streda 5. decembra 2018

Plameň v hmle (Recenzia)

Autor: Renée Ahdieh
Originálny názov: Flame in the Mist
Vydavateľstvo: CooBoo 2018
Séria: Flame in the Mist
Diel: 1/2
Počet strán: 320
Žáner:  YA, fantasy
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:

"Láske podľahnú aj najväčší bojovníci."
Mariko je dcéra vysokopostaveného samuraja. Len čo dovŕši sedemnásť rokov, vyšlú ju do cisárskeho paláca, kde sa má stretnúť so svojím nastávajúcim, korunným princom. Jej konvoj prepadne Čierny klan a dievčina len o vlások unikne smrti. Rozhodne sa zabiť každého, kto sa podieľal na jej prepade. Mariko prenikne do tajomného klanu, no udeje sa niečo nečakané. Prvý raz si ju niekto cení pre jej inteligenciu a zručnosti. A nakoniec podľahne láske, kvôli ktorej spochybňuje celý svoj doterajší život.

***

Koho by nenalákala táto nádherná obálka? O to viac, ak patrí autorke, ktorá si ma získala už svojou predchádzajúcou výbornou a zaujímavou sériou Pomsta & Rozbřesk. Na Plameň v hmle som sa veľmi tešila a moje očakávania boli vysoké. Predovšetkým kvôli zaujímavému prostrediu Japonska. Je to úplne odlišná kultúra ako tá naša, má iné fungovanie, zmýšľanie a preferuje iné hodnoty ako my. Prichádzame do sveta samurajov, kde je česť a služba cisárovi na prvom mieste. Ak sa však dopustia zrady, smrť a hanba ich neminie.

Mariko je vychovávaná k poslušnosti a preto, keď jej rodina vyberie budúceho manžela, cisárovho syna, berie to ako svoje poslanie. Je jej povinnosťou zabezpečiť postavenie nielen pre seba, ale predovšetkým pre jej rodinu a pomôcť tak otcovi k moci. Počas cesty za svojím snúbencom čelí jej konvoj prepadu, pri ktorom ona jediná o vlások unikne smrti. Predpokladá, že páchateľmi boli členovia Čierneho klanu a jediným riešením, pri ktorom si zachová česť, vidí v pokuse nájsť ich a pomstiť sa im. Lenže nie všetko je také, ako sa na prvý pohľad zdá....

Na knihe sa mi veľmi páčil štýl akým je písaná. Nie je priveľmi strohý a jednoduchý ako to častokrát pri YA knihách býva. Je trochu hutnejší, popretkávaný mnohými myšlienkami na zamyslenie s množstvom drobných informácií o japonskej kultúre. Tým na mňa kniha pôsobila dospelejšie a možno práve preto sa mi tak páčila. Námet je v podstate úplne neoriginálny, všetko, čo kniha obsahuje sme tu mali už v množstve iných variant, no na mňa pôsobila kúzelne celým svojím prevedením a v neposlednom rade si ma získala aj veľmi sympatickými postavami. Začítala som sa okamžite a dej ma úplne pohltil. Bol v podstate vystavaný len na jednej hlavnej zápletke a bol pomerne ľahko predvídateľný, napriek tomu boli momenty, kedy ma autorka dokázala prekvapiť a určitým spôsobom ma držala v napätí až po poslednú stránku.

Čo sa týka nejakých fantasy prvkov, boli spomenuté viac menej ojedinele a v náznakoch. Boli použité skôr na ozvláštnenie deja a na spestrenie. Nemala som vôbec pocit, že by predstavovali nosné piliere celého príbehu. Ak by sa vynechali, stratil by príbeh možno trochu na zaujímavosti, ale veľkú katastrofu by to nespôsobilo.

Pre mňa Plameň v hmle predstavoval rozprávkový príbeh v spojení Mulan a Robina Hooda. V tomto vianočnom období som si nemohla vybrať lepšie. Bol to výborný relax, pri ktorom som si čítanie užívala ako už dávno nie. Samozrejme, kniha má aj nejaké nedokonalosti, miestami bol dej dosť uponáhľaný alebo zjednodušený, ale mne to v tej chvíli vôbec neprekážalo. Len jedna vec mi naozaj vadí. A to: že nemám okamžite pokračovanie!!!

Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie



2 komentáre:

  1. Ja už ju mám kupenu a neviem sa dočkať na jej prečítanie ... aj keď bohužiaľ som tento týždeň na to nemala čas , ale dnes je ten správny deň , ďakujem veľmi pekne za túto výbornú recenziu :D

    OdpovedaťOdstrániť