utorok 1. januára 2019

Had z Essexu (recenzia)

Autor: Sarah Perry
Originálny názov: The Exxes Serpent
Vydavateľstvo: Lindeni 2018
Séria: -
Diel:  -
Počet strán: 440
Žáner:  historický román
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:

Píše sa rok 1893. Cora Seabornová ovdovela a cíti viac úľavu než smútok. Z nešťastného vzťahu ju vyslobodila manželova smrť a umožnila jej uniknúť z Londýna, kde ju mal každý zatriedenú ako paničku z vyššej spoločnosti. Cora vezme svojho čudáckeho syna aj platenú spoločníčku a odchádza na vidiek. V rázovitom kraji Essex, kde ľudia stále veria rovnako mágii ako kázňam v kostole, počúva chýry o záhadnej oblude – obrovskom hadovi, ktorý vraj trestá ľudí za hriechy.

***

Nevšedný historický román, ktorý rozoberá mnohé zaujímavé témy a ponúka množstvo nových informácií z obdobia konca 19.-teho storočia v Anglicku. Nepochybne výborne napísané a prepracované dielo, ktoré má čo ponúknuť predovšetkým náročnejším čitateľom.

Had z Essexu tvorí ústrednú myšlienku knihy a dotvára atmosféru daného miesta, ale popri tejto dejovej linke nám je umožnené nahliadnuť aj na iné problémy a témy doby. Popri odkrývaní záhady tajomného tvora z močarísk môžeme sledovať poverčivosť, obmedzenosť a jednoduchosť ľudskej povahy. Silu cirkvi a viery, ktorá napriek mnohým faktom nepripúšťa riešenia, ktoré by sa odklonili od jej tvrdení. V samotnom Londýne máme načrtnutý problém s ubytovaním londýnskych občanov, predraženým nájmom a zároveň nám autorka ponúka aj riešenia tejto situácie. Mňa najviac zaujali informácie o lekárstve. Ako sa pokrokoví lekári učili to, čo je v dnešnej dobe už úplná samozrejmosť a všednosť. Museli bojovať voči predsudkom ostatných a bojovať, keď chceli dokázať svoje novoobjavené tvrdenia.


Autorka sa s postavami doslova "vyhrala". Prepracovala každú jednu z nich a my môžeme sledovať širokú škálu rôznych pováh a správaní. Návzájom sa všetky výrazne odlišovali jedna od druhej, ale zároveň ako celok do seba krásne zapadali. Z knihy cítiť veľkú dávku emócií, či už pozitívnych alebo negatívnych. Postavy sú naozaj veľmi zvláštne, nevyspytateľné a záhadné a krásne dopĺňajú obraz tejto pochmúrnej doby. Výrazne som si neobľúbila  ani jednu, ale mám pocit, že to ani nebol autorkin zámer, aby sa tak stalo.


Podľa anotácie som od príbehu očakávala tak trochu detektívny príbeh plný povier a viery v dobro a zlo. Dostala som však niečo zvláštne, čo presne ani neviem špecifikovať, ale netvrdím, že by som bola kvôli tomu sklamaná. Na túto knihu sa treba naladiť a pripraviť, nemať od nej radšej žiadne očakávania a len sa nechať unášať jej zvláštnosťou. Had z Essexu určite stojí za prečítanie, ale nie každému sa bude páčiť. Treba sa pripraviť, že viac ako o samotný dej, tu ide skôr o sondu pováh jednotlivých postáv a riešenie zložitých vzťahov medzi nimi. Knihu by som odporučila skôr skúsenejším čitateľom, ktorí už majú za sebou veľa príbehov a hľadajú niečo nevšedné a náročnejšie, čo si vyžaduje väčšie sústredenie.  


Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Evie

2 komentáre:

  1. Osobne mám veľmi rada, keď sa v príbehu rieši najmä vnútorný svet postáv, ich psychológia a vzťahy, takže tento román by ma mohol zaujať - síce pravdepodobne skúsený čitateľ nie som, no i tak ma kniha láka - aj tou svojou nevšednosťou :)
    Nádherná recenzia!♥ Prajem ti krásny a úspešný rok 2019 plný lásky, zdravia, radosti a splnených snov, no i mnoho inšpirácií pre články, maj sa krásne ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Ti Mony veľmi pekne! Aj Tebe nádherný rok 2019 a veľa splnených snov ♥ Podľa toho, čo rada čítaš, by sa Ti táto kniha mohla naozaj páčiť :)

      Odstrániť