utorok 3. apríla 2018

Mesačná chvastačka február časť 1

Ani neviem ako a február (a už aj marec) je za mnou. Pracovne náročné obdobie sa, dúfam, konečne skončilo a tým mi, pevne verím, zostane viac času na čítanie a od apríla sa moja čitateľská aktivita bude už len zvyšovať. Pretože chcem prečítať všetky tieto krásne kúsky, ktoré som si v posledných mesiacoch kúpila a ktoré pre nás ešte len chystajú v najbližšej dobe vydavateľstvá. Môj wishlist sa stále zväčšuje a ja objavujem stále nové a nové, skvelo vyzerajúce knihy. 


Vo februári som bola na školení a cez prestávku som sa chcela ísť na chvíľu vyvetrať. Hneď vedľa budovy, v ktorej sa školilo, boli Knihy pre každého. Tam som narazila na celú sériu od Nory Roberts. Kamarátka čítala od nej už iné knihy, v ktorých boli zahrnuté fantasy prvky a veľmi sa jej páčili. Preto som sa rozhodla (keďže máme podobný vkus) rozšíriť moju zbierku Robertsovej kníh o tieto tri ďalšie. Každá bola po 2,99 € a aj keď nemajú veľmi vábne obálky, teším sa na ne. 


Z Ikaru mi prišla na recenziu kniha Zlomení anjeli. Hneď som sa do nej pustila a aj keď to nebolo najľahšie čítanie, vychutnala som si ho do posledného písmenka. Veľmi pekný príbeh zasadený do druhej svetovej vojny. Kto rád číta o tomto období, určite odporúčam sa po knihe poobzerať. Viac si môžete prečítať TU.


Na Knihcentre som mala nazbierané nejaké body, tak som ich vymenila za zľavové kupóny a opäť som si vybrala niečo z ich knižného bazaru. Všetky knihy prišli bez nejakých výrazných poškodení, akurát jedna kniha je trochu viac ochytaná a zažltnutá. Už svojou krásne farebnou obálkou ma zaujala Krajina mlčania od Tessy Afshar. Bude to určite silný príbeh ženy, ktorej život nadelil kopec trápenia a ťažkých skúšok. Madame Picasso je môj prvý prírastok od Metafory zo "životopisného radu". Tieto knihy ma stále viac a viac zaujímajú, takže sa chystám rozšíriť si doma ich zbierku. Už nikdy spánek znela podľa anotácie dobre, ale viac o knihe zatiaľ povedať neviem. Na Hračkára som veľmi zvedavá. Napísal ho austrálsky autor, ktorý asi v 13-tich začal s drogami, v 16-tich bol už drogovým dílerom a v 18-tich ho za túto činnosť zatvorili do väzenia. Zrejme u neho prišlo k náprave a vydal sa na spisovateľskú kariéru do Prahy. Tam sa pravdepodobne bude odohrávať aj tento román. 


Slib je takisto kniha s vojnovou tematikou - odporúčam sa po knihe poobzerať, teraz je za veľmi príjemnú cenu okolo 3 €. Ztraceno v písku je kniha od českej autorky. Historický román odohrávajúci sa na asi 450 stránkach s mikro písmom a absolútne natlačeným textom. To ako jednohubka určite nevyzerá. Ohlasy sú ale veľmi dobré, takže ak sa mi bude tento príbeh páčiť, môžem sa porozhliadnuť aj po iných autorkiných knihách, pretože ich má na konte už niekoľko a všetky vyzerajú veľmi zaujímavo. Kronika západního pobreží predstavuje súborné dielo troch kníh: Dary, Hlasy a Síly. Přeloženo s láskou vyzerá ako milá oddychovka, kde ústrednú úlohu budú hrať knihy. Neočakávam nič výnimočné, skôr príjemné a nenáročné. Pod Otázkou ztracené hlavy si predstavujem podobne bizarný príbeh ako bol Storočný starček, ale možno som úplne na omyle. Uvidíme....No a nakoniec som si z Knihcentra vybrala Predurčená do hrobu - postupne sa snažím kompletizovať rozkupované série.    


Neviem, ako to máte vy, ale ja veľmi rada nakupujem v antikvariátoch, hlavne v tých českých. Vždy tam nájdem veľa zaujímavých kníh, o ktorých sa bežne v blogosfére ani toľko nehovorí, ale určite stoja za prečítanie. Thrillery od Sandry Brown má veľmi rada moja mama. Hovorí, že sú vždy plné akcie a napätia a keď sa raz začíta, nevie kedy prestať. Páči sa mi, že ich český Ikar vydáva v novej edícií, ktorá ma oveľa krajšie obálky, ako boli tie predchádzajúce vydania. Kompletizujem zbierku Kena Folletta vďaka jeho knihe Kavky a taktiež Yrsu Sigurdardotir. Síce jej ostatné knihy mám v češtine, ale myslím, že pri tejto sérií nebude problém čítať knihy v slovenčine aj v češtine. KONEČNE sa mi podarilo zohnať Ranhojičovu pouť. Druhý, tretí a štvrtý diel som si už dávnejšie kúpila vo výpredaji na buxe a povedala som si, že veď prvý diel niekedy bez problémov dokúpim. Za tú dobu som naň narazila až raz a to bola cena 600 Kč. Teraz som ho zohnala za polovicu, ale stále bola drahšia ako pôvodná cena, keď kniha vyšla :D Nádherné trosky pripravujem na leto, či už pre mamu alebo aj sama pre seba. A Zloději hedvábí vyzerajú úžasne, veľmi sa na knihu teším a musím si dokúpiť aj autorovu druhúj knihu Slon pro Karla Velikého. 


Dopĺňam aj Odeonovky. Manžela jsem nezabila, Dědictví ztráty a Ubožáci zaváňajú Áziou. Knihy situované do tohoto prostredia ma veľmi lákajú. Je to úplne odlišný, ale okúzľujúci kontinent. Hotel na rohu hořkosti a štěstí prinesie melancholický príbeh, ktorý mám chuť si odložiť a prečítať niekedy na jeseň, počas upršaného nedeľného popoludnia. S elegancí ježka je príbeh z pera francúzskej autorky. Pôjde určite o zvláštny príbeh, pretože v tom sú Francúzi odborníci. Či už na knihách alebo aj filmoch, hneď vycítim ich prítomnosť. Píšu svojsky a jednoducho "inak". Až budu bez tebe je posledný úlovok z antikvariátu, kúpený viac-menej pre mamu. Dúfam, že ju nesklame, pretože v poslednej dobe sa jej knižné nároky stále stupňujú a ja už neviem, čo jej mám vyberať, aby som ako poradca nezlyhala :) 

To by sme mali za sebou prvú časť mojich úlovkov. Keďže ich bolo za tento mesiac viac, rozhodla som sa ich rozdeliť na dve časti. V druhej sú knihy z Levných kníh, tiež samé úžasné veci. Dúfam, že ste zvedaví :) Majte sa krásne a hlavne veľa času na čítanie.....
Ellie

4 komentáre:

  1. Ztraceno v písku mám aj ja, ale keď som videla, ako aj ty spomínaš, to mikro písmo, tak som ju vrátila do poličky - na to si budem musieť vynahradiť aspoň mesiac, aby som ju prečítala :D
    Ach, Tessa, to je dokonalá autorka a každá jej kniha skvost! Krajina mlčania na mňa už čaká...mamina už čítala a nevie si ju vynachváliť.
    Mám rada knihy s vojnovou tématikou, takže ďakujem za tipy♥
    Prekrásne kúsky! Prajem ti príjemné čítanie a krásne chvíle s knihou ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani som nevedela, že Tessa má u nás už toľko preložených kníh :) Ďakujem za informáciu, určite sa pozriem aj na ďalšie, pretože mám pocit, že sa mi táto autorka bude veľmi páčiť. Dúfam, že ak sa teda pri výbere kníh inšpiruješ aj mojimi tipmi, budú sa ti páčiť. Skvelé príbehy a príjemné čítanie aj tebe :)

      Odstrániť
  2. Je skvele,ako sa v týchto lacných knihách dá nakupit naozaj pekne lacné knižky. Ty si si ich kúpila naozaj dosť, ale ceny pôsobia veľmi prijemne. Hoci ja asi stále radšej knižky poziciavam, mam proste strach, že knižky sa mi nebudú páčiť a potom mi bude peniažkov ľúto. Antikvariáty mam ale rada, tu sa zasa dá nájsť plno kniziek, ktoré sa už nevydávaju a napríklad mam rada staré verzie prekladov a nášho jazyka. A celkovo je to skôr o tom zážitku z prehrabovania sa v knihách :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa tiež sem-tam stane, že kúpená kniha sa mi nepáči. Dám ju potom na bazár a takmer vždy sa mi podarí ju aj predať :) Súhlasím, že pri antikvariátoch ide skôr o to hľadanie dobrých kníh a predovšetkým takých, ktoré sa už v kníhkupectvách nedajú kúpiť. A samozrejme, dá sa tak aj celkom pekne ušetriť. Prajem úspešné knižné úlovky, aby si bola s výberom kníh spokojná a páčili sa ti :)

      Odstrániť