nedeľa 22. septembra 2013

Potomkovia (Recenzia)

Autor: Dan Wells
Originálny názov: Partials
Vydavateľstvo: Ikar 2012
Séria: Partials Sequence
Diel: 1/3
Počet strán: 352
Žáner: YA, dystópia
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:
Píše sa rok 2076. Kira Walkerová, šestnásťročná začínajúca lekárka, žije v krajine rozdelenej občianskou vojnou, medzi ľuďmi zúfalo bojujúcimi o prežitie. Na ich záchranu však treba aj niečo viac než len liek proti smrtiacemu vírusu RM, ktorý vykynožil takmer celé ľudstvo. Nestačí už ani mier s potomkami, geneticky zostrojenými bytosťami, ktoré vírus vypustili. Ak sa ľudia chcú zachrániť, musia sa pozrieť na seba, na svoj svet, na všetky chyby, ktorých sa dopustili, a nájsť niečo, čo naozaj stojí za záchranu – vidieť v konci nový začiatok. Román Dana Wellsa Potomkovia je prvotriedny postapokalyptický triler, vzrušujúca, riskantná, rýchla jazda plná dobrodružstiev, lásky a napätia, ktoré nás neopustí do poslednej stránky a núti nás netrpezlivo čakať na ďalšie pokračovanie.

***

Potomkov mám doma už dlhšiu dobu a dlho som si na nich nemohla nájsť čas. Až teraz som sa k nim dostala a musím povedať, že ma až tak nezaujali. Od knihy som čakala naozaj veľa, sestra z nej bola nadšená. Pripravovala ma, že začiatok ani ju až tak nebavil, ale potom to bolo úžasné. Ja som sa nemohla dostať nie len cez prvý 50 strán, ale približne 200 strán mi robilo problémy, čo je dosť, keď má celá kniha okolo 350 strán. Takže sa niet čo čudovať, že moje hodnotenie je také, aké je, keď ma viac ako polovica knihy nebavila.  

Neviem, či moja nechuť k tejto knihe bola spôsobená tým, že som na knihu nemala náladu, alebo som to už po tých 50-ich stranách proste vzdala a nesnažila som sa hľadať niečo, čo by ma zaujalo. 

Začnem ale tým, čo sa mi na knihe páčilo. Prvou, hlavnou vecou je koniec, ktorý bol naozaj dobrý. Celé sa to preplietlo a verím, že druhá časť bude oveľa, oveľa lepšia práve vďaka tomu. Druhá vec bola, že tam nebola takmer žiadna romantika, čo je niekedy viac ako vítané. Ďalej mi celkom sadla hlavná hrdinka Kira, ale opäť mi vadil ten vek. Neviem, či by sa niekedy nejaké 16-ročné dievča obetovalo a išlo by zachrániť svet. Želala by som si, aby v podobných knihách pridávali hlavným hrdinom na veku. 

Nepáčil sa mi - pre mňa - nudný začiatok, vlastne polovica knihy. Asi tam bolo na mňa príliš veľa faktov, ktorým som nerozumela a opisy mi pripadali strašne rozvláčne. Veľa medicíny, vojenských akcií, chémie... Dosť mi vadil Marcus, Kirin priateľ. Oproti nej bol, ani neviem ako to slušne povedať, ale skrátka mal strašne v gaťoch. 

Oceňujem však, že aj napriek xy dystópiám, autori dokážu vymyslieť niečo nové a originálne. Áno, vojny už boli vo viacerých, takisto nie celkom ľudskí protivníci, ale napriek tomu, som aj v prípade Potomkov mala pocit, že je to opäť niečo iné. 

Pre mňa bolo zaujímavých asi posledných 80 strán, kde konečne prestali utekať a dozvedeli sa veľa zaujímavých noviniek, hlavne o vojne s potomkami a Kira sa o sebe dozvedela prelomové zistenie. Ako som už spomínala, na druhú časť sa teším, rada si ju prečítam a dúfam, že ma bude baviť viac ako prvá časť, ktorej som väčšiu časť pretrpela a odpočítavala som strany, kedy už budem na konci. 

Každopádne kniha nebola zlá, len mi asi nesadla a aj keď ma koniec naozaj chytil a bavil, nemôžem ju ohodnotiť vyššie ako:

A nezabudnite na súťaž >> tu <<
Ellie

4 komentáre:

  1. Túto knihu som si nedávno kúpila, už veľmi dlho som ju zháňala a neskutočne sa na ňu teším, len teraz na ňu nemám čas.
    Nebudem radšej od nej očakávať príliš veľa, ale snáď sa mi bude páčiť 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Snáď, ale myslím, že áno...Ja som na ňu asi len nemala náladu :)

      Odstrániť
  2. Knihu som si nedávno kúpila na martinusáckej stránke, mali ju v akcií, a neskutočne som sa na ňu tešila :) No po tvojej recenzii, mám celkom aj obavy, aká bude :D Nechám sa prekvapiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa sa v kľude môžeš tešiť :) Som zvedavá, čo na ňu nakoniec povieš :)

      Odstrániť