pondelok 12. januára 2015

50 odstínů šedi (Recenzia)

Autor: E. L. James
Originálny názov: Fifty Shades of Grey
Vydavateľstvo: Nakladatelství XYZ 2012
Séria: Fifty Shades
Diel: 1/3
Počet strán: 607
Žáner:  adult, romance, erotica
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:
Padesát odstínů šedé (Fifty Shades of Grey) je první díl erotické trilogie, kterou napsala E. L. James a zaujala tak čtenáře po celém světě. Studentka literatury Anastasia Steel má za úkol zpracovat rozhovor s úspěšným a bohatým podnikatelem Christianem Greyem (Grey = angl. šedý, odtud název knihy 50 odstínů šedé) Na domluvenou schůzku přijde muž, který Anastasii neuvěřitelně přitahuje. Je okouzlující, krásný, neuvěřitelně chytrý, svůdný a hrozivý. Nezkušená a nevinná dívka poprvé zažívá pocit, že nějakého muže chce. Z jedné strany ji odrazuje jeho záhadná rezervovaná osobnost a z druhé strany se mu strašně touží přiblížit. Starší a zkušený Christian není schopen odolat klidné kráse, důvtipu a nezávislému duchu mladé dívky. Ať chce nebo ne, musí si přiznat - touží po ní, chce ji...ale za svých vlastních podmínek. Anastasia je šokovaná i vzrušená Christianovými nezvyklými erotickými chutěmi. Váhá, ale není schopná mu odolat. Vášnivý živočišný vztah odkrývá jejich tajemství i temné sexuální touhy. Víc si můžete přečíst v mistrně napsaném erotickém románu Padesát odstínů šedi.

***

Snáď neexistuje človek, ktorý by o tejto knihe nepočul. Takmer všetci ju čítali a pridali sa k tým, čo ju milujú alebo k tým, čo ju zatracujú. Po veľmi dlhej dobe som sa rozhodla, že sa do nej pustím aj ja, hlavne preto, že som kamarátke sľúbila, že s ňou pôjdem do kina, ale tiež preto, že som si už aj ja chcela konečne spraviť názor bez predsudkov. 

Príbeh je každému jasný - nevinné, neskúsené dievča sa zamiluje na prvý pohľad do záhadného, absolútne šarmantného muža, nielen s hriešnym bohatstvom, ale aj  s hriešnou dušou. A z nejakého dôvodu aj ona priťahuje jeho. Po tom, čo na seba niekoľkokrát veľmi "náhodne" natrafia, jej on (v tomto prípade Christian) povie svoje temné tajomstvo a ona (Anastasia) ho chce aj napriek tomu. 

Pred tým, než som sa na túto knihu  odhodlala, som sa rozhodla, že sa pokúsim odosobniť od všetkých protichodných recenzií a ohlasov, ktoré sa  mi dostali a zachovám  k nej neutrálny postoj. Čítala som už viaceré podobné (bohužiaľ, v niektorých prípadoch až žalostne podobné) knihy a niektoré sa mi páčili viac, iné menej. 

V prvom rade treba autorke uznať, že "objavila" žáner, ktorým nebol trh presýtený (vtedy), takže bolo jasné, že s touto knihou rozbúri vody a po nej sa na nás odvšadiaľ začnú valiť erotické knihy. Dalo by sa povedať, že je takou revolucionárkou v tomto žánri. Takisto musím uznať. že je jedna z autoriek, ktorá píše takým štýlom, že aj keď vás kniha nudí, čítate ju ďalej a nemôžem knihe odoprieť to, že naozaj vie spraviť poriadny dojem. No, a tu sa moje pozitívne slová asi končia. 

Najväčšie problémy som mala s Anastasiou. Teda, skôr by som mala povedať, že jej myšlienkové pochody mi spôsobovali fyzickú bolesť väčšiu, než by spôsobil akýkoľvek nástroj z Christianovej zbierky. Občas som nevedela, či si zo mňa autorka robí srandu alebo či to naozaj myslí vážne. Ana bola vyložene hlúpa a u mňa sa zaradila k najhorším ženským,  vlastne k postavám všeobecne. Jej neustále otázky Cože? Jak? Proč? zakaždým, keď jej niekto niečo povedal mi išli na nervy ešte viac než neustále červenanie/hryzenie pier/plakanie (aj keď všade tvrdila, že ona nikdy neplače)/víťazné tančeky vnútornej bohyne, aj keď sa to dá len ťažko predstaviť. (Najviac ma dostalo, keď jej Christian povedal, aby mu vyzliekla nohavice a ona sa opýtala AKO. Preboha, veď na rozopnutie gombíku nepotrebuje  vysokoškolský diplom.) 

Ťažko povedať, či zámerne alebo nechtiac je príbeh presne podľa základnej šablóny Twilightu s pár zmenami. Je to Twilight bez paranormálnych bytostí so sexuálnymi scénami pre dospelých, ktoré mi prekážali na knihe najmenej, pretože to bolo aspoň niečo, čo patrí tejto knihe a nie nejakej inej. (Pri spomenutí Twilightu mi napadá otázka, za čo považujú tí, ktorí nenávidia Bellu, pre to aká bola hlúpa, Anastasiu? )

Samozrejme, ešte som nespomenula Christiana, ktorému nemôžem odoprieť isté čaro, ktorému - neviem, či je to už spôsobené celou knihou - som ale úplne neprepadla, pretože aj to, čo sa mi na ňom páčilo, sa pomaly vytratilo. 

Celkovo si myslím, že film bude v tomto prípade oveľa lepší, pretože v ňom nebude dosť priestoru pre Anine myšlienky a otázky a vnútorné prehovory. Každopádne si s najväčšou pravdepodobnosťou prečítam aj zvyšné dva diely, ale musím si ich dávkovať postupne, v malej miere a prekryť ich dostatočným množstvom výborných kníh, pretože všetky knihy zo série naraz by som v žiadnom prípade nezvládla. Tak teda možno o rok alebo tesne pred ďalším filmom. 

Moje hodnotenie:
Ellie

2 komentáre:

  1. Myslím, že tvá recenze dost odpovídá tomu, jaký pocit jsem z knížky měla, i když jsem ji ještě nečetla (a ani nebudu). :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já četla knihu hned v první vlně, takže tenhle žánr byl opravdu novinky a trh jím nebyl přesycen, což trochu ovlivňuje moje hodnocení. Mě se ale kniha líbila. Není to žádný bezduché porno, které se teď objevuje čím dál častěji, ale příběh o lásce, problémech a jejich řešení. Ale na tuto knihu jsou hodně rozporné názory :) Přesto krásně napsaná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť