štvrtok 4. decembra 2014

Saeculum (Recenzia)

Autor: Ursula Poznanski
Originálny názov: Saeculum
Vydavateľstvo: Fragment 2014
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 479
Žáner: YA
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
Stráviť päť dní v hlbokom lese a skúsiť žiť ako v stredoveku vyzeralo ako výborný nápad. Bastian by si však tento zážitok radšej nechal ujsť. S účasťou na výprave súhlasil len kvôli svojej láske Sandre.

Partia dobrodruhov sa vydáva na cestu napriek tomu, že miesto, kde chcú táboriť, bolo kedysi prekliate. Staré povedačky o tom, že kto do lesa vstúpi, nevráti sa už späť, nikto neberie vážne. Počas prvej noci príde prudká búrka a z tábora zmizne prvý člen výpravy. Zostanú len podivné odkazy vyryté do kôry stromu. Keď sa ho ostatní vydajú hľadať, začnú blúdiť. Nechá ich LES odísť?
***

V poslednej dobe sa mi stáva veľmi často, že bez prečítania anotácie si chcem kúpiť a prečítať knihu. Buď je to na základe autora, zaujímavého názvu alebo krásnej obálky. Tá posledná možnosť bola hlavným dôvodom prečítania knihy Saeculum. Na knihu som sa veľmi tešila a mala som určité predstavy, o čom by mohla byť. Žiaľ, veľmi som sa mýlila a absolútne som sa netrafila ani len do žánru. Myslela som si, že to bude niečo mystické, magické alebo dokonca čarodejnícke. Ale...netrafila som sa. 




Začiatok sa mi páčil. Mladí ľudia, ktorí sa zúčastňujú stredovekých trhov a raz ročne idú na 5-dňový zraz, kde môže používať len veci stredoveké. Či už oblečenie alebo jedlo. Žiadna technika, stany, spacáky, dokonca ani zápalky. Nápad celkom dobrý a zaujímavý. Postupne sa to však začalo uberať smerom, ktorý sa mi nepáčil. Konanie postáv bolo v mnohých prípadoch buď priveľmi prehnané, alebo naopak priveľmi pokojné. Jednoducho neadekvátne vzhľadom na situáciu. V strede knihy som mala pocit, že je dej úplne pritiahnutý za vlasy a konečné rozuzlenie ma vlastne celkom milo prekvapilo a celkom sa mi páčilo. 

Kniha sa čítala pomerne rýchlo, ale mne autorkin štýl vôbec nevyhovoval. Možno je to vekom alebo samotným nápadom knihy. Často krát sa mi stáva, že pri určitých knihách, kde sú veľmi mladé postavy, by som si priala, aby mali aspoň 19-20 rokov. V tejto knihe ich postavy mali, ale viac by sa mi tam hodili mladší predstavitelia. A presne takej vekovej kategórií (14-16 rokov) odporúčam túto knihu. Pre nich by to bol určite napínavý príbeh s neočakávaným záverom, premyslenou zápletkou, pri ktorom by sa možno aj báli, ak by si knihu čítali sami doma :)

Najzásadnejším dôvodom, prečo sa mi kniha nepáčila bolo asi to, že som čakala niečo iné. Neobľúbila som si nijak zvlášť ani hlavné postavy a dej bol na mňa priveľmi rozťahaný. Síce je pravda, že sa tam v podstate stále niečo dialo, ale nevedela som sa začítať. Do knihy som sa viac menej nútila a aj keď som bola sčasti zvedavá ako sa všetko nakoniec skončí , chcela som to mať čím skôr za sebou a dočítané.

Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

3 komentáre:

  1. Sama jsem knihu nečetla ale slyšela jsem spoustu různých názorů. Asi si budu muset udělat sama názor, jen nevím, kdy si na knihu udělám čas. Ale hezky napsaná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite bude najlepšie, keď si knihu prečítaš, pretože si myslím, že mnohým sa páčiť naozaj bude :) Budem zvedavá na tvoj názor :)

      Odstrániť
  2. Povedená recenze :) Saeculum si raději nekoupím, ale protože jsem na knížku stejně zvědavá, zkusím si ji sehnat v knihovně a udělat si na ni také vlastní názor :)

    OdpovedaťOdstrániť