streda 7. augusta 2013

Poslouchej! (Recenzia)


Autor: Sarah Dessen
Originálny názov: Just Listen
Vydavateľstvo: CooBoo 2012
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 336
Žáner: YA, contemporary
Moje hodnotenie obálky: 3,5/5

Anotácia:
Ještě vloni byla Annabel holka, co má úplně všechno – nebo aspoň tuhle roli hrála v televizní reklamě na Obchodní dům Kopf. Letos nemá nic. Nejlepší kamarádka Sophie ji opustila, rodinné štěstí ničí anorexie starší sestry a ve školní jídelně si není ke komu přisednout. Dokud nepotká Owena Armstronga. Vysoký, výrazný a hudbou posedlý Owen je polepšený mizera odhodlaný říkat lidem pravdu. Možná by Owen mohl Annabel pomoct vyrovnat se s tím, co se jí přihodilo tu noc, kdy se Sophií přestaly být kamarádky.

***
Yeah. Don't think, or judge. Just Listen.

Túto knihu som mala nachystanú na čítanie už niekoľko mesiacov, ale dostala som sa k nej až teraz. Po dlhej dobe som čítala obyčajný dievčenský román a možno aj to bolo jedným z dôvodov, prečo sa mi kniha tak páčila.

Annabelin život sa na prvý pohľad môže zdať perfektný. Milujúca rodina, svet modelingu, skvelí priatelia, úžasný dom, a takto by sme mohli pokračovať stále ďalej a ďalej. Avšak všetko je inak. Modeling ju nebaví, priatelia sa na ňu vykašlali (alebo ona na nich), a keď sa niekto pozrie cez okná domu dovnútra, vidí síce rodinnú idylku, ale v skutočnosti to tak vôbec nie je. 

Takýchto románov sú stovky, možno tisícky, ale ja ich veľmi rada čítam a aj napriek tomu, že sú väčšinou podobné, vždy v nich nájdem niečo, čo ma dostane. Poslouchej sa mi čítalo super. Hlavná hrdinka Annabel mi sadla a aj keď sa mi nie vždy pozdávalo jej správanie, chápala som ju, prečo sa správala tak, ako sa správala. 

Páčili sa mi vlastne všetky postavy, samozrejme, Owen, s ktorým si Annabel postupne vytvárala silný vzťah, ďalej jej sestry, každá s vlastnými problémami. Myslím, že všetkým postavám bolo venovaného dosť priestoru a práve aj to je jedna z vecí, ktorá mi na knihe sadla. Dej sa  netočil iba okolo Annabel (aj keď je jasné, že to bolo hlavne o nej), ale riešili sa problémy jej staršej sestry, ktorá bojuje s anorexiou, jej matky, ktorá mala takisto psychické problémy a problémy jej kamarátok, ktoré, ako neskôr vysvitlo, úzko súviseli aj s ňou.

Príbeh prechádzal plynulo zo súčastnosti do Annabeliných spomienok a zasa naspäť. V knihe som nenašla žiadne hluché miesta a bavila ma hneď od začiatku. Neviem, či je to ten najlepší dievčenský román, aký som kedy čítala, ale som rada, že som si knihu prečítala a že ju mám doma, pretože sa k nej určite rada vrátim. 

V poličke ma čaká aj Ukolebávka, ďalšia kniha od Sarah Dessen, na ktorú sa tiež teším a budem sa snažiť stihnúť ju prečítať ešte cez prázdniny. Verím, že bude minimálne rovnako dobrá, ako Poslouchej! (ak nie aj lepšia :) ).

Moje hodnotenie:
Ellie

2 komentáre: