utorok 19. júla 2016

Láska mezi písmenky (Recenzia)

Autor: Jodi Picoult a Samantha van Leer
Originálny názov: Off the Page
Vydavateľstvo: CooBoo 2016
Séria: Between the Lines 
Diel: 2/2
Počet strán: 345
Žáner:  YA
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:
Co by se stalo, kdyby se princ z pohádky ocitl v našem světě a musel třeba chodit do školy? A naopak, co by obyčejný kluk dělal v pohádkovém příběhu?

Šestnáctileté Delilah se povedlo nemožné – dokázala vytáhnout okouzlujícího prince ze stránek oblíbené pohádky a vyměnit ho za svého kamaráda Edgara. Setkat se tváří v tvář s Oliverem bylo jako kouzlo, ale co s takovým princem v našem světě? Přece jen tu máme trochu jiná pravidla, a tak se Oliver musí stát obyčejný klukem a začít chodit do školy, i když ani neví, jak se přechází přes ulici. Zato Edgar se musí vypořádat s rolí chrabrého prince, jehož život se při každém čtení opakuje.

Hranice mezi stránkami knihy a skutečností je sice průchozí, ale může najít princ z pohádkového příběhu svůj šťastný konec v našem světě?
***

Určite každý z nás, aj keď je dospelý, má v sebe aspoň kúsok zabudnutého dieťaťa. A presne pre ten malý kúsok v nás sú také príbehy ako je Láska mezi písmenky. Je to rozprávkový príbeh pre deti, ukrývajúci v sebe mnohé pravdy a možno aj ponaučenia, ktoré si dokážu naplno uvedomiť len dospelí.

Príbeh je napísaný striedaním kapitol, ktoré rozprávajú jednotlivé hlavné postavy. Delilah – dievča, ktoré našlo rozprávkovú knižku, zamilovalo sa do princa a pomohlo mu dostať sa do nášho sveta, aby tu mohli byť spolu. Oliver – princ z rozprávky, ktorý je tak úžasne nevinný, nevedomý a roztomilý, že si ho musí obľúbiť každá čitateľka. No a nakoniec Edgar – chlapec, ktorý nie je medzi rovesníkmi veľmi obľúbený, žije obyčajný život len s matkou a zbožňuje počítačové hry. Ten si vymení miesto s Oliverom a ocitne sa na stránkach rozprávkovej knihy.

V prvom rade musím upozorniť na to, že je to druhý diel zo série. To som zistila až keď som knihu mala doma a chystala som sa do nej začítať. Nemám totiž vo zvyku púšťať sa do série, keď nemám prečítaný prvý diel. Netvrdím, že niektoré knihy sa nedajú čítať bez neho, ale potom mám pocit, akoby tým ďalším častiam niečo chýbalo. Tak isto to bolo aj s Láskou mezi písmenky. Celkový dojem z knihy by bol určite oveľa lepší, ak by som mohla príbeh hodnotiť komplexne a nie len na základe druhej časti. Taktiež som mala pocit, že bez prečítania prvej časti, som nedostala dostatočný priestor obľúbiť si jednotlivé postavy. Oliver je úžasný už po prvých stránkach – to je bez debaty, ale ostatní mi boli ľahostajní, ich charaktery trochu povrchné, nedostatočne vykreslené.

V knihe je mnoho vtipných situácií, ktoré vznikajú najmä tým, že rozprávkové postavy sú „vpustené“ do reálneho sveta. Všetko je pre ne nové, nerozumejú irónií alebo nevedia rozoznať, kedy si z nich ľudia strieľajú a predovšetkým vďaka svojej úprimnosti všetko berú úplne doslova (napr. keď povedia homosexuálovi bukvica, Oliver poznamená, že u nich bukvice vyzerajú inak :D ). Čo na knihe hodnotím ako veľké plus je to, že pred kapitolami sú krátke odseky na zamyslenie, ktoré sa mi naozaj veľmi páčili a najmä vďaka nim táto kniha u mňa získala na hodnote a kráse.  

Zo začiatku som bola z knihy mierne zmätená. Nepáčilo sa mi striedanie kapitol a predovšetkým ma nebavil príbeh odohrávajúci sa v rozprávkovej knihe. Postupne sa to ale zlepšovalo  a koniec knihy som si vážne užila a našla som v nej naozaj pekné myšlienky. Knihu som zatvárala s úsmevom na tvári a nádejou v šťastné konce ... J

Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

5 komentárov:

  1. Tak teraz neviem, čo si o tejto knihe mám myslieť. Viem však, že si ju chcem stále prečítať. Inak si recenziu krásne napísala.
    www.travel-and-read-with-me.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Kniha za prečítanie určite stojí, len škoda toho prvého dielu...

      Odstrániť
  2. Chcela som si knihu zadovážiť, no tiež som sa dozvedela, že ide o druhý diel, tak som to nechala radšej tak :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa to dosť prekvapilo, ale aj napriek tomu neľutujem, že som si knihu prečítala. Mnohí si prvý diel prečítali v angličtine a až potom sa pustili do tohoto. Asi to je celkom dobrý nápad :)

      Odstrániť
  3. Ja to práve čítam a tiež som zistila, že je to dvojka, až keď mi to prišlo domov. Ale tak prečítala som si jednotku po anglicky ako e-book. No mňa by tá dvojka asi vôbec nebavila, keby jednotku nečítam, tá je oveľa lepšia a v dvojke, ako si spomínala, sú fakt dosť zle vykreslené tie charaktery postáv. Príliš okrajovo a všetko sa tam deje tak rýchlo... alebo ja neviem. Nestíham sa vžiť do postáv a niektoré ich rozhodnutia sa mi zdajú absurdné.

    OdpovedaťOdstrániť