nedeľa 28. apríla 2024

Veľké myšlienky: Sociológia

Autor:
kolektív autorov
Originálny názov: The World War II Book: Big Ideas Simply Explained
Vydavateľstvo: Lindeni, 2024
Séria: Veľké myšlienky
Diel: -
Počet strán: 352
Žáner: literatúra faktu

Moje hodnotenie kníh: 5*/5*
Moje hodnotenie obálok: 5*/5*


Anotácia:

Čo vedie ľudí k páchaniu zločinov? Je vôbec možné odstrániť sociálne rozdiely? Ako internet mení medziľudské vzťahy? A čo je to kvír teória? Ľudia si v priebehu dejín kladú vážne otázky o usporiadaní spoločnosti a sociológovia na ne ponúkajú odpovede, ktoré postupne formujú náš svet.

Kniha Veľké myšlienky: Sociológia zrozumiteľne objasňuje odborné pojmy, ponúka názorné schémy približujúce komplikované teórie a je plná dôvtipných ilustrácií hravo prezentujúcich naše predstavy o spoločnosti a jej inštitúciách.

Či už ste úplný laik, nadšený študent alebo erudovaný odborník, táto kniha vás určite má čím zaujať.

***

Ďalšia kniha zo série encyklopédií Veľké myšlienky, jednoducho vysvetlené je venovaná sociológii. Sociológia má naozaj veľmi krásnu farbu obálky a celkové spracovanie je vyhotovené na jednotku, tak, ako sme pri tejto sérii už zvyknutí.

Opäť máme knihu rozdelenú na hlavné tématické okruhy a začíname Základmi sociológie, kde sú vysvetlené základné princípy a poznatky, na ktorých sociológia stojí ako veda. Ďalšia, veľmi zaujímavá kapitola sa venuje Sociálnej nerovnosti, kde sa najmä rozoberá otázka rasizmu, bohužiaľ, aj v dnešnej dobe stále aktuálna, nech to znie akokoľvek príšerne. V kapitole Moderný život sú zasa rozoberané súčasné zaujímavé trendy vo svete, ako napr. "McDonaldizácia" alebo "Disneyzácia". Ďalej nasledujú kapitoly Život v globálnom svete, Kultúra a identita, Práca a kozumizmus, ktoré vysvetľujú globalizáciu a jej efekty, dôležitosť kultúry a zaujímavé fenomény z pracovnej oblasti. Predposledná kapitola - Úloha inštitúcií, ktorú by si  každý človek potreboval prečítať, sa zameriava na vládu, náboženstvá či oligarchiu. Posledná kapitola je asi najviac osobná a týka sa Rodiny a intimity, kde sa rozoberajú témy ako domáce práce, manželstvo, rozdiely medzi pohlaviami a sexualita. 

Neviem, ako vy, ale ja som mala vždy vedy ako sociológia, politológia, filozofia, atď. zaškatuľkované ako zaujímavé, ale v praxi nepoužiteľné. Neviem, či je to tým, že som staršia a snáď aj trochu múdrejšia, alebo len dobou a stavom v našej (a nielen našej) krajine, ale mám pocit, že poznatky a vysvetlenia pre naše súčasné problémy musíme hľadať práve v týchto vedných odboroch a čoraz viac som presvedčená, že minimálne základy z týchto vied, by sa mali zaradiť do učebných plánov. 

Na začiatok sa však musíme uspokojiť "len" s knihami a som veľmi rada, že sa vydavateľstvo Lindeni rozhodlo siahnuť práve po týchto, vizuálne aj tématicky veľmi atraktívnych encyklopédiach, ktoré vás nezahltia množstvom textu, ale vedia vás do danej problematiky uviesť a vzbudiť záujem. Výborná kniha o zaujímavých témach a ja sa budem tešiť na ďalšie, keďže táto edícia obsahuje ešte množstvo veľmi lákavých titulov. 


Za poskytnutie recenzných výtlačkov ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihy si môžete kúpiť tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára