utorok 20. augusta 2013

Zlodej blesku (Recenzia)

Autor: Rick Riordan
Originálny názov: The Lightning Thief
Vydavateľstvo: Fragment 2009
Séria: Percy Jackson and the Olympians
Diel: 1/5
Počet strán: 400
Žáner: YA, fantasy
Moje hodnotenie obálky: 3/5

Anotácia:
Volám sa Percy Jackson... Až doteraz som si myslel, že som obyčajný chlapec, ktorého čaká vyhodenie zo školy... Zistil som však, že môj otec je jeden z bohov na Olympe... Moja učiteľka sa premenila na krvilačnú príšeru a kamarát je satyr... Všetci na mňa číhajú a podozrievajú ma z krádeže blesku, silnej zbrane mocného boha Dia... Musím dokázať svoju nevinu a nájsť ukradnutý blesk a s ním aj zlodeja. Pomôžeš mi?
Bude to však nebezpečné, tak potom sa nesťažuj, že som ťa nevaroval!

***

K Percymu som sa nemohla dokopať niekoľko rokov. Ani ku knihe, ani k filmu. Viackrát som si knihu požičala z knižnice, ale vždy som ju vrátila neotvorenú. Film som nechcela pozerať bez prečítania knihy. Až teraz, konečne, keď prichádza druhá časť do našich kín, som sa donútila doňho pustiť. A urobila som dobre!

Myslím, že je zbytočné písať o deji, ktorý sa odohráva v knihe, pretože väčšina z vás to už čítala. Ale predsa len v krátkosti - Percy je obyčajný chalan, ktorý robí stále problémy. Neudrží sa ani na jednej škole a trpí dyslexiou a hyperaktivitou. Žije s mamou a odporným nevlastným otcom v New Yorku.

Po tom, čo sa jeho učiteľka premenila na krvilačného tvora, ktorý ho chcel zabiť, sa ale všetko zmení. Zisťuje, že všetko, čo sa učil o gréckej mytológií, je pravda a že on sám je syn jedného z olympijských bohov. Spolu s najlepším kamarátom, z ktorého sa vykľulo zvláštne stvorenie - satyr (napoly človek, napoly koza) a matkou odchádza do Tábora polokrvných. Ale na ceste ich napadne Minotaurus a jeho matku unesie do podsvetia. 


Percy zisťuje, že nič nie je tak, ako sa zdá a ako keby nemal dosť problémov, naviac ho bohovia Olympu obviňujú, že ukradol Diov blesk a hrozia vojnou, ktorá zničí svet. Percymu nezostáva nič iné, len sa vydať spolu s kamarátmi na cestu, nájsť blesk, vyslobodiť matku a zachrániť celý svet. Ich cesta však nie je vôbec ľahká a na každom kroku číhajú obludy, ktoré túžia Percyho zabiť.


Možno je Percy Jackson pre mladšie deti, ale mne sa kniha veľmi, ale naozaj veľmi páčila. Hlavne to, ako autor využil asi celú grécku mytológiu. Ja mám tieto báje a mýty veľmi rada už od mala, a možno aj to je dôvodom, prečo som knihu ohodnotila piatimi hviezdičkami. 

Jedna, jediná vec, ktorú by som knihe vytkla je to, že Percy tam má len 12 rokov. Ja chápem, že ide o to  prispôsobiť knihu čitateľom, ktorým je určená, ale ani 11 ročným deťom by, podľa mňa, nevadilo, keby čítajú o 15 ročných hrdinoch. 

Ale čo nie je v knihe, nahradil film, kde je Percy starší a na mňa to pôsobí celé uveriteľnejšie, keďže Percy cestuje po celej Amerike a bojuje so všetkými možnými obludami. Mimochodom, film som už tiež pozrela a som z neho nadšená. Mnohé veci som si nevedela predstaviť, ale celkovo sa mi páčil. A je veľmi vtipný, čo je vždy len bonus. 

Čítam už aj druhý diel, na ktorý bude čoskoro recenzia a už sa teším aj na druhý film. Percy je skrátka super!!!

Moje hodnotenie:
Za zaslanie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Fragment.
Knihu si môžete zakúpiť tu

Ellie

1 komentár:

  1. Ja som bola vo štvrtok na dvojku v kine a celkom sa mi to páčilo (Hlavne Logan Lerman). Som fakt zvedavá, či natočia ďalšie diely.

    OdpovedaťOdstrániť