piatok 29. marca 2013

Predstav svoju knižnicu (3)

Každý týždeň vám predstavím niekoľko kníh z mojej knižnice. Začnem od kníh na písmeno A, až sa postupne prepracujem po písmeno Z. Cieľom je poskytnúť tipy na dobré čítanie a takisto pripomenúť aj staršie knihy, na ktoré sa už mohlo zabudnúť, ale ktoré určite stoja za prečítanie.
Dnes sú to knihy na písmeno C a Č.
 1) Caffe Angeli
Anotácia: Taliansko, rok 1964. Maria je najstaršou dcérou rodiny Carrozzovcov, žijúcich v maličkom juhotalianskom mestečku San Giulio. Má šestnásť, no jej život sa obmedzuje na skľučujúce steny matkinej kuchyne (v ktorej každé ráno pečie chlieb, tak ako to ženy od Carrozzovcov odjakživa robievali), a Caffe Angeli, preniknuté atmosférou vrúcneho priateľstva a vôňou silnej kávy. Rodičia vkladajú do peknej prvorodenej dcéry veľké nádeje, avšak ona má iné plány. O mnoho rokov neskôr prichádza do San Giulia mladá žena. Čoskoro spoznáva, že mierumilovný život talianskeho vidieka, ktorý v ňom hľadala, nie je taký prostý, ako sa jej videlo - zvlášť pokiaľ ide o minulosť. Román Caffe Angeli, presýtený hrejivým teplom lahodných rodinných pokrmov žien od Carozzovcov, opisuje tri odlišné generácie žien a tradičnú taliansku kuchyňu, ktorá každú z nich spája.

Môj názor: Túto knihu som ešte nečítala a tak trochu som na ňu aj pozabudla, ale čítala som na ňu recenzie so skvelým hodnotením. Je to  jedna z kníh, na ktoré nikdy nezostane čas, takže uvidím, kedy sa k nej dostanem :).

 2) Cesta ze ztracena
Anotácia: Sandy Shorttová přišla před dvaceti lety, ještě jako malé děvčátko, o spolužačku. Malá Jenny-May Buttlerová se zčistajasna ztratila a nikdy nikdo nenašel ani její tělo, ani sebemenší stopu, která by aspoň naznačovala, co se jí přihodilo. Tato událost obrátila Sandy Shorttové život vzhůru nohama. Od té doby se nedokáže smířit s jakoukoliv ztrátou, která ji v životě postihne, i když jde třeba jenom o ponožku, která se někam zatoulala při praní, nebo o klíčky od auta. Její snaha najít všechno, co kdy ztratila, u ní přerůstá v posedlost a přivádí ji ke službě u policie, kde se věnuje hledání pohřešovaných lidí. Ve chvíli, kdy se má setkat s Jackem Ruttlem, který se na ni obrátil o pomoc, protože se marně snaží přijít na stopu svému zmizelému bratrovi, se však záhadně ztrácí sama Sandy. Ocitá se daleko od domova, v tajuplném světě věcí a lidí, po nichž až dosud pátrala, a znovu propadá své staré posedlosti hledání. Tentokrát však zoufale hledá cestu domů.

Môj názor: Ani túto knihu som ešte nečítala, ale verím, že bude skvelá. Nápad mi príde veľmi originálny a dúfam, že sa k  nej čoskoro dostanem.

3) Čas anjelov & Čas lásky a zla
Anotácia: Toby O'Dare pracuje ako nájomný vrah. Jeho otec bol policajt, ale obchodoval s podsvetím a neskôr ho vo väzení zabili. Matka, alkoholička, neskôr v záchvate zúfalého šialenstva zabila jeho mladších súrodencov aj seba. Toby ušiel do sveta a tam sa z neho pre jeho prefíkanosť a hlavne ľahostajnosť voči okolitému svetu stane nájomný vrah známy pod menom Lucky Fox. Pri plnení jednej zákazky sa mu zjaví anjel Malachiáš. Ten mu vysvetlí, že by mal skúsiť konať dobro, nie zlo. Vezme ho zo súčasnosti do iného času. Objavia sa v stredovekom Anglicku, kde práve prenasledujú Židov, a on dostane za úlohu zachrániť jednu rodinu. Vďaka svojim schopnostiam, aj citu, ktorý v ňom – napriek práci, akou sa živil – nezanikol, sa na tú úlohu dá. Čo všetko bude musieť vykonať? Podarí sa mu zachrániť ich pred pogromom? Iná doba, iné prostredie, iný prístup ľudí mu dosť zamiešajú karty. Ale Toby sa nevzdá.

Môj názor: Tieto knihy som dostala na Vianoce, ale "vďaka" záporným recenziám som na ne zatiaľ nedostala náladu a predpokladám, že ani tak skoro nedostanem.

4) Čarodějka stínu 
Anotácia: Skutečnost, že stínová čarodějka Alex Craftová dokáže mluvit s mrtvými, neznamená, že se jí vždy zamlouvá, co se jí mrtví snaží říct…Coby soukromá vyšetřovatelka a policejní konzultantka viděla Alex Craftová už hodně důsledků černé magie. Ačkoli má dobré vztahy s Deathem, Smrtí samotnou, nic ji zatím nepřipravilo na její poslední případ. Alex vyšetřuje případ sériového vraha, když na ni zaútočí duch oběti, kterého povolala – a to by mělo být nemožné. Pokus o atentát na její osobu je neúspěšný jen proto, že na poslední chvíli zasáhne Death. A když vám i Smrt zachrání život, víte, že váš čeká špatný den…
Alex se musí spojit s drsným detektivem z oddělení vražd Falinem Andrewsem, aby spolu případ vyřešili. Andrews ovšem něco ukrývá a jeho nechuť k Alex je víc než zřejmá. Andrewsovu pomoc bude ale Alex potřebovat, aby rozpletla zapletenou síť politiky reálného i nadpřirozeného světa a dostala vraha, jenž v rukou třímá moc tak zlověstnou, že to může nakonec stát Alex nejen její život, ale i duši…

Môj názor: Prvý diel tejto série nám do knižnice pribudol len nedávno a s čítaním počkám, až kým budem mať viac dielov k dispozícií.

 5) Čierny dážď
Anotácia: Pracovníčka vládnej organizácie Danielle Laidlawová vedie výpravu do hlbín Amazónie v úsilí nájsť legendárne mayské mesto. Na výprave ju sprevádza renomovaný univerzitný profesor a chráni ju žoldnier Hawker. Členovia výpravy nevedia, že pred nimi už bola v tých končinách iná výprava a zmizla z povrchu zemského. Nevedia ani to, že poklad, ktorý hľadajú, nie sú len mayské artefakty, ale môže ísť o fyzikálny objav, ktorý by mohol zmeniť svet. Skupinu sa pokúsi zlikvidovať nemilosrdný miliardár, no výhražné posolstvá im vysiela aj domorodý kmeň Chollokvanov a okrem toho ich prenasleduje skrytý nepriateľ, ktorý po sebe zanecháva roztrhané telá. Členovia skupiny sa zúfalo usilujú nájsť spojenie medzi smrteľnou realitou mayskej legendy, kmeňom nomádov a desivým tajomstvom pochovaným v starých ruinách. Nájdu práve oni dôkazy o tom, že starý mayský spis sa zakladal na pravde?

Môj názor: Počkám dokedy sa u nás vydá druhá časť (ak sa niekedy vôbec vydá) a prečítam si knihy naraz. 

 6) Černá krev
Anotácia: Ve druhém díle slavného vampyristického cyklu se Síta ocitá v Los Angeles, kde řádí obávaný gang, který má na svědomí několik brutálních vražd. Síta zjistí, že šéf gangu Eddie Fender má podobné schopnosti jako ona a s hrůzou si uvědomí, že na světě možná není jediná svého druhu. Všechno nasvědčuje tomu, že se do hry vrátil muž, který měl být už mrtvý - obávaný a neporazitelný Jakša, jenž ze Síty před dávnými časy udělal upíra a nikdy si nepřestal činit nárok na její přízeň. Jenže Síta miluje někoho jiného a s krvavou minulostí hodlá skoncovat. Nezbývá než pustit se do zoufalého boje, v němž může zvítězit jen jeden.

Môj názor: Druhá časť série sa mi páčila o niečo menej ako prvá, ale som rada, že som si ju prečítala a že ju mám. Zaujímali by ma ďalšie diely, ale uvidíme, či sa k nim niekedy dostanem.

 7) Čarodejnice z Hex Hall
Anotácia: Sophie Mercerová je čarodějka. Jenže její kouzla většinou skončí katastrofou a její poslední šancí je Hex Hall, elitní nápravné zařízení pro adolescenty Prodigia, tedy pro čarodějky, kouzelníky a řádku dalších bytostí. Sophie se už během prvního dne podaří dosáhnout prvních výsledků: získá tři mocné nepřítelkyně, zakouká se do přitažlivého kouzelníka a dostane novou spolubydlící, jedinou upírku na škole. Vedle (ne)obyčejných školních starostí bude Sophie muset čelit i zlovolné síle, která začala útočit na studenty Hecate Hall…

Môj názor: Prvá časť vynikajúcej série Hex Hall, ktorá patrí medzi moje najobľúbenejšie a ktorú odporúčam všetkými desiatimi. Zo všetkých troch dielov sa mi prvá časť zdala najvtipnejšia (Ošklivej pejsek :D).




Ellie

2 komentáre:

  1. To je super napad predstavovat takto po castiach svoje knizky ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem a budem rada, ak sa ty, alebo hocikto iný pripojí :))

      Odstrániť