pondelok 21. apríla 2014

Sklený vrch (Recenzia)

Autor: Katarína Soyka
Originálny názov: Sklený vrch
Vydavateľstvo: Hydra 2011
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 384
Žáner: fantasy
Moje hodnotenie obálky: 3/5

Anotácia:
Vedma Mirka je liečiteľka. Jej osud sa má naplniť na Sklenom vrchu, kde sa kedysi udržiavala Rovnováha medzi Dobrom a Zlom. Ester nekradne, ona si len požičiava. Pre niektoré poklesky zavinené jej neskrotným temperamentom zišla z cesty bielej mágie. Dnes je z nej už bosorka. Nikol je striga. Jej telo sa nedá zničiť, zato ona dokáže čarami zabíjať. Tieto tri ženy spojil osud, aby spoločne porazili pána, ktorý ovládol Sklený vrch a mŕtvi ho poslúchajú. Je ťažké proti nemu bojovať. Každý padlý bojovník sa po smrti postaví na jeho stranu. Strážcovia Rovnováhy na Púšti, v Močiaroch a Voňavom lese pomaly strácajú sily. Tri čarodejnice putujú, aby naplnili svoj osud a stretli lásku v tých najnečakanejších podobách.

***

Po dlhšej dobe som si opäť oddýchla od zahraničných kníh a vrhla som sa na slovenskú tvorbu. Tento krát som si vybrala Sklený vrch, na ktorý som bola už dlho zvedavá. Je to príbeh o troch ženách, čarodejniciach, ktoré sa náhodne stretli a rozhodli sa, že na ceste osudom budú putovať spolu.

Väčšia časť príbehu je písaná z pohľadu Mirky, ktorá je zároveň aj hlavnou postavou knihy. Je to liečiteľka, ktorá využíva len bielu mágiu a pomohla by vždy každej bytosti na celom svete. V knihe sa vyskytuje aj zopár pasáži, ktoré sú napísané z pohľadu Ester a Nikol. Ester priniesla do knihy tú správnu dávku humoru, hlavne svojimi privolávacími kúzlami a tým, ako obhajovala svoje krádeže. Nikol je striga, ale napriek tomu nie je zlá a vydá sa na cestu so svojimi záchrankyňami.

Hlavnou témou knihy je Mirkino putovanie na Sklený vrch, ktoré jej predurčila jej učiteľka a skoro-matka Alvea. Ale keďže dievčatá putujú cez rôzne magické miesta a na Sklený vrch sa dostanú až ako na posledné miesto, na ich ceste ich postretne množstvo viac či menej uveriteľných situácii. Okrem iného, každá z nich stretáva aj muža/mužov svojho života, ale  ani jedna to s nimi nemala veľmi ľahké.

Na Slovensku nie je písanie fantasy a rôznych nadprirodzených kníh veľmi rozšírené, a tak som vždy zvedavá práve na takú knihu, ktorá u nás vyjde a pochádza od slovenského autora. Myslím, že Sklený vrch patrí určite k tým lepším slovenským knihám vo svojom žánri.

Dosť ľudí spomenulo chýbajúce opisy, ale ja som si ich neprítomnosť uvedomila, až keď som knihu dočítala a prečítala si iné recenzie. Absolútne mi nechýbali a myslím si, že by knihe ani veľmi nepomohli, keby ich tam je veľké množstvo. Dej mal možnosť rýchlo nasledovať a keďže sa v knihe toho stalo naozaj veľa, a ja si už teraz nemôžem na niektoré situácie spomenúť, som rada, že sa príbeh nezdržoval zbytočnými opismi. Veď načo máme vlastnú predstavivosť?

Nakoniec teda kniha dostala 4 hviezdičky, pretože som mala pocit, že na 5 tomu niečo chýbalo, aj keď neviem presne čo. Nápad príbehu bol veľmi dobrý a takisto dobre spracovaný. Každopádne, kniha sa mi páčila a ja som zvedavá na ďalšie knihy od autorky.

Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Hydra.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

1 komentár: