nedeľa 28. decembra 2014

Kto je Mara Dyerová? (Recenzia)

Autor: Michelle Hodkin
Originálny názov: The Evolution of Mara Dyer
Vydavateľstvo: Slovart 2013
Séria: Mara Dyer
Diel: 2/3
Počet strán: 456
Žáner: YA, paranormal
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
Mara Dyerová vie, že sa nezbláznila. 
Dokáže zabíjať svojou mysľou a Noah zasa tou svojou liečiť. 
Mara vie aj to, že Jude nie je len halucinácia. Nedarí sa jej však presvedčiť rodičov a lekárov, že nepotrebuje psychiatra ani hospitalizáciu. Jediný, kto jej naozaj verí, je Noah. Mara má však oňho strach, je preňho nebezpečná – pri ich prvom bozku ho totiž takmer zabila. Spoločne však pátrajú po tom, ako Jude prežil zrútenie inštitútu na Rhode Islande a prečo vie o Mariných schopnostiach viac než ona sama...

***

Po udalostiach, ktoré sa stali na konci prvého dielu, sa Mara ocitá na psychiatrickom oddelení proti svojej vôli. Nikto jej neverí a všetci ju pokladajú za narušenú. Pokladajú to za dôsledok obrovskej traumy, ktorú prežila pri zrútení starého ústavu, kde zomrela jej najlepšia priateľka a bývalý priateľ Jude. Avšak Jude sa začne objavovať čoraz častejšie. A tak dobrovoľne-nasilu súhlasí s ambulantnou liečbou, tvári sa ako normálna a spolu s Noahom sa snažia zistiť, čo alebo kto stojí za všetkým, čo sa okolo nich deje. 

O prvej časti série - Čo sa stalo Mare Dyerovej? - som napísala, že je to tak trochu psycho kniha. O druhom pokračovaní to platí dvojnásobne a je to teda poriadne psycho. A práve to je na tom to skvelé. Na týchto knihách milujem hlavne to, ako nedokážem predvídať, čo sa stane ďalej, netuším, ako sa kniha bude vyvíjať a rovnako, ako hlavná hrdinka, neviem, či to, čo sa deje, je skutočné alebo sa to odohráva všetko iba v Marynej mysli. Po čase už aj vy prestanete premýšľať a hľadať nejaké logické vysvetlenie, a už budete len čítať ďalej a ďalej.

Aj napriek tomu, že kniha je pomerne hrubá, prečítala som ju za jeden, jediný deň. Keď som sa začítala, nemohla som sa od knihy odtrhnúť. Od prvej stránky bola kniha nabitá akciou a zvratmi. A ten koniec... Cítila som sa podobne, ako po dočítaní niektorej z kníh Cassandry Clare (takže absolútne šokovaná, s otvorenými ústami, vyplazeným jazykom a s desiatkami vypúlených očí, presne ako v animákoch).

Nie je nič lepšie (alebo horšie, podľa toho, z akého uhlu sa na to dívate), ako byť absolútne vyšťavená z čítania nejakej knihy. Ale úplne najlepšie je to, keď sa o práve dočítanej knihe máte s kým porozprávať. Bohužiaľ, z môjho okolia Maru ešte nikto nečítal, tak mi neostáva nič iné, len ich nejako prinútiť si to prečítať, aby sme sa o tom mohli konečne porozprávať bez obáv, že vyzradím nejaké spoilery.

Mara Dyerová (prvá aj druhá časť) je pre mňa jednou z najlepších sérií tohto roka a už sa naozaj veľmi teším na záver trilógie. Dúfam, že sa k nemu dostanem čo najskôr, pretože som si istá, že ma bude baviť rovnako ako prvé dve časti. (Keďže túto sériu zďaleka obišlo prekliatie druhých dielov.) Tí z vás, ktorí ste to ešte nečítali, jednoznačne vám odporúčam to napraviť. Stojí to za to, naozaj.

Moje hodnotenie:
Ellie

2 komentáre:

  1. Jednoznačne ide o skvelú sériu. :) Je psycho a je taká neokukaná.. mrzí ma však, že preloženia tretej časti sa nedočkáme :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to mrzí aj mňa a veľmi! Nie je to prvýkrát, čo sa mi séria páči, rozkupujem si ju a vydavateľstvo sa rozhodne, že posledný diel nevydá. Tak bud vydám všetko alebo radšej nič.

      Odstrániť