pondelok 13. júla 2015

Druhá strieborná kniha snov (Recenzia)

Autor: Kerstin Gier
Originálny názov: Silber: Das zweite Buch der Träume
Vydavateľstvo: CooBoo 2015
Séria: Silber
Diel: 2/3
Počet strán: 384
Žáner:  YA, fantasy
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
Liv je zdesená: Top Secret pozná jej najtajnejšie tajomstvá. Ale odkiaľ? A čo pred ňou skrýva Henry? Aká tajomná postava vyčíňa v noci v nekonečných chodbách snového sveta? A prečo je zrazu jej sestra Mia námesačná?
Nočné mory, záhadné stretnutia a divoké naháňačky Liv vôbec nedovolia, aby si počas spánku oddýchla. A pritom sa už aj cez deň musí vyrovnať s veľkými problémami novopečenej patchworkovej rodiny vrátane intrigánskej starej mamy. A tiež so skutočnosťou, že existujú ľudia, ktorí s ňou majú nevybavené účty – rovnako cez deň ako aj v noci...
Druhý diel napínavej snovej trilógie od bestsellerovej autorky Kerstin Gierovej.

***

Pred tým, než som sa pustila do Druhej striebornej knihy snov som sa rozhodla, že si opäť prečítam prvý diel. Mala som totiž pocit, že si z neho pamätám minimum a po opätovnom prečítaní som zistila, že som si z prvej časti pamätala ešte menej, ako som si myslela. Takže som spravila veľmi dobre, že som si knihu prečítala ešte raz. A trochu som na ňu aj zmenila názor. Stále si myslím, že je to výborná, zaujímavá a originálna kniha, akurát, že už som z nej nebola taká nadšená ako prvýkrát.

Druhá strieborná kniha snov nadväzuje presne na prvú časť. Liv je šťastná s Henrym, spolu so sestrou sa snažia zapadnúť a zvyknúť si na nový domov, novú rodinu a novú školu. Nie je to však také jednoduché. Okrem vševediacej TopSecret, ktorá odhalí každé tajomstvo a hroznej novej starej mame (známej ako Okrobluda, kvôli jej láske k okrovej farbe), však Livinu situáciu komplikujú až príliš živé sny, v ktorých jej často hrozí veľké nebezpečenstvo a takisto jej pripravia zopár prekvapení, ktorým by sa Liv najradšej vyhla. 

Kerstin Gier ma každou knihou utvrdzuje, že písanie kníh jej skutočne ide a vždy ma neuveriteľne naláka na to, aby som sa okamžite pustila do nejakej ďalšej knihy od nej. Píše pútavo, s vtipom, nadhľadom a miernou iróniou, čo ja veľmi oceňujem a práve toto je štýl kníh, ktorý mi vyhovuje. Stále si síce stojím za tým, že ma pravdepodobne už žiadna jej kniha nechytí tak, ako Diamanty, ale aj snová séria má svoje silné stránky, ktorými dokáže upútať a udržať moju pozornosť. Autorka vytvorila zaujímavý svet snov, ktorý ma veľmi fascinuje, celý systém toho, ako fungujú sny, dôkladne premyslela a vytvorila tak opäť originálny príbeh, ktorý stojí za prečítanie.

Ak sa vám páčil prvý diel, Druhá strieborná kniha snov je pre vás absolútne povinná kniha. Ja osobne sa už neviem dočkať poslednej časti, ktorá sľubuje opäť veľa zábavy, ale takisto aj viacero odhalení, medzi inými aj to, kto sa skrýva za blogom Top Secret. (Po prvej časti som mala niekoľko tipov, ale počas čítania druhej sa mi najviac hodila na rolu Top Secret jedna konkrétna osoba. Som veľmi zvedavá, či som tipovala správne. :))

Knihu hodnotím na dobré 4*, s tým, že plný počet si nechávam na záver série. (Samozrejme, ak si to zaslúži. ;)) V budúcnosti sa k týmto knihám budem určite rada vracať. Vlastne by som si od autorky išla prečítať niečo aj hneď. V blízkej dobe by som si mala naplánovať aj ucelený re-reading Diamantov, Každopádne všetky autorkine knihy vrelo odporúčam a ak ste sa  k nim ešte nedostali, mali by ste to čo najskôr zmeniť. 

Moje hodnotenie:

 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu

Ellie

2 komentáre:

  1. Moc pěkná recenze :) Teprve se chystám číst První stříbrnou, snad se k ní konečně teď v létě dostanu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem! :) a určite odporúčam, je to super oddychovka práve na leto :)

    OdpovedaťOdstrániť