streda 18. marca 2020

Selah - Nechcená nevesta (Recenzia)

Autor: Anna Bright
Originálny názov: The Beholder
Vydavateľstvo: CooBoo 2020
Séria: The Beholder
Diel:  1/2
Počet strán: 392
Žáner:  YA, fantasy, romantika
Moje hodnotenie obálky: 3/5


Anotácia:
Vydajte sa na neuveriteľne magickú a romantickú jazdu do neznámych prístavov s dedičkou trónu Selah hľadajúcou vysnívaného manžela. Podľahnite románu inšpirovanému najmilovanejšími rozprávkami a najsrdcervúcejšími príbehmi o strhujúcej láske.
Selah je jediná dcéra vládcu Potomacu a dobre vie, že jej povinnosťou je nájsť si partnera hodného zasadnúť na trón. Keď ju vysnívaný snúbenec ponižujúco odmietne, jej nevlastná matka vyrukuje s nepredstaviteľným riešením: prinúti Selah plaviť sa na druhý koniec Atlantiku, kde si má nájsť nového ženícha. Domov sa smie vrátiť len so snúbencom po boku.
Selah na svojej púti zavíta do zámockých záhrad aj severských fjordov. Po celý čas ju bedlivo sleduje neviditeľné oko obávanej Imperije Jötne. Podpalubie Osudu však neukrýva len macochine intrigy... V stávke je oveľa viac ako to, či Selah nájde svoje šťastie.

***

Selah je dedičkou trónu. Očakáva sa od nej, že sa vydá, zasadne na trón a bude vládnuť. Jej vyvolený ju však odmietne a jej macocha pre ňu pripraví výpravu, kde si má nájsť svojho budúceho manžela. Svoju krajinu opúšťa len veľmi nerada, bude jej chýbať krstná mama a predovšetkým otec, ktorý každým dňom viac a viac upadá. Cestuje za tromi potenciálnymi nápadníkmi. Prvý je z Englandu, druhý z Norge a tretí z Deutschlandu. V tejto prvej časti spoznáme príbeh s Bearom z Englandu a príbeh s Tordenom z Norge. Na Deutschland si budeme musieť počkať v druhom dieli. 

Kniha je rozdelená na viac častí podľa toho, ktorým pôvodným príbehom sa nechala inšpirovať. Myslím si, že ten, kto tieto príbehy pozná v originále, tak to celkom ocení, ale pre mnohých, ku ktorým sa radím aj ja, to v konečnom dôsledku vyznie úplne zbytočne. Myslím si, že to bolo zbytočné lákadlo, ktoré sa celkom minulo účinku. Prevýšilo ho totiž nemálo nedostatkov, ktoré kniha má. 

Musím priznať, že do čítania som išla s tým, že kniha sa mi na 100 % bude páčiť. Už dávnejšie som si ju všimla na zahraničných kanáloch a celkové jej prevedenie s tou krásnou pôvodnou obálkou a odkazmi na mnohé rozprávky a príbehy predstavovalo pre mňa veľké lákadlo. Mala som teda dosť veľké očakávania, ktoré žiaľ, u mňa neboli naplnené ani z polovice. A keď už ten obsah za veľa nestál, škoda, že sme neponechali aspoň tú krásnu pôvodnú obálku. (Čo hovoríte vy? Páči sa vám táto alebo dávate prednosť pôvodnej?)

A teraz k samotnému spracovaniu. Kde mám vlastne začať? Je mi naozaj ľúto, že mám k tejto knihe toľko výhrad, ale čím viac som z nej prečítala, tým viac ma rozčuľovala. Selah ako hlavná hrdinka bola veľmi nevýrazná. Na to, koľko mužov sa do nej zaľúbilo, nespravila nič výnimočné. Nebola prezentovaná ani ako neobyčajná kráska, ani neoplývala žiadnou inou výraznou vlastnosťou alebo črtou. Bola dosť ovplyvniteľná, utiahnutá, no predovšetkým hlúpa. Polemizovala nad vecami, ktoré neboli absolútne dôležité a do očí bijúce problémy si nevšímala a vôbec sa nad nimi nepozastavovala. Potom sa len čudovala, že ju všetci klamú a nikto k nej nie je úprimný. Dosť mi prekážali jej vnútorné myšlienky a otázky, ktoré prichádzali úplne nekontrolovateľne a častokrát vôbec nesúviseli s aktuálnym dejom. Neustále opakovanie toho, ako jej chýba domov a otecko a krstná mamička bolo tiež dosť otravné, najmä keď sa vôbec nesnažila celú situáciu urýchliť a niečo s ňou spraviť. Na konci, samozrejme, z ničoho nič dospela a na posledných stránkach bola dokonalým stelesnením dospelej odvážnej ženy, ktorá ide nebojácne čeliť každému problému a každej prekážke. 

Možno by to mohla byť aspoň perfektná romantika, lebo časť v Englande bola naozaj pekne napísaná. Na svoje by si prišlo každé romantické srdiečko, ALE...to by sa nám milá Selah nemohla zamilovávať a odmilovávať na želanie. Buď nechce svojho nápadníka Selah, alebo nakoniec nechcú Selah iní. Vďaka tomu, aká bola Selah nestála, mi na nej absolútne nezáležalo, a preto aj to, čo mohlo robiť túto knihu dobrou, sa stratilo medzi kopou nedokonalostí, ktoré obsahuje. 

Začiatok bol taký nemastný, neslaný. Časť v Englande bola lepšia, aj keď bolo úplne jasné, ako to dopadne. Teda mne (a asi väčšine čitateľov) to jasné bolo, len Selah, chuderka, samozrejme nič netušila. Bavila ma zakázaná láska a Bear mi bol naozaj sympatický. V Norge to bola pre mňa poriadna otrava, pretože toľko nezaujímavých vedľajších postáv pokope vyústilo len v nezáživné doberanie "pubertálnych detí". Samotný koniec sa dal predpokladať a len dúfam, že autorka si ho pripravila takto presne pre to, aby druhý diel bol trochu temnejší, rozvážnejší a logickejší. 

Možno by som knihu o pár strán skrátila, zapracovala trochu na charakteroch, vyškrtala niekoľko zbytočných postáv (a hlavne to rádio!!! - ten kto čítal, zrejme pochopí :D ), pripojila mapu, vynechala výrazné narážky na náboženstvo a možno by z toho bola celkom dobrá YA fantasy pre širší okruh čitateliek. Takto ju odporúčam veľmi mladým čitateľkám, ktoré majú trampoty s prvými láskami a určite v Selah uvidia lepšiu hrdinku ako ja. 

Veľmi nerada musím priznať, že táto kniha nebola pre mňa vôbec dobrou voľbou, ale verím, že si nájde čitateľky, ktoré ju ocenia a budú sa tešiť aj na jej druhý diel. 

Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

4 komentáre:

  1. Kniha ma zaujala v kníhkupectve, ale po anotácii som ju radšej nechala na poličke. Neviem, mňa osobne veľmi tieto romantické príbehy neťahajú a vidím, že vlastne o nič neprichádzam. A inak súhlasím, pôovndá obálka je lepšia ako táto do ružova.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja nemám nič proti romantike, pokojne aj YA knihy, ale musí to mať aspoň vtip, sympatické postavy alebo dobrú zápletku. Tu akosi všetko chýbalo....

      Odstrániť
  2. Ja som si túto knihu takmer vypýtala na recenziu, zlákala ma obálkou (neviem, ale mne sa táto veľmi páči, síce je pôvodná tiež pekná, no táto si ma získala viac :D), no po prečítaní anotácie som pochopila, že to bude ďalšia YA, ktorú by som asi nepredýchala :D A ako tak čítam, tak som mala pravdu :D Našťastie...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa toho, čo si všímam, že čítaš a čo sa ti páči si myslím, že táto kniha naozaj nie je pre teba najlepšou voľbou. Je pravda, že táto obálka je príjemná na pohľad, taká jemná a romantická a k tomuto príbehu sa hodí, ale ja nemám rada, keď sú na obálkach ľudské postavy alebo tváre :D

      Odstrániť