utorok 12. mája 2015

How I Read Tag

Tento tag som našla u Anet a na prvý pohľad ma veľmi zaujal.
Dovolila som si otázky trochu upraviť a ak sa vám tag páči, určite ho vyplňte aj vy. :) 

***

1. Ako hľadám nové knihy na čítanie?
Tak trochu paradoxne nové knihy väčšinou objavím tak, že ich nakúpim vo výpredaji. Podľa dátumu vydania sa radia už k starším, ale pre mňa sú to väčšinou tituly, o ktorých veľa neviem a veľmi často ma práve tieto knihy dokážu prekvapiť v dobrom slova zmysle. Ale, samozrejme, nové knihy objavujem na internete, blogoch a na Goodreads, kde dokážem stráviť neuveriteľne veľa času. 

2. Ako som začala čítať?
Vďaka sestre, ktorá so mnou mala veľa trpezlivosti, som sa naučila čítať už keď som mala štyri roky. V škôlke bolo mojou najväčšou záľubou čítanie encyklopédií ostatným deťom. :D Takže odmalička som bola vedená ku knihám, väčšinou som si požičiavala knihy z knižnice, kde som prečítala takmer celé oddelenie pre deti. A potom to prerástlo do dnešnej mánie, kedy je čítanie jednou z mojich najväčších záľub. 


3. Ako sa mení môj vkus na knihy?
Samozrejme, zásadná zmena prišla, keď som prestala čítať rozprávky a knihy pre deti a začala som s knihami pre mládež. Postupne som si prešla takmer všetkými žánrami, od záhad, cez dievčenské a historické romány až po fantasy a paranormal. V podstate sa momentálne nachádzam v štádiu, kedy čítam všetko, čo mi príde pod ruku.

4. Ako často nakupujem knihy?
Knihy by som nakupovala stále a vo veľkých množstvách. Ak sledujete moje mesačné chvastačky, tak ste si určite všimli, že niekedy to dokážem riadne prehnať. V knižnici mám o niekoľko desiatok viac neprečítaných kníh než prečítaných, a aj preto som sa rozhodla trochu moju nákupnú mániu stlmiť. Ale málokedy dokážem odolať a väčšinou si neodpustím aspoň jednu novú knihu. 

5. Ako som začala písať recenzie?
Také mini-recenzie som si začala písať už sama pre seba, ešte pred tým, než som si založila blog. Nikdy som nemala nejakú presnú kompozíciu, pretože čítam tak rozdielne knihy, že by sa nedala vždy dodržať, ale väčšinou sa držím nejakej základnej schémy. A nikdy by som si nepomyslela, že mi blog a písanie recenzií vydrží tak dlho a že ma to bude stále baviť. 

6. Ako reagujem na zlý/nešťastný koniec v knihách?
To veľmi závisí od toho, ako sa mi kniha páčila a či je ten zlý koniec zbytočný. Nemám rada typické americké happy-endy, skôr sa mi páčia otvorené a neurčité konce. Ale naozaj nenávidím, keď sa kniha skončí fakt zle, aj keď boli možnosti, ako ju ukončiť nie až tak drasticky. 

7. Ako často pozerám na poslednú stránku knihy?
Poslednú stránku pozerám vždy. Ale myslím tým úplne poslednú stránku, kde si väčšinou čítam originálny názov a informácie o knihe. A takisto  mám vo zvyku čítať poďakovanie ešte pred čítaním samotnej knihy. Niekedy sa neudržím a prečítam si aj poslednú vetu knihy, ale vždy sa snažím odolať. 

Ak budete tag vypĺňať (alebo ho už máte), určite mi hoďte do komentárov odkaz. Rada sa pozriem na vaše odpovede. :) 

1 komentár:

  1. Super TAG a zajímavé odpovědi! :) Hned u první se výrazně lišíme, já většinou nekupuji knížky ve výprodeji, u mě hlavní roli hraje to, jestli o knížku doopravdy stojím a chci si jí přidat do své sbírky, proto kupuji jen knížky, o kterých jsme si už něco zjistila. A ty ve většině případů ve výprodejích nenajdu.

    OdpovedaťOdstrániť