utorok 11. februára 2020

Vnútorný hlas (Recenzia)

Autor: Brian Freeman
Originálny názov: The Voice Inside
Vydavateľstvo: Ikar 2020
Séria: Frost Easton
Diel:  2/3
 Počet strán: 344
Žáner:  krimi, thriller
Moje hodnotenie obálky: 2/5


Anotácia:
Vo voľnom pokračovaní úspešného psychotrileru Nočný vták sa odsúdenému sériovému vrahovi podarí dosiahnuť, aby ho prepustili na slobodu. Pre mesto sa stane nočnou morou a pre detektíva Frosta životnou výzvou.
Štyri roky po tom, ako sériového vraha Rudyho Cuttera odsúdili za vraždy siedmich žien na doživotie, inšpektor Frost Easton z oddelenia vrážd sanfranciskej polície odhalí podvod. Jeho kolegyňa a blízka priateľka sfalšovala dôkazy, aby nebezpečného Cuttera dostala do väzenia. Frost je nútený zverejniť pravdu a vrah, ktorý okrem iných žien brutálne zabil aj jeho sestru, sa dostane na slobodu. Inšpektor je odhodlaný dostať Cuttera späť za mreže, tentoraz však čestne a podľa pravidiel. Spojenca nachádza v spisovateľke Eden Shayovej, ktorá píše o Cutterovi knihu a vie o ňom viac než ktokoľvek iný. Má strach, pretože Cutter vo väzení spriadal plány na pomstu za stratené roky.
Zvíťaziť nad prefíkaným vrahom, ktorý sa chystá opäť udrieť, však vôbec nebude jednoduché, pretože jeho nasledujúci krok je vždy na míle vzdialený od toho, čo inšpektor očakáva. Frost musí súčasne bojovať s vlastnými démonmi a diabolská hra začína byť osobná.

***

Už som ani nedúfala, že sa druhej časti prípadov Frosta Eastona dočkám. Vždy, keď som listovala novým edičným plánom, dúfala som, že práve toto pokračovanie tam nájdem. Po Nočnom vtákovi, ktorého som si vychutnala na jedno posedenie, som sa neuveriteľne tešila na tohto samotárskeho, sympatického a nanajvýš  zaujímavého detektíva.

Séria sa u čitateľov teší vzostupnej obľúbenosti, a preto som aj ja mala veľké očakávania. Pri jednotke to bola skúška nového autora, ale pri dvojke, keď som už vedela, ako autor pútavo píše, som išla do čítania s tým, že toto určite nebude krok vedľa. Je pravda, že štýl Briana Freemana mi viac ako vyhovuje, otázkou zostáva, či ma upúta samotná zápletka.

Vnútorný hlas sa vymyká klasickej šablóne detektívok, keď máme tajomného šialenca, ktorý vraždí a polícii sa stále nedarí chytiť ho. Tu máme zločinca Rudyho Cuttlera, o ktorom všetci vedia, že je to práve TEN vrah, ktorého hľadajú a snažia sa ho posadiť opäť za mreže! Pretože on vo väzení už bol, ale pre nedostatočné a podvodné dôkazy ho zásadový Frost Easton dostal opäť na slobodu. Ten je preto odhodlaný prichytiť a usvedčiť Rudyho skôr, ako bude opäť vraždiť.

Chytenie vraha pre Frosta nie je len pracovná povinnosť. Už dávno je to pre neho aj veľmi osobná záležitosť, pretože jednou z Cutterových obetí bola aj Frostova milovaná sestra. Tá ale do vrahovho vzorca vôbec nezapadala a aj keď obete nie sú zatiaľ prepojené spoločným motívom, Frost vie, že nejaký existuje a jeho sestra doň nepatrí.

Keďže vraha poznáme od samotného začiatku, autor dáva vyšetrovanie do úzadia a priestor dostáva osobný život postáv. Ich komplikované vzťahy ma častokrát dokázali prekvapiť a nakoľko som si Frosta naozaj obľúbila, bola som zvedavá na podrobnosti nielen z jeho života, ale aj zo života jeho príbuzných. Veľmi zaujímavú časť tvorili jeho ľúbostné vzťahy, o ktoré síce neprejavuje záujem, ale ako sa hovorí, láske sa nedá rozkázať.

Z pera Briana Freemana sme sa opäť dočkali výborného, napínavého a najmä originálneho thrilleru. Mňa však trochu sklamalo samotného rozuzlenie a vrahov motív ma nenadchol tak, ako iných čitateľov. Zainteresovanie Frostovej sestry už bolo pre mňa  príliš nepravdepodobné a náhodné. Z toho dôvodu je u mňa dvojka trošku slabšie hodnotená, ale nič to nemení na fakte, že Freemana mám zaradeného medzi svojich obľúbených autorov, ktorého knihy neprestanem čítať ani kupovať a už teraz sa teším na ďalšiu. :)

Moje hodnotenie:

Evie


2 komentáre:

  1. Priznám sa, že od tohto autora som ešte nič nečátala, takže neviem zhodnotiť :-) Každopádne je super, že si sa dočkala pokračovania, sama to poznám, keď čakám na vydanie nejakej knihy prípadne novinky od obľúbeného autora :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak máš rada detektívky, určite odporúčam vyskúšať :) Áno, čakanie býva niekedy nekonečné, alebo sa nám minimálne môže zdať nekonečné, hlavne keď očakávame pokračovania nejakých výborných sérii :)

      Odstrániť