štvrtok 4. marca 2021

Pasažieri (Recenzia)


Autor:
 
John Marrs

Originálny názov: The Passengers
Vydavateľstvo: Lindeni 2021
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 352
Žáner: thriller
Moje hodnotenie knihy: 5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 2*/5*

Anotácia:

Predstavte si, že nasadnete do samojazdiaceho auta, no zrazu sa nečakane zamknú dvere, trasa sa zmení a ozve sa tajomný hlas, ktorý vám oznámi: „Zomrieš.“ Presne to sa stalo ôsmim pasažierom, ktorí sa bezmocní a vystrašení vezú na neznáme miesto, na ktorom o dve a pol hodiny dôjde k hromadnej zrážke.

Výber obetí hekerského útoku je vskutku pestrý: televízna celebrita, tehotná žena, vojnový veterán, imigrantka, týraná žena na úteku, manžel s manželkou – každý v jednom aute – a potenciálny samovrah. Priamy prenos únosu vysielajú do celého sveta: prežiť môže len jeden z nich a rozhodne o tom verejnosť. Sú však pasažieri skutočne takí nevinní, ako sa na prvý pohľad zdajú?


***

Sú za nami ešte len dva mesiace roku 2021 a ja už teraz môžem s určitosťou povedať, že som čítala TOP thriller tohto roku. Doslova neuveriteľná jazda, od ktorej sa nedá odtrhnúť. Originálny a premyslený príbeh s množstvom prekvapení a zvratov vám nedá vydýchnuť po poslednú stránku. Už podľa anotácie to vyzeralo na príbeh presne pre mňa, ale niečo až tak dobré som nečakala. 

John Marrs je zrejme už mnohým známy vďaka jeho dvom predchádzajúcim knihám. Deň, keď si zmizol bol celkom zaujímavý psychothriller, ktorému ale podľa môjho názoru k dokonalosti ešte dosť chýbalo a veľmi dobre znejúce sú aj jeho Spriaznené duše, ktoré síce doma mám, ale zatiaľ som ich ešte nečítala. Aj keď anotácia Pasažierov znela naozaj zaujímavo, úprimne, nečakala som od Johna Marrsa, že predvedie tak skvelý thriller.  

Heker zajme 8 ľudí v samojazdiacich autách. Šesť z nich vybral zámerne, dvoch náhodne. Komisia, ktorá hodnotí nehody samojazdiacich áut a aj verejnosť má možnosť jedného z nich zachrániť. Heker postupne dáva pasažierom možnosť obhájiť sa a poskytuje o nich útržkovité informácie, na základe ktorých si verejnosť buduje svoje sympatie k pasažierovi, ktorý má byť zachránený. Názory sa rýchlo menia, presne tak, ako si to heker naplánoval. Kto nakoniec prežije? A prečo ostatní musia zomrieť? 

Máme tu päť dôležitých postáv, ktoré tvoria hodnotiacu komisiu, osem pasažierov, z ktorých šesť nám je aj bližšie predstavených a nakoniec hekera, ktorého budete nenávidieť a obdivovať zároveň. Najzaujímavejšou postavou z komisie je Libby, ktorá bola vybratá náhodne z obyčajného obyvateľstva. Je odporkyňou samojazdiacich áut a tiež najväčšia moralistka. Miestami je trochu otravná, ale zároveň sa mi páči, že ani vo vypätých situáciách neodbočuje od svojho presvedčenia a ideálov. 

Autor veľmi dobre vystihol ľudskú povahu a predviedol širokú škálu jednotlivých osobností. Každú s iným charakterom, povahou a rôznymi pohnútkami k danému správaniu. Veci, ktoré sa na prvý pohľad zdajú zlé a zavrhnutiahodné môžu mať logické a pochopiteľné vysvetlenie, ale keď sa podajú útržkovite, neucelene a vytrhnuté z kontextu, môžu vyznieť ako zločiny. Ak si však vypočujeme celý príbeh, dostaneme na ne úplne iný pohľad. Sú skvelou sondou súčasnej populácie. To, ako sme ovplyvnení online informáciami, ktoré sú častokrát nepravdivé, prispôsobené tak, aby urobili čo najväčší rozruch. Média ich servírujú spôsobom, aby ľudí dostali presne tam, kam potrebujú. Krásna ukážka toho, ako ľahko niečomu uveríme aj s veľmi malým množstvom faktov. 

Pasažieri sú v podstate geniálnou hrou autora s čitateľom, ktorého každá ďalšia prečítaná stránka dokáže prekvapiť. Príbeh plný tajomstiev a poloprávd od začiatku do konca. Do detailu premyslená kniha, od ktorej sa nedá odtrhnúť. Ak vás anotácia čo i len trochu láka a máte radi zamotané príbehy, určite neváhajte a do Pasažierov sa pustite. Je to jedna skvelá kniha, ktorej absolútne nemám čo vytknúť. Kiežby bolo takýchto dobrých kníh viac.  


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Evie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára