utorok 12. júla 2016

V službách zla (Recenzia)

Autor: Robert Galbraith
Originálny názov: Career of Evil
Vydavateľstvo: Plus 2016
Séria: Cormoran Strike 
Diel: 3/4
Počet strán: 512
Žáner:  detektívka
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:
Tretí prípad Cormorana Strikea a jeho sympatickej asistentky Robin prináša nielen diabolsky rafinovanú zápletku s neočakávanými zvratmi, ale tiež pútavý príbeh o vzťahu obľúbenej dvojice vyšetrovateľov na križovatke osobného a pracovného života.
Predstavte si, že jedného dňa dostanete balíček s odseknutou nohou... Neohrozenú Robin Ellacottovú, asistentku súkromného detektíva Cormorana Strikea, tento záhadný balík na smrť vydesí. Jej šéf je síce zvyknutý na všeličo, ale túto výstrahu neberie na ľahkú váhu. Spomenie si na štyri osoby z minulosti, ktoré sa neštítia ani najhoršieho násilia a mohli by mať tento odporný zločin na svedomí. Polícia sa zamerala na jedného z podozrivých, ale Strike čoraz väčšmi pochybuje, že práve on je vinník. Spolu s Robin začnú pátrať na vlastnú päsť a ponoria sa do temného a zvráteného sveta ostatných troch podozrivých. Ďalšie hrozné zločiny však obom sťahujú slučku okolo krku...

***

Mám za sebou tretí diel o Cormoranovi Strikeovi, londýnskom súkromnom detektívovi. Tešila som sa naň veľmi, ale zároveň som od neho už radšej nič neočakávala, pretože po prečítaní prvých dvoch dielov som mala rozporuplné pocity.  Jednotka – Volanie kukučky – sa mi páčilo naozaj veľmi. Po dlhom čase som sa dostala k niečomu sviežemu (myslím tým v oblasti detektívok) a k niečomu, čo nie je zbytočne a prehnane násilné ako to býva napr. u švédskych detektívok. Bola to klasická anglická detektívka s dobrou zápletkou, podrobným vyšetrovaním a sympatickými postavami. Odohrávala sa v oblasti filmového priemyslu, čo ja až tak veľmi neobľubujem, no napriek tomu mi to vôbec neprekážalo a od knihy som sa nevedela odtrhnúť. Druhý diel – Hodvábnik – sa naproti tomu odohrával v spisovateľskom prostredí, čo by pre mňa ako milovníka kníh malo byť veľkým lákadlom a teoreticky by mala byť pre mňa ešte atraktívnejšia, ako jej predchodkyňa. Žiaľ, bola som sklamaná. Príliš mnoho nezaujímavých postáv a zároveň aj hlavné postavy boli v tomto diely pasívne, nudné a nezábavné.  Stratila som záujem dozvedieť sa o nich viac a ani ich dosť rozoberané súkromie ma vôbec nezaujímalo. Taktiež som bola trochu sklamaná rozuzlením celého príbehu.

V službách zla však všetko negatívne po druhom diely napravilo a hlavné postavy Cormoran a jeho asistentka Robin sú opäť mojimi obľúbenými postavami, na ktorých ďalšom osude mi záleží. Už mi neboli ľahostajní, ako v predchádzajúcom diely, tešila som sa aj na pasáže o ich životoch a nemala som tendenciu ich len tak preletieť očami. Taktiež zápletka bola veľmi zaujímavá a akcia bola už na prvých stránkach.

Niekto zo Strikeovej minulosti sa mu chce pomstiť za staré krivdy, ktoré mu napachál a ako vhodný nástroj na jeho zničenie si vyberie Robin.  Ju však žiadne ohrozenie neodradí od toho, aby Strikeovi neustále pomáhala, dokonca aj za cenu hádok so svojím snúbencom, ktorému sa stále nepáči jej práca, nemá pre ňu pochopenie ani podporu. Strike má opäť novú priateľku, na ktorú ale často popri chránení Robin zabúda. Vrážd začína pribúdať a na Strikeov biznis to nevrhá práve najlepšie svetlo. Má finančné problémy a klienti od nich odchádzajú. Medzi týmito dvoma začína byť pevnejší vzťah a obaja si uvedomujú, že v prítomnosti toho druhého sa cítia naozaj príjemne. Dokonca si navzájom zverujú svoje tajomstvá a všetko, čo ich trápi či už v súčasnosti alebo aj ťarchy z minulosti. Už nie sú len partneri v práci, ale aj dobrí priatelia.

Tretí diel bol naozaj výborný. Zápletka bola skvelá, podozrivých bolo tiež dosť. Tu však boli postavy pomerne prehľadné, nestrácala som sa v deji a keď sa na to pozerám spätne, autorka dala veľa narážok a nápovedí, kto je skutočným vrahom. Pozornejší čitateľ vraha odhalí asi skôr ako ja, ale nepremýšľala som nad ním a chcela som sa nechať prekvapiť. Jediné malé mínus by som dala za dej okolo strán 100 – 200. Trošku sa to celé naťahovalo a predlžovalo. Sledovali stopy, ktoré boli možno zbytočné a dej sa vliekol. Ale od posledných strán som sa nevedela vôbec odtrhnúť a nikoho našťastie ani len nenapadlo ma rušiť. A ten koniec! Čo si mám teraz o tom myslieť??? Kto má čakať kým vyjde ďalší diel? Ja sa hneď potrebujem dozvedieť ako to bude s Cormoranom a Robin pokračovať...

Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára