piatok 5. júna 2020

Lovkyňa (Recenzia)

Autor: Kate Quinn
Originálny názov: The Huntress
Vydavateľstvo: Ikar 2020
Séria: -
Diel:  -
Počet strán: 528
Žáner:  vojnový román
Moje hodnotenie knihy: 3*/5*
Moje hodnotenie obálky: 3*/5*


Anotácia:
Nina Markovová, rodáčka od Bajkalského jazera a nevšedne odvážna žena, vždy snívala o lietaní. Keď nacisti zaútočia na Sovietsky zväz, riskuje všetko, aby sa dostala do ženského bombardovacieho pluku, neskôr presláveného ako Nočné čarodejnice, ktorý spôsobuje pohromu v radoch útočiacich Nemcov. Za nepriateľskými líniami sa dostane do rúk nacistickej vrahyne známej ako Lovkyňa a prežije iba vďaka svojej šikovnosti.
Britský vojnový korešpondent Ian Graham bol očitým svedkom vojnových hrôz od vylodenia v Normandii až po norimberské procesy a stal sa z neho lovec nacistov. No jedna korisť mu stále uniká – nebezpečná predátorka známa ako Lovkyňa. Pri pátraní po nej spojí tento vytrvalý vyšetrovateľ svoje sily s odhodlanou, neohrozenou Ninou.
Sedemnásťročná Jordan McBridová vyrastá v povojnovom Bostone a túži stať sa fotografkou. Jej ovdovený otec si nečakane privedie do domu snúbenicu a Jordan je nadšená. Lenže čosi ju na tej rakúskej vdove s príjemným hlasom znepokojuje. Má pocit, že v ich dome striehne nebezpečenstvo, a tak začne pátrať po minulosti nevlastnej matky. Zistí, že hlboko v jej rodine sú pochované tajomstvá, ktoré môžu ohroziť všetko, čo jej je drahé.

***

Tri na prvý pohľad odlišné životné príbehy spojí spoločný nepriateľ. Ocitáme sa v rokoch tesne po druhej svetovej vojne. Amerika sa zdá byť bezpečné útočisko pre vojnových zločincov a mnohým sa naozaj podarí odísť a začať nový život s novou identitou. V Európe je ale stále mnoho tých, ktorým záleží na tom, aby boli zločinci potrestaný a postavení pred norimberský súd. Napriek tomu, že vojna sa skončila, nechcú dopustiť, aby tí zlí vyviazli bez ujmy. Mnohých k spravodlivosti vedie nielen vlastné svedomie, ale aj osobnejšie dôvody.

Nina Markovová vyrastala na Sibíri a pozná len ťažký chudobný život pri despotickom otcovi. Túži odísť, aj keď to znamená vrhnúť sa priamo do vojny. Nájde vášeň v lietaní, a pri tom aj v náručí inej ženy. Neprávom je obvinená zo zrady a pri snahe zachrániť si vlastný život, spozná chlapca, s ktorým si navzájom pomáhajú a snažia sa utiecť. Až kým nestretnú Lovkyňu. Vraždiace monštrum nacistického Nemecka.

Ian je bývalý novinár, ktorý sa v súčasnosti venuje stopovaniu vojnových zločincov. Jedna žena obzvlášť zaujala jeho pozornosť. Je si istý, že práve ona je zodpovedná za smrť jeho brata. Nič ho nezastaví v tom, aby ju našiel a postaral sa o to, aby bola potrestaná. Nezastaví ho ani nákladná cesta cez Atlantik.

Jordan vyrastá bez matky, ale napriek tomu je so svojím otcom šťastná. Neprekáža jej, keď si nájde novú ženu a vytvoria si novú rodinu. Nevlastnú matku si obľúbi, ale stále má pocit, že nie je tým, za koho sa vydáva. Keď ale odhalí celú pravdu, škody sú už nenávratne napáchané....

Väčšinou čítam romány, ktoré sa priamo odohrávajú počas vojny a ich atmosféra je naozaj veľmi smutná a stiesnená. Bola som zvedavá, ako na mňa bude pôsobiť tento príbeh, keďže sa odohráva až po jej skončení . Napriek tomu, že v spomienkach sa k tým strašným udalostiam hlavné postavy vracali, necítila som z príbehu autentickosť a nezískal si ma tak ako iné vojnové príbehy.

Dej je rozprávaný striedavo z pohľadu troch hlavných postáv. Nedá sa povedať, že niektorí by bol výrazne lepší od zvyšných dvoch. Ak by som však mala vybrať, najviac ma zaujal Ninin príbeh, ktorý prináša jej život z Ruska počas vojny. Príbeh je dosť rozsiahly, veľká časť je venovaná vzťahom a psychike postáv a na môj vkus málo venovaný vojne. Niektoré časti sa mi čítali lepšie ako iné. Tie z Ruska ma bavili, dej nebol predvídateľný a bol akčný. Jordanin príbeh z Ameriky bol najobšírnejší, ale najpredvídateľnejší. Ianov príbeh akoby všetko prepojil a zabezpečil prekvapivé momenty v deji.

Mám veľmi rada, keď sú vojnové romány písané na základe skutočných udalostí a autor/ka na konci v poznámkach uvedie, čo bolo skutočné, alebo aké udalosti ju viedli k napísaniu príbehu. Dáva to bodku za celou knihou a tým môžem celý príbeh uzavrieť. Tu mi to však chýbalo a kniha sa tým u mňa zaradila medzi "obyčajnú" romantickú beletriu. Bola fajn, ale nebola dychberúca a napínavá ako iné vo svojom žánri. Určite ale mnohým romantickým srdciam učaruje. Preto ju určite odporúčam aj tým, ktoré vojnovú literatúru až tak nevyhľadávajú.



Knihu si môžete kúpiť tu
Evie

1 komentár:

  1. Škoda tej chýbajúcej autentickosti, to vždy pokazí atmosféru knihy :/ Avšak aj napriek tomu to vyzerá na zaujímavý príbeh, no mňa prekvapivo neláka, a pritom knihy tohto žánru si ku mne vždy nájdu cestu...ale je dobre o nej vedieť :D
    Super recenzia!♥

    OdpovedaťOdstrániť