štvrtok 12. februára 2015

21. deň (Recenzia)

Autor: Kass Morgan
Originálny názov: Day 21
Vydavateľstvo: CooBoo 2015
Séria: The Hundred
Diel: 2/3
Počet strán: 264
Žáner:  YA, dystópia
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:
Už stovky rokov na Zem nikto nevkročil – až doteraz. Od pristátia stovky odsúdencov uplynulo už 21 dní. Sú to jediní ľudia, ktorí žijú na planéte... alebo si to aspoň myslia. Tvárou v tvár neznámemu nepriateľovi sa Wells pokúša udržať skupinu pohromade. Clarke sa zatiaľ snaží odhaliť tajomstvo údajne opustenej planéty a pomôcť Bellamymu nájsť jeho sestru – bez ohľadu na možné následky. A na vesmírnej stanici musí Glass podstúpiť neľahkú voľbu medzi životnou láskou a samotným životom. V tomto vzrušujúcom pokračovaní knihy Prvých 100 autorka odhaľuje neuveriteľné tajomstvo, spochybňuje všetky základné istoty a testuje pevnosť ľudských vzťahov. A ak chce sto odsúdencov prežiť, musia si uvedomiť, že existuje len jediné riešenie – zabudnúť na všetky spory a spolupracovať.

***

V prvej časti Prvých 100 sme sa zoznámili so štyrmi hlavnými postavami - Clarke, Bellamy, Wells a Glass. Prví traja boli vyslaný na Zem, Glass sa podarilo zostať vo vesmíre. Po 21 dňoch, ktoré stovka mladých ľudí strávila na Zemi, je odhalené tajomstvo - nie sú tam sami. Nepredpokladali, že nejakí ľudia, ktorí ostali na Zemi počas Kataklizmy prežili, ale keď po útoku na ich tábor zmizne Bellamyho sestra, začnú pátrať po mieste, kde sa ľudia môžu ukrývať. Napätie v tábore nespôsobujú len dochádzajúce zásoby, ale aj rivalita medzi jednotlivými členmi.


Na vesmírnej lodi je však tiež kopec problémov. Dochádza im kyslík, a preto sa jedna časť lode rozhodla uzavrieť prístup do zvyšných dvoch, aby sa zachránili. Glass sa však odmieta odlúčiť od Luka, a tak spolu nájdu spôsob, ako zachrániť aj zvyšných obyvateľov. Bohužiaľ, to nedopadne podľa ich predstáv.

Na 21. deň som sa veľmi tešila. Milujem dystópie a prvý diel ma naozaj prekvapil, pretože som čítala rozporuplné ohlasy. Musím priznať, že zo začiatku som sa do druhej časti akosi nemohla začítať. Trochu som mala pocit, že sa v knihe nič podstatné nedeje a je to len taký vlažný odvar prvého dielu. To sa však zmenilo približne od polovice, kedy sa to opäť rozbehlo a autorka to opäť ukončila v tom najlepšom, čím si, samozrejme, prilákala svojich fanúšikov na záver trilógie.

Čo oceňujem na tejto sérii je fakt, že láska a romantika tu nehrajú dôležitú úlohu. Sú síce hlavným motivátorom väčšiny činov každej z postáv, ale v knihe nie je veľa presladených momentov. Niekedy je fajn oddýchnuť si od všetkej tej melodrámy, ktorá je taká častá vo veľkom množstve kníh. Samozrejme, že hlavné postavy sú popárované, ale nie je to hlavná myšlienka celej knihy, čo  mi vyhovuje.

Veľmi sa mi páči, ako autorka dokázala vytvoriť ďalší originálny post-apokalyptický svet, aj keď dystópie sú už naozaj všade okolo nás. Aj keď mám určitú predstavu o tom, ako to skončí, som veľmi zvedavá, či to tak aj naozaj dopadne a čo všetko bude tomu úplnému záveru predchádzať. Ja rozhodne túto sériu odporúčam, hlavne milovníkom dystópií a tým, ktorí prečítali prvý diel a k druhému sa zatiaľ nedostali. Myslím, že neoľutujete.

Mimochodom, aký máte názor na seriál? Sledujete ho, páči sa vám viac/menej ako kniha? Ja ho nepozerám, pretože mi sestra povedala, že je vlastne úplne iný než kniha a to ma dosť odrádza. Možno, keď dočítam celú sériu sa pustím aj do seriálu, ale skôr pravdepodobne nie.

Moje hodnotenie:

 Za poskytnutie recenzného e-booku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť napr. tu


Ellie

2 komentáre:

  1. Já bohužel nečetl první díl, a teď toho celkem lituji, ale aspoň si můžu přečíst oba dva díly pohromadě a nemusím půl roku čekat. I když to stejně budu na další díl :D Jinak krásná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som práveže vôbec nečítala knihy, lebo keď som si o nich niečo zisťovala, ešte boli len po anglicky a čo som si vtedy čítala recenzie, nejako ma to nezaujalo a dosť ľudí na to pindalo. Ale odkedy je to preložené, tak vidím skôr pozitívne názory od našich blogerov, takže som už aj rozmýšľala, že tomu dám šancu.
    Lenže potom je tu ešte problém so seriálom. Ten pozerám a väčšinou, ak nejaký film alebo seriál natočený podľa knihy kukám, tak už ma kniha nezaujme. The 100 je veľmi dobré, neustále sa tam niečo deje a tie konce, je to jeden z naj seriálov, čo pozerám. :D

    OdpovedaťOdstrániť