sobota 9. marca 2013

Draki (Recenzia)

Autor: Sophie Jordan
Originálny názov: Firelight
Vydavateľstvo: CooBoo 2012
Séria: Draki
Diel: 1/3
Počet strán: 320
Žáner: young adult, fantazy - draky
Moje hodnotenie obálky: 4/5
Moje hodnotenie knihy: 5/5


Anotácia: Život šestnásťročnej Jacindy, jej dvojčaťa Tamry a ich matky je dobrodružný a veľmi nebezpečný - patria totiž k svorke zvláštnych tvorov, nazývajúcich sa "draki", ktorá má s neobyčajnou Jacindou svoje plány... Jej matka sa ju rozhodne ochrániť a tak sa celá rodina presťahuje do púšte. Jacinda si veľmi ťažko zvyká na nové prostredie a na nových spolužiakov. Bojuje so svojou túžbou po lietaní a tiež s vlastným telom, pretože sa v kritických okamihoch mení na draki. V škole si okamžite všimne tajomného Willa, ktorý ju neuveriteľne priťahuje. Will však skrýva nejedno tajomstvo, okrem iných aj to, že patrí do klanu lovcov draki... Prečítajte si fantastický príbeh plný napätia, túžby po slobode, vášne a lásky!


Jacinda & Tamra
Dlho som si túto knihu nechcela prečítať. Draky ako bytosti v knihách nemám príliš v láske. Oprava - nemala som. Po prečítaní anotácie som si povedala, že tejto knihe dám niekedy šancu. 

Nakoniec sa ku mne kniha dostala ako e-book a ja som ju doslova a do písmena zhltla. Hneď od začiatku kniha naberala na obrátkach a ja som sa od nej nemohla odtrhnúť. 

Jacinda je nezvyčajná. Dokonca aj na draki. Ako jediná, po niekoľkých storočiach, dokáže chrliť oheň. Miluje svoj život, svoju draki, lietanie a porušovanie pravidiel. A práve jeden "nevinný" let jej zmení celý doterajší život. Popritom, ako Jacinda konečne slobodne lieta, ju začnú prenasledovať lovci. Jacinda sa skryje do jaskyne, kde ju objaví lovec Will. Samozrejme, WIll ako úžasný, dokonalý a správny hlavný hrdina neprezradí ostatným lovcom, kde sa Jacinda nachádza a ona sa môže vrátiť späť domov. Ale! Hneď ako sa vráti, matka jej pripraví prekvapenie - útek zo života, ktorý ako jediný poznala. 

Utiekli preč z domova a presťahovali sa do púšte, k normálnym ľuďom. Pre jej dvojča Tamru a ich matku je to jednoduché. Tamra nikdy nezistila, aké je to byť draki a ich matka sa schopnosti premeniť sa vzdala už dávno. Tešia sa, že môžu začať žiť normálny život. Ale pre Jacindu je to katastrofa. Opustila svojich priateľov, pohodlný život, ktorý jej zabezpečovala jej výnimočnosť a takisto sa musí vzdať svojej draki. 

V škole, do ktorej sa absolútne nehodí, ju však čaká šok. Hneď v prvý deň stretne Willa. On ju nespoznáva, pretože netuší, že Jacinda dokáže byť aj človek. Jacinda sa rozhodne udržať svoju draki pri živote a keď zistí, že jej k tomu stačí prítomnosť Willa, začne s ním tráviť čas, aj napriek všetkým rizikám, ktoré nie sú len v tom, že on je lovec a ona korisť. 

Knihu som čítala v češtine a musím uznať, že sa mi ich preklad páči oveľa viac. Bohužiaľ, knihu ani jej pokračovania zatiaľ nevlastním, ale pri najbližšej príležitosti si ich určite kúpim - ale jedine v češtine (po slovensky som začala čítať druhú časť, ale nemohla som si na to zvyknúť a celkovo ma to ani tak nebavilo, aj keď som si istá, že bude rovnako úžasná, ak nie aj viac).

Aj napriek občasnému klišé, ktoré mi ale v tomto prípade nevadilo, môžem s čistým svedomím prehlásiť, že tejto knihe dávam: 
Ellie

2 komentáre:

  1. V najbližšom čase sa na túto knihu chystám, dúfam, že sa mi bude páčiť rovnako ako tebe, vyzerá zaujímavo a už dlhšie sa mi len tak povaľuje na poličke. Teraz, keď vidím, že si jej dala 5 hviezdičiek sa na ňu teším ešte viac :)
    Pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne :) ... Viem, že niektorým ľuďom sa nepáčila alebo ich sklamala, ale mne sa veľmi páčila (a úplne zmenila môj postoj k drakom v knihách :D )

      Odstrániť