nedeľa 3. júna 2018

Zkáza a naděje (Recenzia)

Autor: Leigh Bardugo
Originálny názov: Ruin and Rising
Vydavateľstvo: Fragment 2018
Séria: The Grisha
Diel:  3/3
Počet strán: 352
Žáner:  YA, fantasy
Moje hodnotenie obálky: 2/5

Anotácia:

"Hlavní město padlo a Alina se musí přenést přes staré křivdy. Třetí a závěrečný díl světového bestselleru!"

Temnyj ovládl Ravku a osud celé země tak leží v rukou zlomené světlonošky, zneuctěného stopaře a pozůstalých členů kdysi úctyhodné magické armády. Oslabená Alina se vydává po stopách nepolapitelného ptáka ohně a doufá, že cestou najde vyděděného prince. Alina bude muset uzavřít nová příměří. Jakmile však začne odkrývat Temnyjova tajemství, odhalí se jí pravda, která změní všechno, co si doposud myslela o jejich poutu a moci, jíž oplývá.

***

Konečne sme sa dočkali záverečného dielu série Griša. Verím, že ste ho netrpezlivo očakávali, rovnako, ako aj ja. Moje očakávania boli vysoké, a hlavne som bola zvedavá, ako sa autorka rozhodne celú sériu uzavrieť. Koho nechá žiť a vládnuť a s kým sa budeme musieť rozlúčiť, ak teda vôbec s niekým. Ale straty sú, aspoň podľa mňa, žiaduce. Dodávajú celému príbehu reálnosť a uveriteľnosť. 

Do tohto sveta, ktorý autorka vymyslela, som sa zamilovala. Páčilo sa mi celé jeho fungovanie, všetky postavy, mytológia a prostredie Ruska, ktorým sa inšpirovala. Podľa môjho názoru venovala všetkému dostatočný priestor, nezdržiavala dej zbytočnými opismi, ale zároveň bolo všetko zrozumiteľné a malo na seba nadväznosť. 


Postavy Grišov boli veľmi originálne. Vedci a zároveň kúzelníci. Vždy ma prekvapilo, čo všetko svojou mágiou dokázali. Každý z nich bol osobitý a všetci spolu tvorili pekne sa dopĺňajúcu skupinu, v ktorej bojovali jeden za druhého. Spolu s Alinou, Malom, Nikolajom a Baghrou dokázali odľahčiť dej svojím sarkastickým a ironickým humorom aj vo vypätých situáciach. To sa mi na celej knihe (alebo teda sérii) páčilo úplne najviac. 

Tento tretí diel bol podľa mňa síce najslabší z celej série, ale stále ma bavil. Mám k nemu nejaké výhrady, ale dajú sa prepáčiť, pretože štýl Leigh Bardugo mám jednoducho rada. Keď som prekonala trochu pomalší rozjazd príbehu, čakala ma napínavá jazda plná prekvapení a nečakaných odhalení. Niektoré dejové komplikácie, ktoré tu autorka zakomponovala si mohla odpustiť - napríklad koniec týkajúci sa Mala alebo to, čo sa stalo Nikolajovi. Kto čítal určite vie, kto ešte nie, určite uhádnete počas čítania, ktoré som mala na mysli. 

Páčilo sa mi, že Mal tu dostal trochu viac priestoru a ukázal nám tu, čo je na ňom najviac príťažlivé. Oddanosť a vernosť jednému dievčaťu nech bolo akokoľvek zlomené. Naopak, postrádala som viac Nikolaja, lebo ten je jednoducho zlatíčko, ktoré ste si museli obľúbiť. Jeho odľahčené reakcie aj v najťažších skúškach mi vždy vedeli vyčariť úsmev na tvári. 

So samotným koncom nie som vôbec spokojná.  Záver bol dosť unáhlený. Na to, ako dlho sa na celý boj Alina so svojou skupinou pripravovali, sa to všetko odohralo prirýchlo. Niektoré veci nedávali celkom zmysel a jednoducho som mala asi iné očakávania. Moje sklamanie trochu vyrovnal pekný a citlivý epilóg, ktorý sa mi, naopak, veľmi, veľmi páčil. Napriek tejto malej výčitke túto sériu odporúčam všetkým milovníkom fantasy. Už len preto, že Vás krásne zavedie do sveta, kde sa odohráva aj ďalšia autorkina séria Six of Crows, ktorá sa teší mimoriadne pozitívnym ohlasom.


Moje hodnotenie:
 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára