piatok 7. apríla 2017

Minirecenzie #1

Dárek z pravé lásky: 12 zimních políbení (Stephanie Perkins a kolektív autorov)

Dárek z pravé lásky: 12 zimních políbeníKaždá poviedka bola iná, niektoré sa mi páčili viac, niektoré menej, ale celkovo to bola úžasná vianočná kniha, ktorú si ešte niekedy určite prečítam. A okrem toho, tá obálka a celkové prevedenie je naozaj, naozaj nádherné.

Po poviedkach:
  • O půlnocích (Rainbow Rowell) - 3*, ale roztomilé 3*
  • Dáma a líška (Kelly Link) - 4* veľmi zvláštne a magické 
  • Andílci ve sněhu (Matt de la Pena)- 3,5* príjemné a oddychové
  • Najdeš mě podle Polárky(Jenny Han) - 4* asi najviac vianočné zo všetkých 
  • To je Yulský zázrak, Charlie Browne (Stephanie Perkins)- 5* Stephanie je skrátka neprekonateľná
  • Váš záskok za Santu (David Levithan) - 2* dosť nudné a dosť podpriemerné
  • Krampuslauf (Holly Black) - 4* veľmi zábavné
  • Cos to sakra provedla, Sophie Rothová? (Gayle Forman) - 5* skvelé, skvelé, skvelé
  • Kýbliky s pivem a jezulátko (Myra McEntire) - 4* veľmi milé
  • Vítejte ve Vánocích, CA (Kiersten White) - 5* vynikajúce a plné skvelého vianočného jedla 
  • Betlémska hvězda (Ally Carter) - 2* nerealistické a strašne urýchlené
  • Dívka, která probudila snílka (Laini Taylor) - 4* úplne iné, než všetky ostatné poviedky, ale iné v dobrom 
Priemerné hodnotenie je teda 3,7*, ale keď beriem knihu celkovo, určite si tie 4* zaslúži! :)

Bábovky (Radka Třeštíková)

BábovkyNa Bábovky som bola naozaj veľmi natešená a musím priznať, že práve kvôli tomu som bola po dočítaní mierne sklamaná. 
Bábovky sa skladajú z 12 kratších príbehov o 12 rôznych ženách, ktorých osudy sú viac či menej prepojené. Na celej knihe sa mi páčila forma, jazyk, ktorý vyznieval veľmi prirodzene a príbeh, kde som najviac ocenila práve osudovosť náhodných stretnutí všetkých postáv. Avšak, keď sa bavíme o každom príbehu zvlášť, pri viacerých som mala pocit, že nedávajú úplne zmysel a niektoré pôsobili veľmi neuveriteľne. Začalo to skvele, prvá polovica autorke naozaj vyšla a ja som bola nadšená. Avšak potom zrazu nastal zlom, autorke akoby došli nápady, čo pridať k prvotnej téme, tak sa začala sústrediť na, aspoň pre mňa, dosť nezaujímavé postavy. Práve pri týchto príbehoch v druhej polovici knihy som mala pocit, že nedávajú úplne zmysel a sú v podstate zbytočné. 
Podľa mňa by bolo oveľa lepšie skresať počet postáv na približne prvú polovicu, každej venovať dvojnásobok priestoru a lepšie rozpracovať hlavné témy a charaktery postáv. Takto sa u mňa kniha radí k priemeru. Je oddychová a na určitej úrovni aj zaujímavá, ale nespadla som z nej na zadok, ako by sa dalo vďaka obrovskej propagácii čakať. 

Ve stínů černých ptáků (Cat Winters)

Ve stínu černých ptákůNeuveriteľne skvelá kniha! Zatiaľ najlepšia v tomto roku (viem, že to nie je nejak zvlášť presvedčivé, keďže je začiatok marca, ale som si istá, že v zozname najlepších rozhodne bude). 
Od začiatku vás dostane a nepustí až do poslednej strany, po ktorej budete sedieť s otvorenými ústami a nebudete veriť, že to naozaj tak skončilo. 
Je pomerne ťažké vysvetliť, o čom všetkom táto kniha je, pretože sa v nej toho stalo tak veľa a autorka je naozaj skvelá rozprávačka, takže mám pocit, že musím spomenúť všetko a keby spomeniem všetko, tak po prvé by som prepísala celú knihu a po druhé by som vám vyspoilerovala každý dôležitý detail. Takže to zhrniem do pár kľúčových slov - 1918, koniec 1. svetovej vojny, španielska chrípka, duchovia, Kalifornia a Mary Shelley Blacková v hlavnej úlohe.  
Verím, že to postačí na to, aby to zaujalo všetkých, ktorí túto skvelú knihu ešte nečítali. Doporučujem všetkými desiatimi. 

Ellie

4 komentáre:

  1. Na Bábovky som čítala poväčšine záporné recenzie, takže sa na knihu ani nechystám, aj keď som to mala v pláne. Taktiež blogerky písali, že autorka to jednoducho nemala dotiahnuté a tie príbehy sklamali. Čo sa týka knihy Ve stínů černých ptáků, tak som ju už niekde zbadala, no nikdy som sa nepristavila bližšie :D No tvoje nadšenie aj v tých pár slovách ma na knihu vážne nalákalo a už teraz si lámem hlavu tým, čo ťa tak dostalo a o čom to celé je...určite sa na ňu pozriem, vďaka za tip ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Babovky asi nesadnú úplne každému a skôr by som ich odporučila ľudom, čo veľmi nečítajú a ktorý od toho nebudú očakávať príliš veľa :) a Ve stínu... jednoznačne odporúčam, to bola skvelá kniha a určite bude patriť k mojej topke za tento rok :)

      Odstrániť
  2. Ve stínu černých ptáku bolo skvelé,dúfam že od autorky ešte nejakí kniha vyjde :)

    OdpovedaťOdstrániť