utorok 3. januára 2017

Rose pod palbou

Autor: Elizabeth Wein
Originálny názov: Rose Under Fire
Vydavateľstvo: CooBoo 2016
Séria: Code Name Verity
Diel: 2/2
Počet strán: 320
Žáner:  historical fiction, war
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
Příběh o přátelství, věrnosti a odvaze dívek za druhé světové války.

Rose Justiceová, mladá pilotka Pomocných leteckých sborů, je při letu z Paříže do Anglie v létě 1944 chycena nacisty a poslána do Ravensbrücku, nechvalně proslulého ženského koncentračního tábora. V děsivém vězení se Rose potkává s nezapomenutelnou skupinou žen, s Francouzkou, která před válkou psala uznávané detektivky a jejíž židovský manžel a tři syni byli zabiti, s houževnatou dívkou, na níž dělali nacisti hrůzné lékařské pokusy, nebo Ruskou, která lítala se sovětskou stíhačkou. A v přátelství s těmito ženami hledá Rose naději a sílu na přežití. Bude to ale Rose stačit, aby dokázala čelit tomu, co jí osud přichystal?

Ve volném pokračování Krycího jména Verity vypráví Elizabeth Weinová další příběh o přátelství, věrnosti a odvaze dívek za druhé světové války.

***

Po prečítaní Verity som rozmýšľala, o čom asi môže byť druhý diel. Myslela som si, že to, čo predviedla autorka tam, už nebude schopná zopakovať. Napísať brilantný príbeh z druhej svetovej vojny takým zaujímavým, jemným, ale súčasne aj kruto realistickým štýlom je ťažké. A ak sa má v tomto duchu niesť aj druhý diel a zároveň nebyť kópiou toho predošlého, tak to je naozaj umenie. Elizabeth Wein dokázala, že je skvelá spisovateľka, pretože toto všetko predviedla opäť, ale v úplne odlišnom svetle. 

Už len to, ako bol príbeh písaný bolo pre mňa veľké lákadlo. Najskôr to boli denníkové zápisky Američanky Rose. O tom, ako žila v USA. Ako sa jej vojna vôbec nedotýkala. Zatiaľ čo ona si rozbaľovala darčeky pod vianočným stromčekom, v Európe zomierali tisícky ľudí. Hnevalo ju, že je taká bezmocná a chcela pomôcť. Bola skvelá pilotka a vďaka tomu sa dostala do Veľkej Británie a pomáhala vo vojne prevážať dôležité zásielky. Pri jednej nevinnej akcií do Francúzska ju na spiatočnej ceste prekvapili nemecké lietadlá a odklonili jej lietadlo nad nemecké územie. Tam ju zajali a previezli do koncentračného tábora. V tejto časti príbehu je Rose pre všetkých nezvestná. Nikto nevie, čo sa jej stalo, či je vôbec nažive. Jej priatelia a rodina jej nechali listy v Rosinom zápisníku a ak si ho raz nájde, bude si ich môcť sama prečítať. Všetci si prajú, aby to tak bolo. 

Ďalšiu časť píše tiež Rose, ale retrospektíva sa prelína s tým, čo sa deje v súčasnosti a ako ju prežité udalosti zasiahli a ovplyvnili. Píše o tom, ako sa stratila, čo sa s ňou dialo po zajatí nemeckými vojakmi a aké je ťažké vrátiť sa do normálneho života, keď už raz videla skutočné hrôzy vojny. Či je to vôbec možné a ako sa s tým dá vyrovnať. 

No a nakoniec sú v knihe aktuálne Rosine zápisky. Ako to všetko skončilo. Rose si uvedomuje, vďaka čomu je tam, kde je. Že nebyť odvahy, priateľstva a predovšetkým nádeje, bola by už dávno mŕtva. Nebojte, nie je to spoiler. To ako to s Rose dopadne, viete v podstate už na začiatku. Ale to, čo si musela prežiť si neviete a nechcete ani len predstaviť. Keď si človek pomyslí, že taký osud postihol desaťtisíce ľudí, uvedomíme si, že rozprávať o tom, je potrebné. Na takéto udalosti by sa nemalo zabudnúť. Aj keď je to akokoľvek nepríjemné a smutné, je veľké šťastie, že sú tu stále ľudia, ktorí o tom môžu podať svedectvo. A aj keď Rose možno naozaj nežila, bolo tu iné dievča. S iným menom, výzorom a pôvodom, ktoré niečo podobné zažilo. Toto dievča možno nemalo toľko šťastia, že by o tom stihlo komukoľvek porozprávať. Preto tu máme Rose. Aby nám pripomínala, čo je v živote dôležité a naopak, čo je bezcenné. Čo je správne a čo nesprávne. Prečo sa oplatí žiť a za čo sa oplatí zomrieť. 

Rose pod palbou je síce druhý diel, ale pokojne ho môžete čítať aj keď ste prvý diel nečítali. Bola by však škoda, ak by ste sa ochudobnili o jedinečný a skvelý zážitok z prvého dielu - Krycí jméno Verity. Obe knihy môžem vrele odporučiť nielen pre cieľovú skupinu YA, ale určite ho ocenia aj starší čitatelia. Vaši rodičia, prípadne starší súrodenci. Teším sa, keď opäť objavím niečo také výnimočné ako boli príbehy od Elizabeth Wein. Možno sa čudujete, prečo dávam "len" 4 hviezdičky, keď knihu tak vychvaľujem. Aj pri Verity aj pri Rose je to z jedného prostého dôvodu, ktorým je, že v oboch prípadoch (u Verity o niečo viac) sa značná časť knihy venuje letectvu. Leteckým termínom, technikám, záľube v lietaní. A keďže táto tematika ma vôbec nezaujíma a nerozumiem jej, tieto časti neboli pre mňa až také zaujímavé. Nič to však nemení na tom, aký odkaz tieto knihy pre nás prinášajú a že by si ich mal prečítať snáď každý. 

Moje hodnotenie:

 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu

Ellie

2 komentáre:

  1. Ani som len netušila, že toto je druhý diel. :O Tým pádom si musím niekde zohnať jednotku, pretože anotácia tejto knihy ma zaujala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako som už písala, môžeš ho čítať aj samostatne. Na jednotku nadväzuje veeeeľmi voľne, ale bola by škoda pripraviť sa o ďalší skvelý príbeh, ktorým Verity určite je ;) Dúfam, že sa ti obe budú páčiť :)

      Odstrániť