utorok 10. júna 2014

Lokaj (Recenzia)

Autor: Katarína Soyka
Originálny názov: Lokaj
Vydavateľstvo: Hydra 2012
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 324
Žáner: fantasy
Moje hodnotenie obálky: 1/5

Anotácia:
Upírsky thriller o tom, ako je lepšie upírom sa vyhýbať než ich milovať...
Mladé dievča spoznáva v klube s názvom „Lokaj“ majiteľa - tajomného muža. Sprvu ho znechutene odmieta ako provokatéra a exhibicionistu, ktorý zarába na popularite vampirizmu medzi mládežou a kvôli zisku podnik maskuje ako upírsky fanklub. Keď jej tajomný neznámy neschádza z mysle, dôjde k záveru, že ju uriekol. Zájde za vedmou, aby sa dozvedela, či je niečo také vôbec možné a ako sa toho zbaviť. Hoci neverí na čarodejnice, postupne sa zaplieta do sietí temného sveta stríg, lovcov upírov a samotných nemŕtvych. Zamiluje sa do dobrého upíra, zvedie ju zlý upír a nakoniec sa pridá k lovcom, aby sa pomstila.

***

Z posledný mesiac som prečítala dve knihy o upíroch a obidve sa trochu líšili, od všetkých upírskych kníh, ktoré som čítala doteraz. Jedno mali spoločné - v obidvoch ľudia vedeli o existencií upírov. V Love sa stali upíri nadradenou rasou, v Lokajovi si upíri chceli presadiť rovnaké práva, ako majú normálni ľudia a zaradiť sa do spoločnosti. 

Luna, hlavná hrdinka knihy, je však jednou z mnohých, ktorí napriek všetkému existenciu upírov stále popierajú a všetkým podivným miestam, o ktorých sa hovorí ako o upírskych, sa vyhýba. Napriek jej snahe sa však predsa len dostane do upírskeho baru - Lokaja, ktorý je vychýreným upírskym miestom.

Tam sa, samozrejme, stretne s úžasným upírom, ku ktorému ju hneď niečo ťahá. Napriek tomu sa tomu spočiatku bráni a nechce mať s upírmi nič spoločné. Dokonca vyčíta vzťahy s upírmi svojim kamarátkam. Aj keď sa skutočne úporne snaží obchádzať upírov veľkým oblúkom, predsa len sa s jedným zapletie. Týmto činom sa spúšťa lavína udalostí, ktoré navždy ovplyvnia jej život.

Kniha Lokaj, podobne ako aj ostatné autorkine knihy, sa môže chváliť rýchlo po sebe nasledujúcimi udalosťami. Na každej strane sa niečo deje a každú chvíľu nastáva v knihe menší či väčší zvrat. Musím priznať, že do prvej polovice ma kniha bavila viac. Akosi ma dokázala viac upútať a pohltiť. Ale knihu som, samozrejme, chcela dočítať, pretože som bola naozaj zvedavá, ako sa to skončí.

Množstvo vedľajších udalostí a postáv posúva dej dopredu ešte rýchlejšie, vďaka čomu sa mi kniha čítala dobre. Jediné, čo mi nevyhovovalo, sú veľmi dlhé kapitoly. Keďže sa vždy snažím dočítať kapitolu a som nerada, keď ju nechávam rozčítanú v polke, vyhovujú mi viac kratšie kapitoly, takže 50 stranové kapitoly boli na mňa trochu dlhé, ale zasa kniha má malý formát, takže sa to prežiť dalo.

Celkovo teda hodnotím knihu pozitívne, aj keď ostatné knihy od Katky sa mi páčili o niečo viac. Ani neviem, čo mi presne v tejto chýbalo, ale niečo áno. Možno je to spôsobené tým, že ma od polovice už nedokázala zaujať tak, ako dovtedy. Každopádne, kniha stojí za prečítanie a rozhodne patrí k tomu lepšiemu, čo slovenská tvorba ponúka


Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Hydra.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

3 komentáre:

  1. Tak v tomto sa nezhodneme. Toto bola pre mňa asi najhoršia upírska kniha, mala som problém ju vôbec prečítať, absolútne ma to nezaujalo a neskutočne ma štvala hlavná postava :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj! Nominovala jsem tě do Blogger Tagu http://kniznisvetnavzdy.blogspot.cz/2014/06/blogger-tag_10.html
    Tak doufám, že se zúčastníš :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno, určite, ale vzhľadom na čas a pripravené články bude tento asi až budúci týždeň :)

      Odstrániť