zostúpili z neba, aby zničili svet. Za bieleho dňa panujú v San Franciscu pouličné gangy, v noci strach a beznádej. Počas jednej z takých nocí légia anjelov unáša bezbranné dievčatko a jej sedemnásťročná sestra Penryn sa rozhodne, že urobí čokoľvek, aby ju zachránila...


Vydavateľstvo Noxi:
Nezabudni na mňa - Alexander Potter
Tess má po rozchode s priateľom zlomené srdce. Opitá nešťastím si na Silvestra želá, aby ho nikdy nestretla. Keď sa prebudí, zistí, že sa jej prianie splnilo a dostala novú šancu. A tentoraz si nenechá ujsť toho pravého...

Môj názor:
Z tejto ponuky ma najviac láka Šampión, po prečítaní Fenoménu sa ho naozaj neviem dočkať. Potom Beznádejná, ktorá má všade vynikajúce recenzie a Zlodejka kníh, ktorá pôjde čoskoro do kín a pred tým by som si ju ešte chcela prečítať. Takisto by som si prečítala Pád anjelov a Nezabudni na mňa. 
Ellie

1 komentár: