utorok 29. septembra 2020

Zaslepené vojská (Recenzia)

Autor
:
Philip Reeve
Originálny názov: A Darkling Plain
Vydavateľstvo: CooBoo 2020
Séria: Smrteľné stroje
Diel: 4 časť 1 / 4  
Počet strán: 256
Žáner: YA, fantasy, steampunk
Moje hodnotenie obálky: 2/5
Moje hodnotenie knihy: 3/5

Anotácia:
"Štvrtý diel fenomenálnej steampunkovej fantasy série."
Nový vek prosperity a mieru je konečne na dosah. Wren Nathsworthyová s otcom Tomom križujú vzdušné obchodnícke cesty a navštevujú jedno úžasné mesto za druhým. Keď však Tom zazrie povedomú tvár, rozdúcha v sebe iskierku nádeje, že nie je jediný, kto prežil výbuch jeho rodného Londýna. Wren neváha ani na okamih a spolu s ním sa vydáva po horúcej stope. Na svet však číha desivé nebezpečenstvo. Bude znamenať skazu celého ľudstva?

***

Na záverečný diel série Smrteľné stroje som sa veľmi tešila. Nie preto, že by som sa túžila s hlavnými hrdinami už rozlúčiť, ale chcela som, aby to s nimi všetkými dobre skončilo v tom najlepšom a aby som si túto sériu ukončila s dobrým pocitom a s tým, že ju zaradím medzi svoje obľúbené, ku ktorým sa snáď ešte niekedy vrátim. Dosť dlhý čas som žila v presvedčení, že táto séria má 4 diely a toto bude posledný. Aké však bolo moje prekvapenie, keď som si na zadnej stránke knihy pozrela, že záverečný diel sa ešte len chystá....Poviem vám, mala som v tom pekný chaos. Goodreads ani Databáze knih o žiadnom piatom dieli neinformovali a ja som si túto záhadu nevedela vysvetliť. Neviem, či mi niečo ušlo u nášho vydavateľa, ale každopádne mi hneď nenapadlo riešenie a odpoveď som našla až po prečítaní Zaslepených vojsk. 

Vydavateľstvo Albatrosmedia sa rozhodlo tento záverečný štvrtý diel rozdeliť na dve časti. Musím povedať, že z tohto rozhodnutia som veľmi sklamaná, pretože to je podľa môjho názoru absolútne nevhodné. V tejto sérii má každý diel jednu hlavnú zápletku, ktorá sa vždy v danej časti aj vyrieši. Samozrejme tieto časti na seba nadväzujú a vzhľadom na vymyslený svet, v ktorom sa odohrávajú je oveľa vhodnejšie čítať ich za sebou podľa poradia, nič by sa ale nestalo, ak by ste jeden diel napríklad vynechali, pretože v každej časti sa daná hlavná zápletka uzatvorí. Navyše každý diel je písaný postupným gradovaním deja, čiže to najlepšie je vždy až v druhej polovici a tá prvá je len taká rozbehová. Preto hodnotiť Zaslepené vojská ani nemôžem. Viem totiž, že na to najlepšie si ešte musím počkať. A kniha sa jednoducho v polovici deja hodnotiť nemá. Rozdelenie tohto záverečného dielu by som prirovnala asi k situácii, že začnete čítať Harryho Pottera a po rozdeľovaní študentov do jednotlivých fakúlt by ste mali koniec....Čo s takým nijakým príbehom? Ani poriadne rozbehnutý, ani poriadne ukončený....

Zaslepené vojská predstavujú naozaj obšírny úvod k hlavnej zápletke posledného dielu. Keď som konečne prichádzala na to, čo je hlavnou témou knihy, bol koniec. Bolo mi zvláštne, že autor sa výnimočne veľa venuje opisu prostredia, vojnovej situácie medzi antimobilistami a mobilnými mestami a málo priestoru tu dostáva riešenie vzťahov medzi postavami. Tie boli všetky od seba navzájom poodtŕhané a čím bližšie som bola koncu knihy, tým jasnejšie mi bolo, že toto sa nestihne dať do poriadku. Hester odišla od Toma, Theo odišiel od Wren, postavy, ktoré mali byť mŕtve sa začali v deji opäť objavovať, len ich osudy sa vôbec neprepletali. Všetko mi bolo jasnejšie, keď som si knihu prezrela v origináli. Má totiž približne 550 strán a autor si tak prirodzene pomalší začiatok mohol dovoliť, keďže čitateľa čakalo ďalších niekoľko sto strán na vyriešenie všetkých zápletiek. Fungovalo by to určite perfektne, ak by sme si aj my mohli prečítať knihu naraz až do konca. Užili by sme si postupné rozbiehanie a ukončili to, verím že, veľkolepým finále. 

Reevov štýl mi veľmi vyhovuje. Má príjemný nenútený humor, pestrú predstavivosť, originálne nápady a veľmi sympatické postavy. Túto jeho sériu mám veľmi rada, ale je mi ľúto, že sme jeho záverečný diel dostali takto rozkúskovaný. Snáď na druhú časť nebudeme čakať pridlho. Ak máte túto sériu rozčítanú, odporúčam si tento diel zaobstarať, odložiť si ho na poličku a keď si prikúpite už naozaj ten oficiálne posledný diel, vychutnať si ich oba naraz. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu

Evie


1 komentár:

  1. O rozdelení na dve časti som sa dozvedela náhodou a tiež mu veľmi nerozumiem. Pri tomto autorovi sa to absolútne nehodí. Zvláštne rozhodnutie zo strany vydavateľstva.
    Každopádne snáď sa ku záveru tejto série dostanem niekedy. :)

    OdpovedaťOdstrániť