utorok 24. januára 2017

Pasažérka (Recenzia)

Autor: Alexandra Bracken
Originálny názov: Passenger
Vydavateľstvo: CooBoo 2016
Séria: Passenger 
Diel: 1/2
Počet strán: 408
Žáner:  YA, time-travel, fantasy, 
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:

Ochraň svou moc. Ukryj se v čase.

Ztratila vše, co znala a milovala… Etta se proto vydává do neznámé země, kde se seznámí s Nicholasem, který uniká z dosahu mocného rodu v Koloniích. Navíc jí začnou pronásledovat agenti usilující o její život. Etta tak zjistí, že zdědila zvláštní schopnosti, o kterých nikdy neslyšela. Aby ochránila své tajemství i svůj život, bude muset cestovat nejen mnoho mil od domova, ale i do minulosti… Nepřátelské rody se ale nevzdávají a chtějí její moc!

* * *

Konečne nová kniha o cestovaní v čase. Veľmi som sa potešila, že bude preložená ďalšia kniha s takouto zaujímavou témou. Lebo je pravda, že u nás takýchto  kníh veľa nie je, čo je celkom škoda, keď zoberieme do úvahy, aké neobmedzené možnosti táto téma prináša. Je len na fantázii autora, čo všetko je nám schopný naservírovať a v akej forme.

 Kniha mala všetky predpoklady na to, že sa mi bude páčiť. Cestovanie v čase zaručuje návrat do minulosti. Obrovské plus, keďže všetko starodávne a historické milujem.  Predstava časových slučiek a spôsob samotného cestovania v čase je pre mňa tak nepredstaviteľné, že som vždy veľmi zvedavá, ako sa bude uskutočňovať práve v tej knihe, ktorú čítam. Ovplyvňovanie budúcnosti v minulosti, zanechávanie odkazov v prítomnosti pre minulosť...skrátka úžasné možnosti pre perfektné zápletky.  Tak prečo sa mi táto kniha tak veľmi nepáčila? Stále dokola si kladiem túto otázku a neviem, či chyba je vo mne alebo táto kniha bola naozaj taká slabá.

Do čítania som sa musela nútiť, čo, samozrejme, spôsobilo moje absolútne nesústredenie na knihu. Toho dôsledok bol, že som ani poriadne nevedela, aké postavy nám v knihe vystupujú a už vôbec nie, aké majú vzťahy medzi sebou. Viem len, že hlavné postavy boli Etta, dievča zo súčasnosti a Nicholas, chalan, ktorý ju má sprevádzať cestami minulosti. Od prvého stretnutia ich k sebe niečo ťahalo, ale prišlo mi to, ako niečo umelé a nasilu. Nie niečo prirodzené a pekné. Celá kniha na mňa pôsobila ako niečo, čo sa muselo napísať podľa presne určených liniek a žiadne vybočenie nie je prípustné. Má mať 400 strán, tak sa autorka dala do písania. Je jedno, o čom budú a či vôbec o niečom budú. Skrátka je potrebné stránky naplniť, tak ich plnila. To, že na 200 stránkach bol dej, ktorý môžem zhrnúť do pár viet s tým, že absolútne nič nezamlčím, je smutné.

Etta bola nádejná huslistka, ktorá mala mať večer vystúpenie. Začula matkin tichý rozhovor so svojou učiteľkou a vyrozumela z neho, že niečo pred ňou taja. Počas večera počula zvláštne hlasy a bolo jej nevoľno. Pátrala po hlasoch a našla svoju učiteľku mŕtvu. Všetko sa zbehlo veľmi rýchlo a Etta sa zrazu ocitla na lodi v úplne inom storočí. Tam sa plavila asi 150 strán a okrem toho, že tam stretla Nicholasa, neudialo sa tam absolútne nič. Až v polovici knihy som prišla na to, o čom to celé asi má byť. Etta musí nájsť astroláb – prístroj na zisťovanie bezpečných miest, ktorými sa cestuje v čase. Ak ho nenájde, jej matka zomrie.

Tu som čítanie už vzdávala, pretože kniha si moju pozornosť nedokázala udržať ani na 5 minút. S veľkým zármutkom musím priznať, že druhú polovicu som preskakovala a čítala som už len niektoré dialógové pasáže. Kniha ma nebavila, nezachránili ju ani zaujímavé miesta, ktoré počas presúvania v čase Etta navštevovala. Samotné postavy neboli ničím výrazné ani zaujímavé, čiže som na ich osud nebola zvedavá a nemala som potrebu v príbehu pokračovať. V celej knihe mi chýbala energia, nepredvídavosť, odľahčenosť a zábava. Bol to ako jeden dlhý, nekonečne nudný sloh do školy s presne predpísanou osnovou.  

Možno som od knihy čakala niečo iné. Alebo som ju čítala v nesprávnom čase. Alebo jednoducho nie je pre mňa. Každopádne, ak Vás anotácia zaujala, skúste ju. Ja budem aj naďalej sledovať recenzie a hodnotenia iných, aby som odhalila tajomstvo, prečo ja knihe dávam len 1 hviezdičku. 

                                        

 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie



3 komentáre:

  1. skoda, myslim ze jednu hvezdicku si nezaslouzi...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. S tým, že romantický vzťah medzi protagonistami bol umelý, úplne súhlasím. Tiež sa mi nepáčil... proste necítila som z toho žiadnu iskru ako v iných knihách. Lebo aj keď je niekedy zápletka o ničom, tak aspoň dobrý vzťah medzi hrdinami to zachráni, ale tuto boli fakt najzaujímavejšie len tie miesta, po ktorých chodili.

    OdpovedaťOdstrániť