piatok 6. januára 2017

Sůl moře (Recenzia)

Sůl mořeAutor: Ruta Sepetys
Originálny názov: Salt to the Sea
Vydavateľstvo: CooBoo 2016
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 352
Žáner:  YA, historical fiction
Moje hodnotenie obálky: 5/5
Anotácia:
Zima roku 1945.
Čtyři mladí lidé.
Čtyři tajemství.

Druhá světová válka chýlí ke konci, poblíž Východního Pruska se tisíce uprchlíků vydalo na pouť za svobodou a většina z nich má co skrývat. Mezi nimi i Joana, Emilia a Florian, jejichž cesty se zkřížily na lodi, která slibovala spásu. Jmenovala se Wilhelm Gustloff. Přišli každý odjinud, ale všechny je žene a pomalu dohání neštěstí, lži a… válka. Když se svoboda zdá na dosah, udeří tragédie. V tu chvíli je naprosto jedno, z které jste země a kultury či jaký je váš společenský status. Všech deset tisíc lidí na palubě bojuje za jedinou věc: Chtějí přežít.
Autorka knihy V šedých tónech se vrací do dob druhé světové války se svým novým románem, jenž líčí jednu z nejhorších – přesto téměř neznámých – válečných tragédií.
***

V zime v roku 1945 sa vojna pomaly končí a Hitler sa ukrýva vo svojom bunkri. Avšak vojnové zverstvá zďaleka neskončili a na jedno z nich sa práve zameriava kniha Sůl moře. Joana, Emilia, Florian a Alfred sú štyri postavy, cez ktoré nám autorka vyrozprávala príbeh jednej z najväčších námorných katastrof. Ich kapitoly sa pravidelne striedajú, a tak môžete sledovať príbeh zo štyroch rôznych uhlov pohľadov, čo je veľmi zaujímavá perspektíva. 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt salt to the seaJoanu trápia výčitky svedomia z minulosti, Emilia je veľmi mladé a traumatizované dievča, Alfred je mladý nacistický vojak, ktorý je zaslepený vlastnou výnimočnosťou a Florian uteká, aby zachránil seba a znova sa stretol so svojou sestrou. Štyri osudy ľudí, ktoré nenapraviteľne poznačila vojna, sa preplietli na lodi Wilhelm Gustloff, ktorá bola písľubom bezpečia. 

Už v predchádzajúcich dvoch knihách mi Ruta dokázala, aká skvelá je autorka. Kniha Sůl moře ma v tom len a len utvrdila. Autorka píše pre mladých, ale zaoberá sa neobvyklými a menej známymi témami a z jej kníh sa toho môžme veľa naučiť. Dokáže písať príbehy, ktoré vás od prvej strany pohltia a pustia vás, až kým neotočíte poslednú stránku. A zaručujem vám, že na jej knihy tak ľahko nezabudnete, pretože sú vždy veľmi silné a emotívne.

Taký je aj príbeh jednej Litovky, jednej Poľky, jedného Prusa a jedného Nemca. Každý uteká pred svojim osudom a verí v lepšiu budúcnosť, ktorá je neuveriteľne vzdialená. Opäť je to kniha, ktorá sa síce číta veľmi ľahko a rýchlo, ale zároveň je veľmi ťažká a depresívna. Samozrejme, všetci vieme, aké hrôzy prináša vojna, ale je tisíckrát smutnejšie čítať o nich na príklade skutočných ľudí. Viem, že hlavné postavy neboli skutoční ľudia, ale skutočných ľudí s podobným a dokonca horším osudom boli tisíce. 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt wilhelm gustloffSůl moře ma opäť dostala. Knihy o vojne čítam rada, ale vždy sa z nich dlho spamätávam, a preto ich nevyhľadávam zasa tak často. Ale raz za čas je dobré pripomenúť si aj tieto udalosti, aby sa na ne nezabudlo a aby sa ľudia konečne poučili. Preto som veľmi rada, že stále existujú autori, ktorí dokážu aj beletriou ľudí, a hlavne mladých ľudí, prinútiť sa zamyslieť aj nad vážnejšími témami, ku ktorým by sa možno inak ani nedostali. Veľakrát sa práve z takýchto kníh dozviete oveľa viac, než z nejakej učebnice dejepisu. 

Knihu rozhodne odporúčam všetkými desiatimi. Aj keď je depresívna a smutná, a koniec pravdepodobne odplačete (mňa zatiaľ rozplakali všetky knihy od Ruty), jednoznačne stojí za prečítanie. Rovnako ako aj zvyšné dve, aj Sůl moře sa zaradila k najlepším knihám minulého roka a k najlepším knihám, aké som kedy čítala. Ešte možno malé odporúčanie na záver, aj keď ide o samostatný román, veľmi voľne naväzuje na Medzi odtieňmi sivej. Určite to môžete čítať aj samostatne, ale ak máte v pláne čítať obe, čo odporúčam, je lepšie začať práve Medzi odtieňmi sivej. :)

Moje hodnotenie:
 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie


3 komentáre:

  1. Ach, toto mi nerobte...všetci knihu tak vychvaľujú! Musím ju mať! Milujem tento štýl príbehov vsadených do 2.svetovej vojny, takže dúfam, že si kniha nájde čím skôr ku mne cestu...krásna recenzia♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeeem! :) Určite si ju zožeň, je skvelá a rozhodne stojí aj za viac prečítaní :) Mne sa páčili zatiaľ všetky tri a je nemožné z nich vybrať najlepšiu. Aj keď sú to depresívne príbehy, sú naozaj úžasné! :))

      Odstrániť
  2. Rozhodne sa nedá inak ako súhlasiť s tebou. Súl moře je dokonalá kniha plná emócií a rozhodne stojí za prečítanie :)

    OdpovedaťOdstrániť