nedeľa 26. júna 2016

Zrcadlení (Recenzia)

Zrcadlení (Splintered, #3)Autor: A. G. Howard
Originálny názov: Ensnared
Vydavateľstvo: CooBoo 2016
Séria: Splintered
Diel: 3/3
Počet strán: 432
Žáner:  YA, fantasy
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
Alyssa přežila maturitní ples i bitvu, která se kolem něj rozpoutala, akceptovala své šílenství a získala nadhled. Je teď rozhodnutá bojovat za oba dva své světy i lidi v nich. Za svět lidí i za Říši divů. Chce zachránit všechny, které miluje. I když to znamená, že musí vyzvat Červenou královnu na závěrečný souboj vůle a intrik… a i když jediná cesta do Říše divů vede skrz zrcadlo – přes paralelní dimenzi plnou zmutovaných a nebezpečných podsvětníků.
V třetím díle ságy Šepotání se Alyssa a její otec vydávají do srdce magické země a chaosu, aby hledali Alyssinu matku a napravili vše, co se stihlo pokazit. Společně se Zachem a Morfeem musí zachránit Říši divů a odvrátit rozklad i zkázu, jež se zrcadlí v každém zrcadle na světě. Ale pokud uspějí a přežijí, opravdu je čeká šťastný konec?

***

Alyssa je rozhodnutá zachrániť Zacha a svoju mamu ktorí ostali uväznení v podzemí. Spolu s otcom sa vydávajú na nebezpečnú cestu do Ríše divov pokúsiť sa zachrániť nielen ich, ale aj celú podzemnú ríšu, ktorej hrozí úplný rozpad a skaza. Avšak všade na nich striehne nejaké nebezpečenstvo, a tak cesta, ktorá ich čaká, nebude vôbec jednoduchá. Navyše Ríša divov je ešte podivnejšia než kedykoľvek predtým, nič nie je také, ako sa zdá alebo aké by malo byť. Zach a Morfeus sa zmenili a Červená kráľovná je pripravená na súboj.


Po skvelom druhom diely a hlavne po tom konci som sa nemohla dočkať záverečnej časti. Hneď, ako mi kniha prišla, pustila som sa do nej a rozhodne to neľutujem. Čo veľmi oceňujem, autorka si zachovala kvalitu písania počas všetkých častí, resp. sa mi s každou ďalšou kapitolou séria páčila viac a viac. Neviem si ani vybrať, ktorý diel je môj najobľúbenejší, skrátka celá séria je vynikajúca. Jedinou drobnosťou, ktorá ma veľmi nepotešila, bol epilóg. Úplný záver som si predstavovala inak, ale s týmto sa musím zmieriť pri mnohých knihách a dve stránky mi teda rozhodne nepokazia ostatných 1200, ktoré má približne táto séria dokopy.

Od prvej stránky vás kniha hneď vtiahne do deja, ktorý je plný akcie, napätia a podivností. Niektorí čitatelia nemajú radi, keď sa niekto inšpiruje ich obľúbenou knihou a je treba uznať, že nie vždy sa tento pokus vydarí. Avšak pri tomto prerozprávaní klasickej Alice to nehrozí. Ja, ako najväčší fanúšik príbehu o Alici, musím uznať, že A. G. Howard vymyslela úplne iný príbeh, ktorý je ale rozhodne skvelý a veľmi dobre premyslený. Autorka zobrala základné veci z Alice a všetko prispôsobila svojmu novému príbehu s absolútnou prirodzenosťou. Inšpirácia pôvodnou knihou sa v tomto prípade určite podarila.

Celú sériu hodnotím ako výbornú a okamžite sa zaradila medzi moje obľúbené. Stala sa ozdobou mojej knižnice, pretože tie obálky sú nádherné a všetky pokope vyzerajú dokonalo. Určite sa k nej budem rada vracať a dúfam, že autorka neskončí len pri príbehu o Alysse, ale napíše aj niečo ďalšie, rovnako dobré ako bola séria Šepotání. Čakanie mi zatiaľ vyplnia poviedky, ktoré by mali vyjsť niekedy v lete (aspoň myslím) s opäť nádhernou obálkou. Už sa ich neviem dočkať.

Mimochodom, v kinách beží druhý diel Alice v krajine zázrakov (Alice Through the Looking Glass) a je absolútne úžasný. Obávala som sa, že už nebude taký dobrý, ako ten prvý, ale rozhodne ma nesklamal. Takže, ak ste ho ešte nevideli, určite sa bežte pozrieť a ak hej a stále ste nečítali Šepotání, je najvyšší čas to zmeniť. Podivností predsa nikdy nie je dosť.

Moje hodnotenie:
 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

1 komentár:

  1. Ja som čítala iba prvú časť, ale ja neviem, mňa si ten príbeh nejako nezískal. Možno to bude aj tým, že som Alicu v krajine zázrakov nikdy nechápala. Pre mňa to bol taký hrozný miš-maš fantasy prvkov, ktoré ako keby niekto len tak náhodne usporiadal za sebou.
    Aj keď čo počúvam o druhej a tretej časti, tak tie sú vraj úplne super. No možno to niekedy dočítam, aby som sa sama presvedčila. :D

    OdpovedaťOdstrániť