piatok 13. septembra 2019

Narrenturm - Veža bláznov (Recenzia)

Autor: Andrzej Sapkowski
Originálny názov: Narrenturm
Vydavateľstvo: Lindeni 2019
Séria: Hussite Trilogy 
Diel:  1/3
Počet strán: 576
Žáner:  historický román, fantasy
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:
Narrenturm – Veža bláznov je prvý diel historicko-fantastickej série Husitská trilógia od najúspešnejšieho poľského autora súčasnosti Andrzeja Sapkowského.

Medik Reinmar z Bielawy je na úteku. Nielen pre lásku, ktorou zahorel k manželke sliezskeho šľachtica Gelfrada von Stercza, ktorý je toho času na križiackej výprave proti Husitom. Reinmar sa musí mať na pozore aj pred inkvizíciou. Tá totiž v jeho skromnej zbierke objavila spisy, za ktoré by sa hanbil každý Boží služobník. Reinmar križuje polia a lesy strednej Európy len s ťažkosťami, po rozume mu totiž stále behajú zvodné vnady čarokrásnej Adely, čo má robiť, keď je volanie srdca silnejšie ako hlas rozumu?

Vstúpte s majstrom pera Andrzejom Sapkowským do roku 1422, kedy všetky cesty lemovali šibenice a polia križovali pochodne križiackych výprav proti vyznávačom nepravej viery v samom srdci Európy. Husitskí špióni sa však schovávajú na netradičných miestach a husitské vojská tvorené prostými roľníkmi víťazia nad šľachtou a nabodávajú na ostrie svojich nožov.

***

Zrejme už nie je veľa čitateľov, ktorí by ešte nepočuli o vynikajúcej fantasy sérii Zaklínač od poľského autora Andrzeja Sapkowskeho. Tých, ktorí ju už prečítali a ťažko sa s ňou lúčili, určite potešila novinka, že u nás vychádza jeho ďalšia séria a to Husitská trilógia. V minulosti ste sa s ňou u nás už síce mohli stretnúť, ale teraz má nové, naozaj krásne spracovanie s úžasnými obálkami. 

Sapkowski je klasika medzi fantasy, povinná jazda pre všetkých milovníkov tohoto žánru, a tak neobišiel ani mňa. Zaklínača mám veľmi rada, páči sa mi autorov nezvyčajný a nenapodobiteľný štýl písania. Vyhovuje mi jeho prostorekosť, humor, ba až výsmech doby, spoločnosti alebo samotných jedincov. Podobne je písaná aj kniha Narrenturm, avšak ak čakáte niečo podobné, ako je Zaklínač, môžete byť mierne sklamaní. Samozrejme, samotný autorov štýl je nemenný, ale čo sa týka deja, nebude to pre každého. 

Dej je zasadený do husitského obdobia okolo roku 1420. Sapkowski si dal naozaj záležať na zachytení doby a venuje sa nespočetnému množstvu osôb a udalostí, ktoré sa v tom čase udiali. Mená a miesta chŕli jedno za druhým, miestami som mala problém sa v postavách orientovať, alebo som skôr mala problém rozlíšiť, na ktoré sa mám sústrediť, pretože sa nimi bude zaoberať aj na ďalších stránkach alebo ich môžem vypustiť, pretože sú spomenuté len na vernejšie zobrazenie doby a viac sa s nimi v deji nestretnem. Znalcovia tohto obdobia by takýto opis určite vedeli oceniť, mne ako absolútnemu laikovi, ktorý išiel do čítania s tým, že to bude viac fantasy ako historický román, to veľa nehovorilo. 

Histórie bolo v knihe na môj vkus nadbytok a naopak, fantasy prvkov nedostatok. Ak sa bojíte po knihe siahnuť práve z dôvodu, že fantasy veľmi nečítate, tu sa toho nemusíte obávať. Mágia je spomínaná veľmi okrajovo, len ako doplnenie inkvizície, ktorá je reálnou súčasťou našej histórie. Je to naozaj len malé ozvláštnenie historického románu, ktoré sa viac objaví až ku koncu knihy. 

Pre mňa Narrenturm predstavuje nie veľmi vydarený historický román, pretože informácie sú podávané útržkovite, vo veľkom množstve a chýbajú mi väčšie súvislosti medzi postavami a jednotlivými udalosťami. Samozrejme, je to čisto len môj problém kvôli nedostatku vedomostí o tomto období. A na druhej strane nie je pre mňa ani dobrou fantasy, pretože týchto prvkov tu bolo naozaj málo a ani bravúrnosť, akou Sapkowski dokáže písať, nezachránila absenciu deja. 

Zápletka je veľmi jednoduchá. Hlavný hrdina Reinmar zatúži po vydatej žene a prichytený pri čine je obvinený zo sodomie a v pätách mu je nielen podvedený manžel, ale aj nebezpečná inkvizícia. Tak sa začína jeho nekonečná púť, na ktorej stretne veľa priateľov, ale aj nepriateľov, koľko šťastia, toľko smoly, ale mladý naivný Reinmar je nepoučiteľný a vrhá sa z jedného problému do druhého. 

Knihu som čítala skôr ako zážitok zo Sapkowskeho jedinečného štýlu, a nie ako zážitok zo samotného príbehu. Ako som už písala, toho veľa nedostanete. Užívajte si pri čítaní originálny jazyk, výborné hlášky, nápadité nadávky a bizarné situácie. V neposlednom rade som bola uchvátená prekladom, ktorý nebol určite jednoduchý, ale za to (aspoň na mňa tak pôsobil) veľmi profesionálne zvládnutý. 

Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Evie



3 komentáre:

  1. Na knihu som zvedavá, teda na celú trilógiu, chcem si ju prečítať práve pre Sapkowského štýl, hoci historické romány ako také mám tiež rada, no záleží ako sú napísané :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sapkowski je skvelý, verím, že sa ti aj táto séria od neho zapáči :)

      Odstrániť
  2. Ahoj, podarená recenzia. Ja knihu oceňujem určite viac ako ty, ale to je asi vec vkusu. Na svojom webe to bola dokonca prvá recenzia,ktorú som napísal. Ak by si chcel niekto prečítať prikladám odkaz:https://www.bonio.sk/recenzia-narrenturm-veza-blaznov/

    OdpovedaťOdstrániť