utorok 18. novembra 2014

Život jedna báseň (Recenzia)

Autor: Colleen Hoover
Originálny názov: Slammed
Vydavateľstvo: Ikar 2014
Séria: Slammed
Diel: 1/3
Počet strán: 288
Žáner:  romance, contemporary, NA
Moje hodnotenie obálky: 3,5/5
Anotácia:
Laykenini rodičia sa nevedeli dohodnúť: matka ju chcela pomenovať Layla podľa piesne Erica Claptona, otec navrhoval meno Kennedy podľa Kennedyovcov – hociktorého z nich. Kompromisom vzniklo meno Layken. Dnes už má dievča osemnásť, končí strednú školu a ocitne sa v novej životnej situácii: otec umrel a matka aj mladší brat potrebujú jej pomoc. Navonok pôsobí pokojne a vyrovnane, no v skutočnosti trpí a stráca nádej v budúcnosť.
Celá rodina sa z finančných dôvodov presťahuje na druhý koniec krajiny, do Michiganu. Tu sa Layken zoznámi s príťažlivým dvadsaťjedenročným susedom Willom s veľkou vášňou pre slam poetry, slamovanie. Aj on sa stará o mladšieho súrodenca. Veľmi skoro sa medzi nimi vytvorí mocné puto a Laykenin život odrazu dostáva novú iskru.
Po nádhernom prvom rande mladý pár čaká ohromujúce zistenie. Musia sa vyrovnať nielen so silami, ktoré ich k sebe priťahujú, ale najmä s tými, ktoré ich chcú od seba odtrhnúť. 
Ďalší úder nedá na seba dlho čakať, ale tentoraz sa Layken nemieni vzdať tak ľahko. A keď chýbajú obyčajné slová, svoje city možno najlepšie vyjadriť veršami...

***

Colleen Hoover som si obľúbila vďaka knihám Hopeless, ktoré sa mi veľmi páčili. Je jasné, že som sa tešila na ďalšiu autorkinu knihu, ktorá u nás vyšla. O knihe Život jedna báseň som si neprečítala dopredu absolútne nič, ale bola som si istá, že sa mi bude páčiť. Je to jedna z kníh, ktoré som si chcela prečítať len na základe autorky. 

Život jedna báseň je kniha o Layken, ktorá sa spolu s mamou a bratom presťahujú z Texasu do Michiganu, s čím sa ona nemôže vyrovnať. V Texase jej totiž zomrel otec a museli tam opustiť ich rodinný dom. Hneď po príchode sa zoznámi so sympatickým Willom, s ktorým strávi najúžasnejší večer svojho života. Avšak po prekvapivom stretnutí na mieste, kde by to ani jeden z nich nečakal, zistia, že im asi nie je súdené, aby boli spolu.

Približne pred dvoma rokmi, kedy táto kniha vyšla v originále, ešte nebol tento žáner kníh pre mladých až taký rozšírený. Dalo by sa povedať, že Colleen je jednou z prvých autoriek, ktorá sa práve týmto smerom rozhodla písať a po nej prišlo veľa "iných" (ako to už v mnohých prípadoch býva, nie všetkým autorom sa podarilo odlíšiť). Keby som sa k nej dostala vtedy, asi by som z nej bola rovnako nadšená, ako z Beznádejnej. Teraz som sa neubránila pocitu, že tam bolo na mňa príliš veľa klišé a autorka všetko mimoriadne zdramatizovala, až mi to neprišlo uveriteľné. 

Napriek tomu má však Colleen dar prinútiť čitateľa čítať ďalej a ďalej bez prestávky, až pokým sa nedostane až na úplný koniec, kam som sa pri tejto knihe dostala mimoriadne rýchlo. Rovanko má tendenciu čitateľa citovo zničiť, čo sa jej aj vo väčšine prípadov vydarí. A takisto sa mi na nej páči to, že dokáže písať o naozaj ťažkých veciach odľahčene a citlivo, pričom ich ale vôbec nezľahčuje a stále im dáva dostatočnú dôležitosť. 

Autorka ma teda viac-menej nesklamala, aj keď mohla trochu ubrať z drámy. Život jedna báseň je krásna kniha, ktorá rozhodne stojí za prečítanie, aj keď je možné, že sa mnohým čitateľom, rovnako ako mne, bude zdať už trochu klišoidná. Ak však patrí autorka medzi vaše obľúbené, rozhodne prečítanie tejto knihy je pre vás povinnosťou, aby vás autorka opäť presvedčila, že písať teda vie.

Moje hodnotenie:
 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

2 komentáre:

  1. Knihu jsem dneska rozečetla a zatím vypadá dobře. A podle tvé recenze by se mi to snad mohlo líbit až dokonce, protože to nevypadá vůbec špatně. Hezky napsáno :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Od autorky jsem zatím četla jen Bez naděje a moc nevím, jestli mám číst i další knihy. Trochu se bojím, že když děj nebude tak překvapivý, jako u Bez naděje, tak mě knížka bavit nebude. Každopádně tvá recenze se mi moc líbila! :)

    OdpovedaťOdstrániť