utorok 29. mája 2018

Město světců a zlodějů (Recenzia)

Autor: Natalie C. Anderson
Originálny názov: City of Saints & Thieves
Vydavateľstvo: Fragment 2018
Séria: -
Diel:  -
Počet strán: 420
Žáner:  YA, krimi, thriller
Moje hodnotenie obálky: 3/5

Anotácia:
"Senzace roku 2017 v žánru detektivka pro young adult čtenáře. Originální zápletka a silný příběh, který nebudete moci dostat z hlavy."
Tina patří k nejschopnějším zlodějům pouličního gangu Goondů. Na ulici žije čtyři roky – přesně od té doby, co slyšela výstřel, který zabil její matku. Když se jí naskytne možnost vloupat se do domu prominentního obchodníka, v jehož vile k vraždě došlo, neváhá ani na chvíli. Má v plánu pomstít se a Ronalda Greyhilla zničit. Místo toho ale začne o své pravdě pochybovat. V domě totiž dojde k nečekanému setkání, které ji zavede na zcela novou stopu...

***

Město světců a zlodějů bolo pre mňa jedno veľké prekvapenie! Veľmi vydarený debut z pera americkej spisovateľky, od ktorej sa, dúfam, čoskoro dočkáme aj ďalších, minimálne, rovnako skvelých kníh. Medzi knihami pre -násť ročných určite vyčnieva svojou nezvyčajnosťou a je právom označovaná ako senzácia vo svojom žánri v YA literatúre. 

Tina sa po vražde svojej matky dostala do pouličného gangu, ktorého vodca jej pomáha s pomstou, ktorú pripravuje pre jej vraha. Chce získať usvedčujúce dôkazy o nekalých obchodoch, ktoré prevádzkuje Ronald Greyhill, milenec jej matky a otec jej sestry. Verí, že on je jediný podozrivý a pripravuje plán na jeho zničenie. Kedysi sa však priatelila s jeho synom Michaelom a ich opätovné stretnutie po rokoch jej plány postupne mení. Už si nie je taká istá svojou pravdou a začínajú v nej hlodať pochybnosti. Snaží sa odkryť všetky tajomstvá jej matky a prísť na to, kým vlastne bola. Postupne sa ale čím ďalej, tým viac zamotáva do klbka lží a ocitá sa v ohrození nielen ona, ale aj všetci jej blízki. 

Najväčším lákadlom tejto knihy je určite prostredie, v ktorom sa odohráva. Afrika, pouličné gangy, ťažba zlata, obchod so zbraňami. Je tu výstižne zachytený kontrast medzi luxusom a chudobou. Odvrátená strana Afriky, miesta, kde by Vám od strachu nabiehali zimomriavky a naopak ukážka, že nielen toto tento kontinent prináša. Kto využil príležitosť, nemá zábrany a má kontakty, vie sa prepracovať k neuveriteľnému bohatstvu a žije si pohodlným životom. Pohybujeme sa na nebezpečných miestach medzi nebezpečnými ľuďmi. Svetu vládnu peniaze a kto ich má, môže si kúpiť takmer čokoľvek.

Je tu veľmi pekne a zároveň jemne zachytený drsný život v oblastiach, kde neutícha vojna a násilnosti sú na dennom poriadku. Ženy sú len veci a nemajú žiadne práva. Vojaci si ich berú ako sa im zachce a ak sa nejakým zázrakom vrátia domov, sú do konca života poznačené. Kniha si ma získala už len tým, že autorka sa nebála poukázať aj na takéto problémy a naozaj ich vedela podať citlivo a zároveň sa dokázala vyhnúť prehnanej dramatickosti. 

Výborne vymyslená zápletka s postupným odkrývaním tajomstiev ma držala v napätí počas celého príbehu. Tina bola veľmi sympatická hlavná hrdinka, vychovaná ulicou v ťažkých podmienkach, ale srdce si zachovala na správnom mieste. Michael bol síce synom milionára, vo svojom živote mal všetko, na čo si len spomenul, ale to jeho charakter nepokazilo a vedel, čo je v živote dôležité, a za čo sa oplatí bojovať. Na priateľstvo z detstva ani jeden z nich nezabudol a ich vzťah sa pekne vyvíjal aj počas pátrania. Síce to bol trochu zvláštny vzťah, ale práve to mu dodávalo opäť trochu odlišnosti od toho, na čo sme bežne zvyknutí. 

Nechcem viac prezrádzať, aby som Vás nepripravila o pôžitok z čítania, ale určite Vám všetkým túto knihu odporúčam. Má všetko, čo od dobrej knihy očakávam. Výborne vymyslenú zápletku, perfektné spracovanie, vážne otázky sú odľahčené vtipnými dialógmi medzi postavami. Nejde ani tak o detektívku v klasickom ponímaní. Ide skôr o nebezpečnú akčnú a dobrodružnú jazdu inšpirovanú Dumasovým Grófom Monte Cristo a Hitchcockovými Tromi pátračmi, samozrejme, v dnešnom ponímaní a čase. Ak by som sa vekom nachádzala medzi cieľovou skupinou určite by som bola z knihy absolútne nadšená a dala by som jej plný počet hviezdičiek. Takto si však vyslúžila slušných 4,5.

Autorka vychádza zo skutočnej situácie v Afrike. Inšpirovala sa ich súčasnou situáciou a problémami, s ktorými bojujú tamojší obyvatelia. Ak Vás toto všetko ešte nepresvedčilo k prečítaniu tejto knihy, tak možno Vás presvedčí fakt, že kniha by mala byť prevedená aj na filmové plátno. Verím však, že dáte prednosť najskôr knižnej predlohe, pretože kniha je predsa kniha! 

Moje hodnotenie:
 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu


Ellie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára