štvrtok 12. septembra 2013

Jezdci časem (Recenzia)

Autor: Alex Scarrow
Originálny názov: TimeRiders
Vydavateľstvo: BBart 2011
Séria: TimeRiders
Diel: 1/8
Počet strán: 328
Žáner: YA, fantasy, cestovanie časom
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:
Zahrávejte si s časem a známý svět… by se mohl změnit ve svět, jak ho neznáte.
Liam O’Connor měl zemřít v moři v roce 1912.
Maddy Carterová měla zemřít v letadle v roce 2010.
Sal Vikramová měla zemřít při požáru v roce 2026.
Ale několik okamžiků před jejich smrtí se zničehonic kdosi objevil a řekl: „Podej mi ruku…"
Jenže Liam, Maddy a Sal nejsou zachráněni. Najala je organizace, o jejíž existenci nemá nikdo ponětí, s jediným cílem – aby opravovali narušenou historii. Protože cestování časem je možné a někteří lidé by se rádi vrátili v čase a měnili minulost.
Proto existují Jezdci časem, aby nás chránili. Aby zabránili cestovatelům v čase ve zničení světa…

***

Jazdci časom vyšli aj u nás vo vydavateľstve Slovart, ale ja som ich čítala (teda aj ich mám doma) po česky, keďže ma tak vyšli o dosť lacnejšie a celkovo sa mi viac páčia české preklady. Hneď na úvod teda musím podotknúť, že tu bol preklad fantastický a hneď som sa do knihy absolútne ponorila.

Ako už názov knihy napovedá, ide o cestovanie časom. Ale nie pre zábavu, ale pre záchranu sveta. Liam, Maddy a Sal boli zachránení pár sekúnd pred svojou smrťou z rôznych miest a času, a všetci traja sú umiestnení do časovej bubliny, kde sa opakujú stále tie isté 2 dni v New Yorku. 

Foster, starček, ktorý ich zachránil pod podmienkou, že budú doživotne slúžiť organizácií Jazdci časom, im postupne vysvetľuje, čo bude ich úlohou a náplňou práce. Takisto im vysvetlí fakt, že ak sa stane čo i len malá zmena v minulosti, následky v prítomnosti (a budúcnosti) môžu byť fatálne. Ale čo keď tá zmena v minulosti bude obrovská? 

Jazdci časom sú maximálne premyslená, originálna a ľahko čitateľná kniha, ktorá vás chytí a nepustí, dokedy neotočíte poslednú stránku. Aspoň u mňa to tak bolo. Čitateľnosti napomáhajú aj veľmi krátke kapitoly, ktoré ubiehajú ako voda. 

Celá téma Jazdcov časom sa môže zdať komplikovaná a nepochopiteľná. Aj ja som si to zo začiatku myslela. Ale kniha postupne všetko vysvetľuje a cestovaniu časom som v tomto prípade pochopila aj ja. O iných knihách s podobnou tématikou to povedať nemôžem, pretože vždy sa vyskytne nejaká otázka, na ktorú nepoznám odpoveď alebo odpovedi vôbec nechápem. 

Mimochodom, každá z ôsmich kníh Jazdcov časom sa točí okolo jedného obdobia. V prvej časti sa dostávame do obdobia druhej svetovej vojny a k Hitlerovi. Ale absolútne nie tak, ako to veštci poznáme. Všetko je inak a oveľa horšie než si vie ktokoľvek predstaviť. Pre mňa bola celá kniha dosť desivá, pretože pri predstave, že v budúcnosti niekto zostrojí stroj času, vráti sa do roku 1941 a totálne zmení udalosti a ich dôsledky, ma mrazilo. 

Jazdci časom sa od prvých kapitol zaradili medzi moje obľúbené knihy a teším sa na ďalšiu časť - Dni predátorov /alebo po česky - Predátoři/, kde sa Jazdci časom dostanú o 65 miliónov rokov späť. Všetky postavy som si obľúbila, hlavne Boba, dokonalého robota, ktorý je takmer človekom a bez ktorého by Jazdci časom neboli kompletným tímom.  Takže, uvidíme v ďalších dieloch, ako to dopadne so všetkými hrdinami. A dúfam, že ďalšie diely sa plánujú preložiť, pretože by to bola obrovská škoda, keby nie! 

Celkové hodnotenie:
Ellie

3 komentáre:

  1. Túto knihu som si veľmi obľúbila :) Aj ja dúfam, že budeme mať preloženú celú sériu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knihu som ešte nečítala, ale hádam sa k nej niekedy dostanem :)

    OdpovedaťOdstrániť