štvrtok 10. mája 2018

Na lovu (Recenzia)

Autor: Meagan Spooner
Originálny názov: Hunted
Vydavateľstvo: CooBoo 2018
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 326
Žáner:  YA, fantasy
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
"Když se Kráska vydá na lov Zvířete... Mrazivé převyprávění oblíbené pohádky."
I když Kráska vyrostla mezi šlechtici, zná tajemství lesa lépe než kdokoli jiný. Poté co její otec přijde o majetek, musí se i se sestrami odstěhovat pryč z města. Uleví se jí, protože v lese se už nemusí dál přetvařovat. Jenže při lovu její otec zmizí a Kráska nemá na vybranou. Vydává se ho hledat a stopuje tajemné Zvíře až do jeho království, do světa z pohádek, který ji může zničit, nebo spasit. Ale kdo přežije tento lov: Kráska, nebo Zvíře?

***

Prerozprávania známych príbehov sú v súčasnosti mimoriadne populárne. Predstavujú veľké pozitívum a sú obľúbené najmä u tých, ktorí máju radi pôvodné verzie týchto príbehov, ale nebaví ich stále čítať dookola ten istý príbeh. Prípadne sa jedná o rozprávky, z ktorých už vyrástli a takouto formou si ich môžu s miernymi obmenami vždy pripomenúť, aj keď už nie sú najmladší. 

Na lovu je pomerne verná kópia rozprávky Kráska a zviera doplnená prvkami z ruskej rozprávky o Vtákovi Ohnivákovi. Kráska a zviera je kúzelná romantická rozprávka, ktorú mám veľmi rada, preto som neváhala a do knihy som sa s veľkou chuťou a očakávaním pustila. Prvých dvesto strán rozpráva o Kráske a jej rodine. Ako prišli o majetok a boli nútení odísť do svojho zrubu ďaleko v lese. Živili sa tým, čo ulovil ich otec alebo Kráska. Raz sa však ich otec už domov nevrátil a Kráska sa ho vydala hľadať. Počula o tvorovi, ktorý žije v lese a domyslela si, že jej otca mohol pripraviť o život len on. Rozhodla sa ho nájsť a zabiť ho. Zviera bolo však šikovnejšie, zajalo Krásku a uväznilo ju na hrade. Chcelo ju vycvičiť na ešte lepšieho lovca, aby zabila to, čo ho preklialo a uväznilo v zvieracej podobe. Na posledných sto stránkach sa príbeh trochu rozvinul a bol ozvláštnený aj o nové dejové linky. Bol napínavejší a zaujímavejší. 

Koniec, aj keď bol akčnejší, sa mi zdal uponáhľaný a veľmi zjednodušený. Prekážky, ktoré na Krásku čakali, zdolala bez väčších problémov a zaváhaní. Postavy mohli byť rozhodne prepracovanejšie, neobľúbila som si ani jednu z nich a nijak ma nezaujímalo, čo sa s nimi stane. Nebol tam výrazný charakter, ktorý by mi bol nejakým osobitým spôsobom sympatický. 

Napriek tomu, že som sa na knihu naozaj veľmi tešila, je mi ľúto, že som v nej nenašla také kúzlo, ako mnohí iní čitatelia. Pre mňa v nej nebolo nič nové ani originálne, čo by vedelo udržať moju pozornosť. Knihu som dočítala len zo zotrvačnosti a zvedavosti, či predsa len sa postupne nebude zlepšovať. Kombináciou Vtáka Ohniváka autorka tento príbeh chcela asi ozvláštniť, na mňa to však pôsobilo silene a celé prepojenie nedomyslene a nedotiahnuto. Keďže Vták Ohnivák je ruská rozprávka, mohla autorka túto kultúru využiť a jej prvky zakomponovať viditeľnejšie do príbehu. Aby Rusko na človeka dýchalo a z každej strany bolo jasné, kde sa príbeh odohráva. Tu som sa však len veľmi ťažko mohla dovtípiť, kde a kedy sa príbeh odohráva. 

Autorkyn štýl sa mi páčil. Napriek tomu, že do samotného príbehu som sa začítať nevedela, práve vďaka jej prirodzenému rozprávačskému talentu stránky ubiehali pomerne rýchlo. Pomohli tomu aj krátke kapitoly, ktoré boli prestriedané s krátkymi úryvkami myšlienok Zvieraťa. Ako veľmi dlhá rozprávka Krásky a zvieraťa to bolo fajn, ja som však čakala niečo viac. Na môj vkus to bolo veľmi podobné originálnej predlohe a nič ma v príbehu nedokázalo prekvapiť. 

Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie


1 komentár:

  1. Tak to je škoda, že ťa nezaujala. Niektoré nedostatky som si v tom všimla aj ja, ale čítalo sa mi to rýchlo a úplne ma pohltila čarovná atmosféra. Pri tejto autorka mám veľmi rada jej opisy. Všetky tak živo a krásne podáva.
    Plus tá obálka je dokonalá. Už len preto som rada, že knihu mám doma. :D

    OdpovedaťOdstrániť