štvrtok 8. augusta 2013

Predstav svoju knižnicu (20)

Každý týždeň vám predstavím niekoľko kníh z mojej knižnice. Začnem od kníh na písmeno A, až sa postupne prepracujem po písmeno Z. Cieľom je poskytnúť tipy na dobré čítanie a takisto pripomenúť aj staršie knihy, na ktoré sa už mohlo zabudnúť, ale ktoré určite stoja za prečítanie.
Dnes sú to knihy na písmeno M #3.


1) Mechanický anjel
Anotácia:
Šestnásťročná Tessa Grayová sa vydáva na dlhú zaoceánsku plavbu, aby vo viktoriánskom Anglicku našla brata. V Londýne plnom upírov, bosorákov a iných nadprirodzených bytostí, ju čaká doslova hrôza. Útočisko nájde u Tieňolovcov, ktorí jej prisľúbia pomoc, ak im na oplátku poskytne svoje tajomné schopnosti. Tessu očaria najmä dvaja najlepší priatelia: Jem, za ktorého peknou tvárou sa skrýva temné tajomstvo, a modrooký Will, ktorý od seba všetkých odháňa štipľavými komentármi a nevyspytateľnými náladami. Tessa pochopí, že si bude musieť vybrať, či zachráni brata, alebo pomôže novým priateľom zachrániť svet a že láska je to najnebezpečnejšie kúzlo zo všetkých.
Môj názor:
Zatiaľ som túto knihu neprečítala, ale musím uznať, že ma celkom láka, pretože tá obálka je jednoducho nádherná. Ale myslím, že momentálne má prednosť séria Nástroje smrteľníkov, tak uvidíme, kedy sa dostanem aj k tejto.

2) Mesto popola
Anotácia:
Druhé pokračovanie úspešnej ságy Nástroje smrteľníkov.
Clary si želá, aby sa jej život vrátil do normálnych koľají. Ale čo je normálne, keď je Tieňolovkyňou vraždiacou démonov, jej mama leží v kóme vyvolanej čarami a zrazu všade naokolo vidí Dolnosveťanov, ako sú vlkolaci, upíri či víly? Keby nechala tento svet za sebou, mohla by sa venovať svojmu skutočnému priateľovi Simonovi. Tieňolovci sa jej však nechcú vzdať – hlavne jej nádherne neznesiteľný brat Jace. Aby Clary zachránila svoju mamu, musí sa spojiť s nebezpečným Tieňolovcom Valentinom, ktorý je pravdepodobne šialený, určite nebezpečný a navyše je to jej otec. 
V New Yorku sa však dejú zvláštne veci. Niekto vraždí deti Dolnosveťanov. Je aj za týmto Valentine? A ak áno, o čo mu vlastne ide? Keď zmizne aj druhý z Nástrojov smrteľníkov – Meč smrteľníkov – prichádza desivá Inkvizítorka, aby si posvietila na Jacea. Ako ho má Clary zachrániť?
Môj názor:
Na Mesto popola sa vrhnem už čoskoro, pretože prvú časť si KONEČNE plánujem prečítať tento mesiac, aby som mohla ísť na film do kina. Už sa na celú sériu veľmi teším a som zvedavá, ako ma bude baviť.

3) Milostné etudy
Anotácia:
Šestadvacetiletá Laura Horsleyová přislíbí, že pomůže zorganizovat literární festival v srdci anglického venkova. Její původní zaujetí pro věc rychle vystřídá panika, když zjistí, kolik práce se na ni nahrnulo. Zvláště poté, kdy celkem nevinný omyl přivede festivalový výbor k přesvědčení, že Laura je blízkou přítelkyní věhlasného spisovatele Dermota Flynna, hlavního festivalového hosta. Laura byla tajnou Flynnovou ctitelkou už v době, kdy jeho dílo studovala na univerzitě. Nikdy ji ale nenapadlo, že pojede do Irska, aby tohoto notorického samotáře přesvědčila, aby v zájmu festivalu opustil své doupě. Flynn je totiž šílený, prchlivý a do své práce až po uši ponořený blázen. Jako chlap je ale velmi atraktivní a není vyloučeno, že si bude chtít Lauru připsat na seznam svých úlovků.
Môj názor:
Neprečítané, ale na druhej strane, takéto knihy predsa počkajú, aj keď budem staršia, no nie? 

4) Malér Eyrová
Anotácia:
Poznejte bláznivý svět, kde absurdita je na denním pořádku. Poznejte nelítostný svět, kde lupiči a gangsteři unášejí z knih vaše oblíbené hrdiny - a ještě za ně požadují výkupné. Poznejte poťouchlý svět, kde čas může běžet rychleji, pomaleji, pozpátku anebo se zastaví, když vás navštíví váš táta. Poznejte Středu Další, excelentní detektivní agentku bez bázně, hany a bez přítele.
Vítejte ve světě, kde knihy ještě neztratily svou hodnotu, ba naopak... staly se kořistí těch nejrafinovanějších zločineckých mozků planety!
První román o policistce Středě Další se odehrává ve světě, v němž dějiny vzaly z našeho pohledu zcela svérázný obrat: Anglie vede již víc než 100 let válku s carským Ruskem o poloostrov Krym, Velšská lidová republika vyhlásila svou nezávislost a leteckou dopravu obstarávají z valné většiny vzducholodě. A Středa Další není tak úplně obyčejná policistka. Pracuje v Síti speciálních operací v oddělení, které se zabývá ochranou literatury před plagiátory.
Náš příběh začíná ve chvíli, kdy byl za zcela záhadných okolností ukraden rukopis Dickensova románu Martin Chuzzlewit. Anglický národ je na nejvyšší míru pobouřen a londýnská pobočka SpecOpu se vydává po stopě. Záhy však zjistí, že za krádeží rukopisu stojí jeden z nejobávanějších zločinců světa - Acheron Hádes...
Môj názor:
Popravde neviem, čo si o tejto knihe mám myslieť, každopádne vyzerá prinajmenšom originálne. Som na ňu veľmi zvedavá, pretože tá anotácia je ... zaujímavá.

5) Mapa v kůži
Anotácia:
Stačí jeden neuvážený krok a ocitáte se rázem v jiném světě i v jiné dimenzi... Jedno nedělní říjnové dopoledne v Londýně. V Londýně jednadvacátého století. Mladý Kit vyráží za svou dívkou Mínou, aby spolu vyrazili na nákupy, ale osud ho zavádí do temné uličky, kde potkává svého pradědečka. Toho pradědečka, který ještě zcela mlád opustil manželku a děti a nevrátil se z nákupu. Jak je možné, že ještě žije? A proč tady na něj čeká? Odchází spolu do přímořské hospůdky, která vypadá jako skanzen pro turisty, ale turisté nikde... Proč mu Mína nevěří, že se nikde netoulal a byl s pradědečkem? Že o něm nikdy před tím nemluvil, no a co? Nejlepším důkaz je vzít ji s sebou zpátky do té tmavé uličky a vše jí ukázat. Tím se ale spouští celý řetězec událostí, kdy Kit netuší, že vzít s sebou někoho na cestu do jiné dimenze a do jiného světa mohou jen ti vyškolení. 
Mína se po cestě za hranice naší reality ztrácí a ocitá se v Čechách ve třicátém roce vlády císaře Rudolfa II. To ale na začátku netuší. Řízením osudu potkává pekaře, který jede do Prahy otevírat rodinný obchod a přidává se k němu. Spolu potom dosahují slávy předčasným představením kávy v tomto světě a dostávají se i na císařský dvůr. Mezitím Kit se svým pradědečkem hledá způsob, jak Mínu nalézt a vrátit ji zpět. Cestují tedy po mnoha místech a v různých časech. Cestování mezi dimenzemi přitahuje ale nejen vědce a dobrodruhy, ale i desperáty, kteří chtějí na všem vydělat. Ty představuje především hrabě Burley se svými hrdlořezi, kteří jsou našim cestovatelům zdá se neustále v patách... Náskok získá vždy ten, kdo zná cestu vpřed. A všechny cesty mezi světy jsou zakresleny v mapě, kterou si jejich objevitel Arthur Flinders-Petrie nechal vytetovat do své kůže, aby ji měl vždy u sebe a nikdo mu ji nemohl vzít. Náskok získá vždy ten, kdo zná cestu vpřed. A cestu zná ten, kdo má Mapu v kůži.
Môj názor:
Táto kniha má veľmi pekné prevedenie, ale nejak ma momentálne neláka, takže sa ju ani v blízkej dobe čítať nechystám. Ale myslím, že bude celkom dobrá a bude ma baviť. 

6) Malé sladké lži
Anotácia:
Jane Robertsová byla dlouho docela obyčejná holka od vedle. Dokud se se svou nejlepší kamarádkou nepřestěhovaly do L. A. a nestaly se hvězdami reality show. Teď jsou v tom naprosto nejžhavějším centru Hollywoodu. Nakupování, večírky, nový byt, sexy kluci, všechno je náhle k dispozici. Jane se ale brzy přesvědčí, že sláva nemusí být tak sladká, jak se na první pohled zdálo… Když na veřejnost uniknou její pikantní fotky, odstartuje to ohromný bulvární skandál. Jane požádá o pomoc svou kolegyni z reality show, Madison Parkerovou, ale je to vážně správná volba? Tahle její nová „přítelkyně“ však není žádné nevinné lilium a intriky jsou její denní chleba, tedy spíš šampaňské a kaviár...
Lauren Conrad, hollywoodská hvězda a módní návrhářka, poodkrývá další část světa celebrit, kde lži jsou tak sladké…
Môj názor:
Druhá časť zo série, na ktorú sa už tiež chystám, ale celkom ma odrádza to, že kamarátka práve číta L.A.Candy a nejak extra tým nadšená nebola. Ale určite dám tejto sérií čoskoro šancu.

Ellie

5 komentárov:

  1. Ani jedna nie je prečítaná? Ej, ej, držím palce, aby si to čím skôr napravila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam aj ja, že to napravím čo najskôr, ale čo s tým, keď skvelých kníh stále pribúda a všetky ukladám len hlbšie do poličky? :D

      Odstrániť
  2. Tak dúfam, že Mesto kostí ťa bude baviť, ja celú sériu zbožňujem a rovnakom som na to aj s Mechanickým anjelom. Na poslednej časti z TID som revala ako malé decko :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mechanického anděla Ti závidím.. :)) Mapa v kůži vypadá zajímavě.. :))

    OdpovedaťOdstrániť