utorok 22. apríla 2014

Etiketa a špionáž (Recenzia)

Autor: Gail Carriger
Originálny názov: Etiquette & Espionage
Vydavateľstvo: CooBoo 2014
Séria: Finishing School
Diel: 1/4
Počet strán: 299
Žáner:  YA, steampunk
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
Naučiť sa správne ukloniť je jedna vec.
Naučiť sa správne ukloniť a zároveň pritom vrhnúť nôž je však niečo celkom iné.
Vitajte v akadémii pre mladé dámy!
Štrnásťročná Sophronia dokáže svoju úbohú mamu poriadne potrápiť. Rozoberanie hodiniek či lezenie po stromoch ju totiž zaujíma oveľa viac než to, ako sa treba náležite správať v spoločnosti – a jej rodina môže iba dúfať, že nikto nikdy neuvidí jej príšernú poklonu. Jej mama zúfalo túži po tom, aby sa z jej dcéry stala pravá dáma. A tak Sophroniu zapíše do Prípravnej akadémie mademoiselle Geraldine pre mladé dámy uhladených mravov.
Sophronia čoskoro príde na to, že jej mama ani zďaleka netuší, kam to vlastne svoju dcéru poslala. V škole mademoiselle Geraldine sa totiž mladé dámy pripravujú... na všetko. Okrem tanca, obliekania a etikety si osvojujú aj základy špionáže a učia sa, ako rozptýliť pozornosť protivníka alebo ho dokonca zniesť zo sveta – samozrejme, vo všetkom uplatňujú iba najzdvorilejšie spôsoby. 
Sophroniu a jej kamarátov čaká strhujúci prvý rok na novej škole.

***

Pred Etiketou som ani poriadne nevedela, čo si pod steampunkom mám predstaviť. Vedela som len, že všade sa steampunk zobrazuje tými ozubenými kolečkami, čiže som si predstavovala niečo fyzikálne (čo absolútne nie je nič pre mňa). Takže žánru ako takého som sa trochu obávala, ale Etikete som odolať nemohla. Už len kvôli tej nádhernej obálke som ju musela mať. Dovolím si tvrdiť, že patrí medzi najkrajšie, aké doma mám a to ich mám krásnych dosť.

Ale dosť už o obálke. Do knihy som sa pustila hneď, keď dorazila. Neskutočne som sa na ňu tešila, ale (už poučená) rozhodla som sa, že nebudem očakávať veľa. A zasa sa mi potvrdilo, že pri knihách, od ktorých na začiatku neočakávam nič, som si to v konečnom dôsledku mohla dovoliť, pretože Etiketu & špionáž som si zamilovala.

Už dlho som nečítala takú vtipnú, ironickú, rozkošnú, milú a oddychovú knihu. Skutočne je E&Š to pravé pre mňa. Autorka má skvelý štýl, taký zdvorilo-sarkastický, ktorý mňa veľmi baví, a tak som si čítanie celej knihy skutočne užila. A ako som zistila, toho steampunku som sa obávala zbytočne. V hlavnej steampunkovej úlohe tú vystupovali mechanikáči (čo je dokonalé slovo samo o sebe) a skvelo oživili príbeh.

Okrem žánru som sa trošku obávala veku hlavnej hrdinky. To, že ma len 14, som sa dozvedela až tesne pred čítaním a trochu som sa toho zľakla. Nemám rada, hlavne v dystópiach, ale aj vo všeobecnosti, keď sú hrdinky také mladé, aké vytvárajú autori. Ale v E&Š mi to absolútne nevadilo. Keďže je to séria, v ktorej každá kniha predstavuje jeden ročník na škole, je to normálne.  A keďže sa dej knihy odohráva v 19. storočí, vtedy to bolo predsa len trochu inak; mladé dievčatá sa museli hrať na dospelé, pričom každá z nich bola až do svadby  ( a niekedy aj po nej) v podstate dieťa.

Čo sa týka samotnej školy, teda Prípravnej akadémie mademoiselle Geraldine pre mladé dámy uhladených mravov,tá bola perfektná. Keby žijem vo svete, v ktorom Sophronia, rozhodne by som chcela študovať na tejto perfektnej škole, na ktorej sa mladé dámy učia správny pomer jedov, keď chcú zabiť svojho prvého manžela alebo ako správne omdlieť bez toho, aby sa im pokazil ich účes. Možno by som privítala v knihe viac opisov a zážitkov z hodín, pretože toho vyučovania tam zas až toľko nebolo, ale uvidíme, možno sa dočkáme v ďalších dieloch.

Okrem hlavnej hrdinky Sophronie sa mi aj ostatné postavy veľmi páčili, či už boli kladné alebo záporné. Protivu Monique som si síce neobľúbila, ale čo by to žila Sophronia za život, keby si v škole nespraví ani jednu nepriateľku. A nesmiem zabudnúť na Pufiňufa, ktorý bol strašne roztomilým domácim miláčikom a ktorý nakoniec zohral najdôležitejšiu úlohu.

Z Etikety & špionáže som teda, ako ste správne pochopili, nadšená a už sa veľmi teším na jeseň, kedy by, aspoň myslím, mal vyjsť druhý diel. E&Š len a len odporúčam a tí, ktorí ste ju ešte nečítali, rýchlo to napravte a zamilujete si ju aj vy. 

P.S: Choďte sa pozrieť na skutočne perfektnú stránku série, na ktorej som ja strávila veľa času, čo ma zdržalo od písania recenzie => Finishing School Books.

Moje hodnotenie:

 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu


Ellie

1 komentár: