utorok 7. januára 2014

Austenland (Rýchlorecenzia)

Autor: Shannon Hale
Originálny názov: Austenland
Vydavateľstvo: Argo 2013
Séria: Austenland
Diel: 1/2
Počet strán: 200
Žáner: romance, chick-lit
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
Mladé Newyorčance jménem Jane se v lásce nedaří, žádný muž jí není dost dobrý, a to proto, že je zamilovaná do oblíbeného herce Colina Firtha, hlavně v jeho roli pana Darcyho v televizní seriálové adaptaci Pýchy a předsudku. Když se jí však poštětí dostat se na brigádu do Anglie do jakéhosi "tábora" fanynek románů Jane Austenové, najednou zjistí, že její představy o romantickém hrdinovi se až nebezpečně stávají skutečností. Najde si nakonec pana Darcyho jako románová Elizabeth, nebo celý ten vyfantazírovaný svět pošle na onen svět?

***

Čo sa mi páčilo:
Všetko, od obálky, cez hlavnú hrdinku, zápletku až po koniec. Nápad je skutočne veľmi originálny. Austenland je niečo ako Disneyland pre Austenmaniačky, ktorou Jane rozhodne je. A ide tam práve preto, aby sa z tejto mánie vyliečila. 
Celá kniha bola ako hlavná hrdinka Jane - extrémne vtipná s trefnými poznámkami. Páčili sa mi aj krátke poznámky ku všetkým Janiným bývalým priateľom, ktoré boli vsunuté medzi každú kapitolu. Na tých som sa zasmiala najviac. 

Čo sa mi nepáčilo:
Asi len to, že kniha bola taká krátka a zhltla som ju na jedno posedenie. A nemám rada ako herca Colina Firtha, takže som celkom nechápala, čo na ňom Jane vidí, ale to už sú iba moje osobné predsudky...

Celkové hodnotenie:
Nechápem, prečo má táto kniha také nízke hodnotenie a negatívne recenzie. A už vôbec nechápem, prečo ju niektorí čitatelia porovnávajú s Pýchou a predsudkom. Veď je jasné, že nebude mať takú literárnu hodnotu ako P&P, ale to ani nie je zámerom tejto knihy. Ja som si čítanie tejto knihy veľmi užila a už sa veľmi teším na film, ktorý si pôjdem čo najskôr stiahnuť a pozrieť. 

Filmový trailer:
Ellie

1 komentár:

  1. Ja už sa dlho chystám na Austinovú a teším sa keď už sa k nej dostanem, kniha vyzerá zaujímavo a hlavne originálne, ani film nevyzerá najhoršie :)

    OdpovedaťOdstrániť