streda 29. apríla 2015

Poučka o podstate predvídateľnosti Katherín (Recenzia)

Autor: John Green
Originálny názov: An Abundance of Katherines
Vydavateľstvo: Ikar 2015
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 264
Žáner:  YA, contemporary
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:
Colin Singleton má vo vzťahu k nežnému pohlaviu svoj jasný typ – dievčatá, ktoré sa volajú Katherine. Má to však chybu – zakaždým od nich dostane kopačky. Stalo sa mu to už presne devätnásťkrát. Tento veľký fanúšik prešmyčiek má odrazu strach, že je odpísaný, lebo zo zázračného dieťaťa zrejme nikdy nevyrastie dospelý génius, a tak sa vyberie na road trip. Vo vrecku má desaťtisíc dolárov, za pätami krvilačného diviaka a na sedadle spolujazdca najlepšieho kamaráta s nadváhou a s nehynúcou láskou k Sudkyni Judy, ale chýba mu Katherine. Colin má jasný cieľ: dokázať platnosť Poučky o podstate predvídateľnosti Katherín. Dúfa pritom, že pomocou nej získa možnosť predpovedať budúcnosť akéhokoľvek vzťahu a tak pomstí všetkých nešťastných zberačov kopačiek. Čo sa však v skutočnosti vďaka poučke stane? Svoju úlohu v premene citového života hrdinov zohrá láska, priateľstvo aj mŕtvy rakúsko-uhorský arcivojvoda!

***

John Green a jeho knihy sú jednými z najdiskutovanejších v poslednej dobe. Niekto na Greenovu tvorbu nedá dopustiť, niekto jeho knihy z veľkej diaľky obchádza, ale každý už o ňom niečo počul. Tak či tak, väčšina čitateľov sa zhoduje v tom, že Green jednoducho písať vie. Ja patrím medzi tých, ktorým sa jeho knihy páčia, najmä svojou skutočnosťou, ktorá je práve pre charaktery, ktoré autor vytvára, veľmi príznačná. Preto som v tomto prípade zase raz stavila na meno autora a bola som veľmi zvedavá, o čom vlastne kniha, ktorej názov si stále nie som schopná zapamätať (:D), bude, keďže som si o nej absolútne nič vopred nezisťovala. 

Colin je (podobne ako väčšina hlavných hrdinov z autorových kníh) trochu zvláštny chalan a v podstate je outsiderom. Je nadpriemerne inteligentný, jeho najväčšou záľubou je tvorba slovných prešmyčiek, jeho najväčšou láskou sú dievčatá s menom Katherine a jeho najväčším strachom je, že v živote nedosiahne nič, za čo by si ho ľudia pamätali. 

Avšak Colin si po tom, čo mu posledná Katherine (už devätnásta v poradí) dá kopačky, uvedomí, že to už nie je náhoda a príde na niečo, vďaka čomu by konečne vyslovil svoje Heuréka! Rozhodol sa, že vytvorí poučku, vďaka ktorej sa bude dať predvídať, ako dopadne každý vzťah medzi dvoma ľuďmi. V skratke, ako správny vedec sa rozhodol, že lásku zapíše do grafu. Spolu so svojim najlepším priateľom, ktorý mu chce po poslednom rozchode pomôcť, odídu na roadtrip, kde okrem bezcieľneho cestovania, Colin pracuje na svojej poučke. 

Ako som spomínala už vyššie, John Green jednoznačne písať vie. Má rýchlo čitateľný, jednoduchý štýl písania, vďaka ktorému knihu prečítate za niekoľko hodín, aj napriek tomu, že často si vyberá závažnejšie spoločenské témy. Poučka je však oveľa viac vtipná a nenáročná, takže sa  číta o to ľahšie a rýchlejšie. Jedným slovom by som túto knihu  charakterizovala ako "ztřeštěnú" (musím použiť práve tento český výraz, pretože v slovenčine sa mi stále napodarilo nájsť slovo, ktoré by bolo presným synonymom tohto slova v takom zmysle, aby nepôsobilo urážlivo).

Aj v tejto knihe vytvoril autor absolútne originálne a uveriteľné charaktery postáv, z ktorých každá mala v knihe svoje miesto. Nehovorím len o Colinovi, ale aj o jeho najlepšom priateľovi, ktorý Colinovi pomáhal žiť vo svete "priemerne inteligentných a normálnych" ľudí, o každom obyvateľovi mestečka Gutshot, do ktorého Colin prišiel počas jeho roadtripu, aj o každej z Katherín. 

V knihe sa súčasnosť prelínala s útržkami z minulosti s Katherinami a bežné rozhovory sa striedali s hlbokými, často vedeckými a veľmi odbornými úvahami, takže na nudu absolútne neostával čas. Celá kniha je tak trochu absurdná, ale všetko je v nej zároveň veľmi reálne, takže som jej nemala problém uveriť. Celkovo sa mi kniha páčila, pri jej čítaní som sa pobavila a hodnotím ju veľmi dobrými 4 hviezdičkami. Odporúčam ju jednoznačne fanúšikom JG, ale myslím, že práve táto autorova kniha by mohla byť tou, ktorá by sa mohla zapáčiť aj čitateľom, ktorí sa jeho tvorbe skôr vyhýbajú. 


Moje hodnotenie:
 Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Knihu si môžete zakúpiť tu
Ellie

4 komentáre:

  1. Pěkně napsaná recenze, já jsem také dnes psala recenzi na tuto knihu, která nejspíše vyjde zítra, či pozítří. A myslím, že na spoustě věcí bychom se shodli.
    I když je tato trochu jiná a neobsahuje úplnou tragickou zápletku, velmi se mi líbila a pořád si stojím za tím, že John Green je géniem. Nebo byl v dětství alespoň zázračným dítětem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti :) Mne sa presne to na jeho knihách páči, že dokáže písať stále svojim štýlom a pritom každá kniha je úplne iná :)

      Odstrániť
  2. Skvělá recenze. Greena mám ráda, zatím jsem četla jen 3 z jeho knih, ale hodlám to napravit. :D :)
    http://behindthebookshelfcz.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Podľa mňa je to práve skôr kniha, ktorú Greenovi fanúšikovia (som medzi nimi) budú žrať, ale inak to bláznivé spojenie matiky, dejepisu, prešmyčiek a všetkého možného by mohlo niekoho skôr vystrašiť. :D Ale v dobrom, lebo toto je určite štýl, ako písať knihy pre mladých v 21. storočí ;)

    OdpovedaťOdstrániť