štvrtok 26. mája 2016

Smolná sezóna (Recenzia)

Autor: Moïra Fowley-Doyle
Originálny názov: The Accident Season
Vydavateľstvo: CooBoo 2016
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 280
Žáner:  YA, mystery
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
Pohřbený strach. Zakázaná láska. Z každého tajemství se může vyklubat nebezpečí a za kdejakým rohem číhá smůla. Smolná sezóna. Tohle je, co o ní víme: Přichází každý rok ve stejnou dobu. Mojí rodině se stávají zlé věci. Děje se to jen nám. Nevíme proč.
Smolná sezóna je součástí Cařina života tak dlouho, jak si jen pamatuje. Vždycky koncem října. Už spousta jejích příbuzných v tuhle dobu přišla o život. Cařina rodina je nevysvětlitelně náchylná k nejrůznějším nehodám. Proto schovávají nože, ostré hrany stolů omotávají vatou a vypínají elektrické spotřebiče – ale nehody je pronásledují na každém kroku a ze smolné sezóny se pomalu stává obsese a jejich největší strach.
Ale proč jsou takhle prokletí? Mohou se z toho začarovaného kruhu vymanit? Opojný, zničující a intenzivní příběh s opravdu šokujícím závěrem.

***


Smolná sezóna ma zaujala hlavne nádhernou obálkou a zaujímavou anotáciou. Mám rada podobné príbehy, kedy sa počas celej knihy odhaľuje nejaké veľké tajomstvo. Mala som pocit, že to bude niečo podobné ako boli Klamári, ale dúfala som, že to bude ešte lepšie.


Care a jej rodine sa každý rok jeden mesiac stávajú nevysvetliteľné nehody. Vždy počas októbra chodia naobliekaní vo viacerých vrstvách oblečenia, z celého domu odstránia nebezpečné predmety a každý roh obalia, len aby predišli zraneniam. Avšak ani to nepomáha a vždy niekto príde k úrazu. Tentokrát Carina kamarátka, ktorá o Smolnej sezóne vie, vyveštila z kariet, že tohtoročná Smolná sezóna bude jedna  najhorších.

"Je smolná sezóna, jako každý rok ve stejnou dobu. Lámou se kosti, trhá se kůže, naskakují boule."


Je dosť ťažké napísať recenziu na knihu, ktorá sa vám veľmi páčila, pretože opisovať stále len, aké to bolo úžasné a dokonalé, je po troch vetách dosť nuda. Napriek tomu je ešte niečo ťažšie - opisovať knihu, ktorá sa vám veľmi páčila a ktorá je tak zvláštna a tajomná, že z nej nechcete prezradiť ani kúsok deja s obavou, že poviete niečo dôležité. Preto sa tentokrát zdržím hocijakého opisovania príbehu a pokúsim sa vás presvedčiť, prečo by ste si túto knihu mali prečítať. 

  1. Tajomný príbeh, ktorý sa rozuzlí (a možno aj nie tak celkom) až na úplnom konci.
  2. Sympatické hlavné postavy, ktoré nie sú naivné a hlúpe.
  3. Tak trochu creepy zápletka, ktorá sa rieši počas celej knihy.
  4. Trocha magického realizmu.
  5. Zimomriavky počas čítania. 
  6. V podstate počas celého čítania neviete, či to, čo sa deje je skutočnosť alebo výmysel.
  7. Plynulý, rýchlo ubiehajúci príbeh, ktorý jednoducho nepustíte z ruky, až kým sa nedopracujete na koniec.
  8. Naozaj krásny a svojský, tak trochu poetický štýl písania, pri ktorom máte chuť každú vetu čítať nahlas. 
  9. Írsko-francúzska autorka hovorí za všetko. 
  10. Krásna, krásna (!!!) obálka.
To sú moje dôvody, prečo som sa do tejto knihy absolútne zamilovala a je jednou z najlepších za tento rok. (Aj keď bude veľmi ťažké vybrať tú najlepšiu, pretože zatiaľ mám tento rok väčšinou veľmi dobrý výber kníh.) Každopádne, dúfam, že som vás aspoň trochu na knihu nalákala a dúfam, že ak sa rozhodnete si ju prečítať, bude sa vám páčiť rovnako ako mne. Myslím, že naozaj stojí za prečítanie. Ak ste ju čítali / budete ju čítať, určite mi dajte vedieť, ako sa vám páčila. :)

Moje hodnotenie:
 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

3 komentáre:

  1. O knihe počujem prvýkrát a vyzerá úžasne. Tá obálka je prekrásna... Vyzerá to naozaj tak originálne a už teraz viem, že si to musím dať hneď do wishlistu :D. Ďakujem ti za tip :)!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že som ťa nalákala a dúfam, že sa ti to bude páčiť tak ako aj mne! :)

      Odstrániť
  2. Páni, tak mňa si určite nalákala. Znie to skvelo a tá obálka je vážne top! Určite sa po nej kuknem, pretože tých 10 bodov, ktoré si do recenzie zahrnula, ma uistili v tom, že môžem mať do činenia so skvelým čitateľským zážitkom...takže i ja ďakujem za tip ^.^

    OdpovedaťOdstrániť