streda 4. augusta 2021

Nezabudnite na veľrybu (Recenzia)

 Autor: John Ironmonger

Originálny názov: Not Forgetting the Whale
Vydavateľstvo: Lindeni 2021
Séria: -
Diel:  -
Počet strán: 384
Žáner:  fiction, dystopia
Moje hodnotenie knihy: 3*/5*
Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:

Keď nahého mladého muža vyplaví more na pláž pri mestečku St Piran v Cornwalle, rýchlo ho zachránia dedinčania. Od miestneho doktora na dôchodku a učiteľa, cez zberača odpadkov na pláži, majiteľa hostinca až po kňazovu ženu a románopisca, všetci prijmú túto stratenú dušu medzi seba. Dedinčania však nevedia, že Joe Haak ušiel zo City v Londýne v strachu pred celosvetovým kolapsom civilizácie, ktorý predpovedal jeho počítačový program Cassie.

Je však koniec sveta naozaj blízko? Podarí sa Joeovi presvedčiť vidiečanov, aby sa uzavreli pred okolitým svetom ohrozeným epidémiou? A čo veľryba, ktorá sa vznáša v zátoke?

Nezabudnite na veľrybu je intímny, vtipný a dojímavý príbeh človeka na jeho ceste nájsť si vo svete miesto, ktoré by mohol nazývať domov.
***

Hneď na úvod môžem potvrdiť, že na túto veľrybu len tak ľahko nezabudnem. Kniha, ktorá dáva toľko podnetov na premýšľanie, sa zaryje do mysle a zabudnúť na ňu vám jednoducho nie je dovolené. Najmä preto, že situáciu, ktorú John Ironmonger predstavuje už v roku 2015, sami teraz prežívame. Autor, samozrejme, situáciu vyhrotil a nezaoberal sa v nej detailami, ale napriek tomu sa v nej vieme nájsť aj my, len o niekoľko rokov neskôr od jej pôvodného vydania. 

Anotácia je záhadná a tak isto bolo veľmi záhadných a neurčitých prvých asi 150 strán knihy. Prečítala som so záujmom každú stranu, aj keď som absolútne nevedela, kam dej smeruje, čo bude hlavným vodítkom a čo chce autor čitateľovi vlastne priniesť. Autor zobrazuje súčasnosť, kedy sa na brehu dedinky pri Cornwalle objaví náš hlavný hrdina Joe Haak, úplne nahý a v bezvedomí. Dedinčania sa ho ujmú a on postupne objasňuje okolnosti, za ktorých sa sem dostal. Je presvedčený, že prichádza chrípka, ktorá bude veľmi nebezpečná a je potrebné sa na ňu pripraviť.  Preto začne s bezpečnostnými opatreniami, ktorými odreže dedinu od zvyšného sveta. Je to jediná cesta, ako ochrániť jej obyvateľov. 

Rozprávanie veľmi ľahko a prirodzene zabieha do minulosti hlavného hrdinu. Sledujeme úseky z jeho detstva, ale predovšetkým jeho prácu bankového analytika v City. Tento úsek bol pre mňa (ako ekonóma) mimoriadne zaujímavý, pretože ma veľmi bavilo sledovať vývoj jeho programu, veľmi poučné rozhovory s jeho šéfom a prepojenosť jednotlivých situácií vo svete, ktoré na prvý pohľad nič nespojuje. Častokrát si neuvedomujeme, aké dôsledky môže mať napr. havária tankeru v Ázii, tornádo v Amerike alebo výbuch sopky v Afrike aj pre obyvateľov Európy. Veľmi realisticky je tu zobrazený svet peňazí v úspešnej banke a stres zamestnancov pri obchodovaní s akciami. 

Čas, ktorý Joe strávil medzi dedinčanmi dáva priestor na množstvo náboženských, spoločenských a humanitných otázok. Zaoberá sa správaním jednotlivca a spoločnosti v krízových situáciách a snaží sa na základe určitých predpokladov zovšeobecniť názor masy do jedného najpravdepodobnejšieho záveru. Avšak nie vždy je to možné, lebo existujú také výnimky, akou bol aj Joe Haak :)

Príbeh ponúka množstvo postáv, ale keďže je každá iná a má výrazné osobnostné charakteristiky, nie je problém sa medzi nimi orientovať. Sú vykreslené veľmi realisticky, s chybami aj s dobrými vlastnosťami. Miestami je dej mierne zidealizovaný a zjednodušený, nemyslím si, že je možné aby v dave nikto nevytŕčal a nebol proti. Autor častokrát ponúka množstvo faktov, vysvetlení a odborných názorov, ale formou, ktorá je prijateľná pre každého čitateľa. Nemusíte mať o danej téme žiadne vzdelanie a dej vás aj tak dokáže vtiahnuť. 

Ťažko povedať, ako by sa mi kniha páčila, keby práve teraz neprežívame COVID dobu. Možno by bola pre mňa ešte uveriteľnejšia a hrozivejšia. Predsa len nejakému zrovnávaniu som sa neubránila, a tak v knihe vidím určité chýbajúce články, ktoré by ju urobili ešte presvedčivejšou. Každopádne ju odporúčam všetkým, ktorí chcú kvalitnú literatúru a majú náladu na zmysluplné čítanie, nad ktorým budú rozmýšľať ešte dlho po dočítaní. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu
Evie

4 komentáre:

  1. Práve knihu finishujem a tiež si nie som úplne istá svojim názorom, ale niektoré pasáže má veľmi zaujímavé :) a zároveň mi tá celá dedinka už zvláštnym spôsobom prirástla k srdcu... Je však divné čítať o víruse, keď sami žijeme v covid časoch a tak sa ani ja nedokážem vyhnúť porovnávaniu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Porovnávaniu sa v tejto dobe asi nikto neubráni :) Ale určite patrí ku knihám, ktoré prinútia sa zamyslieť. Niekedy aj také treba :D

      Odstrániť
  2. Dobrý tip na zajímavou knihu, už jsem o ní něco málo slyšela a tato pěkná recenze mě konečně rozhoupala k nákupu, určitě brzy přečtu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Určite stojí za pozornosť. Snáď aj teba zaujme a bude sa ti páčiť :)

      Odstrániť