piatok 2. decembra 2022

Dievča, ktoré zachránilo Vianoce (Recenzia)

Autor: Matt Haig

Originálny názov: The Girl Who Saved Christmas
Vydavateľstvo: Albatros 2022
Séria: Christmas
Diel: 2/3
Počet strán: 328
Žáner: pre deti
Moje hodnotenie knihy: 5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

Viete, ako funguje mágia, pomocou ktorej soby lietajú po oblohe? A ktorá umožňuje Vianočnému otcovi zvládnuť cestu okolo sveta za jedinú noc?

Je tu vďaka nádeji každého z nás.

Amelia mala len štyri drobné priania. Tak dobre, tri malé a jedno veľké. A jediný, kto jej ich mohol splniť, bol Vianočný otec. No práve v roku, keď si ho najviac želala, neprišiel... Mohli za to nešťastní elfovia, nemohúce soby a nazúrení trolovia. Vianoce boli ohrozené!

Vianočný otec vedel, že bez Amelie by najkrajší deň v roku už nikdy nenastal. A tak sa vybral za ňou, aby v nej oživil nádej a ona mohla zachrániť Vianoce.

Pokračovanie neuveriteľného a tajomného príbehu o vianočnom chlapcovi Nikolasovi.

***

Takto pred rokom som čítala Vianočného chlapca Nikolasa a priala si, aby som sa dočkala aj pokračovania. Ani som sa nenazdala, rok ubehol ako voda a ja mám za sebou už aj druhý diel tejto milej detskej vianočnej série. Autor zostáva verný svojmu humoru, ľahkému štýlu a stretávame opäť všetky obľúbené postavy z predchádzajúcej časti. Aj keď sú si knihy v mnohom podobné, je tu aj niečo nové a iné. Nikolas je, samozrejme, detská knižka, nie som si ale istá, od akej vekovej kategórie ju deti dokážu dokonale pochopiť s tým množstvom odkazov a vysvetlení tradičných vianočných zvykov a povier. Dievča, ktoré zachránilo Vianoce má jednoduchší príbeh, v ktorom nie sú vysvetľované žiadne tradície a mám pocit, že sa zapáči pokojne aj malým prváčikom. 

V príbehu sa vraciame do úžasného elfského mestečka Elfhelm, ktoré ale postihne nešťastie v podobe útoku trolov. Tým je jeden rok Vianoc úplne zničený a Vianočný otec má pred sebou veľkú výzvu. Musí zabezpečiť, aby tie ďalšie boli jedinečné, inak hrozí, že zo sveta zmizne mágia. Ľudia totiž stratia nádej. A kde nie je nádej, tam nie je ani mágia. A tú najväčšiu nádej malo dievčatko Amelia. Po tom, čo ju jeden rok Vianočný otec sklamal a neprišiel a ona sa dostala do otrasného chudobinca, Amelia prestala veriť. Vianočný otec ju ale neopustil a vydal sa na záchrannú misiu. 

Zo začiatku sa príbeh striedavo venuje príbehu Amelie a tiež problémom s trolmi v samotnom Elfhelme. Postupne sa ale stále viac zameriavame na Amelino vyslobodenie z chudobinca a k trolom sa vraciame až v závere. Ak by trolovia nezohrali podstatnú úlohu pri zničení jedných Vianoc, za mňa mohla byť táto linka príbehu kľudne vynechaná. Úplne mi stačilo sledovať Ameliu, jej kocúra a dobrosrdečnú slúžku Mary. Navyše sa mi veľmi páčilo, ako autor do príbehu zakomponoval postavu kráľovnej Viktórie a spisovateľa Charlesa Dickensa. 

Opäť veľmi milý príbeh, s príjemným jednoduchým detským humorom a sympatickými postavami. Určite poteší nielen deti, ale aj rodičov, ktorí knižku budú čítať so svojimi najmenšími. Verím, že tatko o rok si prečítam aj tretí diel, pretože si ho v žiadnom prípade nechcem nechať ujsť. 

 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára